Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvijas izlase bez Strēlnieka un Porziņģa ar +30 sagrauj Rumāniju

© Foto: Romāns Kokšarovs/ F64

Spēlējot bez Kristapa Porziņģa un Jāņa Strēlnieka Latvijas vīriešu valstsvienība svētdien, 20. augustā pārbaudes spēlē ar rezultātu 98:68 sakāva Rumānijas izlasi. Tādējādi uzvarot trešo pārbaudes spēli savā laukumā pēc kārtas.

Līdz ar Čehijas valstsvienības atteikumu 25. augustā aizvadīt pēdējo pārbaudes spēli gatavojoties Eiropas čempionātam, Latvijas izlasei izjaukts iecerētais gatavošanās plāns. Organizatorisku iemeslu dēļ nebūs iespējams aizvadīt pēdējā brīdī sarunāto pārbaudes maču ar Ukrainas izlasi Kijevā, tādēļ šodienas spēle pret Rumānijas basketbolistiem pārbaudes spēļu ciklā būs priekšpēdējā pirms Eiropas meistarsacīkstēm.

Kā pēc spēles ar Lietuvu pastāstīja Ainars Bagatskis, šajā nedēļā treniņa laikā, uzkāpjot uz kājas Kristapam Porziņģim, potīti satraumēja Latvijas izlases pamatsastāva saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks. Treniņos talsenieks šonedēļ piedalījies minimāli, bet spēlei ar Lietuvu Strēlnieks bija gatavs. Tomēr, lai neriskētu, spēlē pret Rumāniju saspēles vadītājs palika malā.

Sāpes pirms šodienas spēles sajutis arī Kristaps Porziņģis. Kā intervijā LTV7 atzina Arnis Vecvagars, Latvijas izlases zvaigznei tiks veikta medicīniskā pārbaude, līdz ar to pret Rumāniju nācās iztikt arī bez liepājnieka. Tāpat pagaidām laukumā vēl nav gatavs doties arī Ojārs Siliņš, kuram medicīniskā pārbaude tiks veikta pirmdien. Tādēļ Latvijas valstsvienībai šajā mačā nācās iztikt bez vairāiemv pamatsastāva spēlētājiem.

Starta piecinieki:
Latvija: Sķēle, Dairis Bertāns, Timma, Šmits, Meiers
Rumānija: Petrisors, Kutī, Mandače, Moldevanu, Baču

Spēles ievadā pirmos trīs punktus Latvijas izlasei guva Mārtiņš Meiers, bet Jānis Timma ar stūra trejaci dubūltoja pārsvaru, savukārt Dairis Bertāns pusātrajā uzbrukumā realizēja vēl vienu trejaci, tādējādi jau pēc divām nospēlētām minūtēm sasniedzot rezultātu 9:0. Pirmos punktus izdevās gūt arī rumāņiem, bet līdz pirmās ceturtdaļas vidum Timma grozā ielidināja vēl divus tālmetienus, sasniedzot Latvijai labvēlīgo 17:6 rezultātu. Ceturtdaļas otrajā pusē latviešu uguņojošais uzbrukums nedaudz atdzisa, bet ar Jāņa Blūma trejaci rezultāta pārsvaru izdevās noturēt virs desmit punktiem. Ceturtdaļas beigās Dāvis Bertāns raidīja grozā tālmetienu krietnu gabaliņu aiz tālmetiena līnijas, noslēdzot pirmās desmit minūtes ar rezultātu 26:12. Kopumā pirmajā ceturksnī Latvijas komanda realizēja sešus tālmetienus.

Otro puslaiku Ainara Bagatska padotie sāka ar spiedienu uz groza apakšu, izkārtojot netraucētus metienus brīvajiem Andrejam Gražulim un Dāvim Bertānam. Rumāņiem nedaudz izdevās samazināt starpību ar realzētiem tālmetieniem, savukārt ceturtdaļas vidū "ar galvu" bumbu pārtvēra Dāvis Bertāns, aizskrienot ātrajā uzbrukumā un atlētiski triecot bumbu grozā no augšas - 44:22. Jūtot komandu spēku samēra atšķirību brīžiem abas komandas zaudēja koncentrāciju un spēles kvalitāte nebija pati augstākā. Piecdesmit punktu robežu latviešiem izdevās pārsniegt ar skaistu sadarbību, kas ar īsām piespēlēm ļāva vieglu metienu no groza apakšas izkārtot Mārtiņam Meieram. Pēc pirmā puslaika Latvijas basketbolistiem bija 25 punktu pārsvars un pārtraukumā komandas devās pie rezultāta 56:31.

Otro puslaiku Latvijas izlases basketbolisti uzsāka relaksēti, savukārt rumāņu līderis Moldevānu trīs reizes pēc kārtas bija precīzs no tālmetienu līnijas, tādējādi samazinot viesu komandas deficītu līdz tikai 16 punktu starpībai. Līdz pirmajam grozam no spēles Latvijas izlasei otrajā puslaikā bija nepieciešamas četras minūtes, kad beidzot Aigaram Šķēlem izdevās iekustināt Latvijas izlases uzbrukumu. Rumānis Moldevanu neapstājās arī ceturtdaļas turpinājumā, palīdzot savai komandai saglabāt starpību zem divdesmit punktiem, bet trīs minūtes līdz trešās ceturtdaļas beigām jaunākais no brāļiem Bertāniem guva piecus punktus pēc kārtas, liekot Rumānijas komandas trenerim pieprasīt pārtraukumu. Perioda izskaņā divas reizes rezultatīvi grozam uzbruka Gražulis, pirms noslēdzošās spēles daļas sasniedzot rezultātu 77:48.

Noslēdzošo ceturksni veiksmīgi iesāka Rumānijas izlase, kuras rindās precīzi bija Moldevanu, Mandačes un Kates metieni. Savukārt Latvijas izlase atkal rezultātus sāka gūt no tālās distances, esot precīziem Blūmam un Timmam. Piecas minūtes līdz spēles beigām rezultāts bija 90:60. Spēles izskaņai aktuāls jautājums palika tikai par to vai Latvijas izlasei izdosies sasniegt 100 punktu robežu. Šim mērķim izlasi pietuvoja Artūrs Ausējs, raidot grozā trejaci. Simtu sasniegt tomēr neizdevās, bet ar metienu no apakšas precīzs bija Iļja Gromovs, statistikā atzīmējoties ar punktiem viesiem Latvijas spēlētājiem. Sulīgu punktu spēlei pielika Kristaps Janičenoks, kurš līdz ar spēles beigu rezultātu no laukuma centra grozā raidīja "parastu treniņa metienu", precizējot mača rezultātu - 98:68.