Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

U18 meitenes nosargā vietu A divīzijā

© Foto: FIBA

Latvijas U18 sieviešu basketbola izlase sestdien, 13. augustā, trešajā ceturtdaļā sameta 29 punktus, uzvarēja Lietuvu ar 81:72 un Eiropas čempionāta kopvērtējumā ierindojās trīspadsmitajā vietā.

Starta piecinieks
Latvija: Kļaviņa, Mote, Lipe, Rozentāle, Gulbe

Sākums izdevās sparīgs. Marianna Kļaviņa, Māra Mote, Aleksa Gulbe, Janeta Rozentāle un Luīze Šepte guva pa diviem punktiem katra, ceturtajā minūtē izvirzot Latviju vadībā ar 10:4. Pārsvars divreiz pieauga līdz septiņiem punktiem (12:5 un 14:7), taču pirmās ceturtdaļas otrajā pusē labāk nospēlēja lietuvietes. Pretinieces veica izrāvienu 4:13 un desmitajā minūtē jau bija priekšā - 18:20.

Latvijai bija pārsvars cīņā par atlēkušajām bumbām, komanda labāk aizsargājās un mazāk kļūdījās, taču lietuvietes precīzāk uzbruka no spēles. Meitenes cīņai koncentrējās nopietni - latvietes pirmajā puslaikā realizēja 8 no 8 brīvmetieniem, lietuvietes - septiņus no astoņiem. Pretinieces otrās ceturtdaļas beigās ieguva septiņu punktu pārsvaru (27:34 un 29:36), taču izskaņā situācija sagriezās kājām gaisā. Aleksa Gulbe divas reizes samazināja starpību, bet Sindija Smirnova 40 sekunžu laikā iemeta divus tālmetienus - 37:36!

Pēc pārtraukuma latvietes aizvadīja 10 labākās minūtes čempionātā. Janeta Rozentāle bija neapturama soda laukumā, gan ejot garāmgājienos no labās puses, gan izcīnot atlēkušās bumbas un gūstot otrās iespējas punktus. Aleksa Gulbe un Luīze Šepte regulāri uzņēmās iniciatīvu, pabeidzot uzbrukumus ar augstu precizitāti. Lietuvietes pārgāja uz zonas presingu, cenšoties nobremzēt spēli un nosegt soda laukumu, taču latvietes ar tālām piespēlēm un ātrām pārejām šo nodomu izjauca. Marianna Kļaviņa iemeta tālmetienu, Nikola Ozola izvirzīja partneres labās pozīcijās. Latvija uzvarēja desmitminūti ar 29:14, panākot plus sešpadsmit - 66:50.

Luīze Šepte ceturtās ceturtdaļas ievadā pārķēra bumbu un devās ātrajā izrāvienā, bet lietuviešu spēlētāja spēja viņu apturēt tikai, saņemot nesportisko piezīmi. Brīvmetieni lidoja grozā, taču bumbas kontrole beidzās bez precīza metiena - 68:50. Lietuvietes turpināja pretoties, četru minūšu laikā atspēlējot divas trešdaļas starpības - 70:64. Luīzes Šeptes uzņemšanās, izcīnīta bumba uzbrukumā un gūtie otrās iespējas punkti palīdzēja pārvarēt kritisko brīdi - 72:64. Nākamajās divās bumbas kontrolēs latvietes pievienoja vēl četrus punktus - 76:64.

Spraiga cīņa turpinājās līdz pēdējai minūtei. Latvijas pārsvars cīņā par uzbrukuma bumbām ļāva iegūt papildus laiku, 56 sekundes pirms pamatlaika beigām noturot plus astoņi - 78:70. Lietuvietes izskaņā zaudēja veiksmi metienos un bija spiestas pārkāpt noteikumus. Janeta Rozentāle un Nikola Ozola realizēja vienu no četriem mēģinājumiem, lietuviešu spēlētāja - vienu no diviem. Situācija būtiski nemainījās - 79:72. Četrpadsmit sekundes pirms finālsvilpes kārtējais pārkāpums. Aleksa Gulbe bija perfekta - 81:72. Latvija trešo gadu pēc kārtas A divīzijā tiks pārstāvēta ar trīs meiteņu izlasēm.