Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Prognoze: Vai izlase ar Porziņģi ierindā uzveiks Poliju

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Latvijas basketbola izlase 11.augustā Rīgā aizvadīs savu pirmo pārbaudes spēli šovasar savu līdzjutēju priekšā, un paredzams, ka tā būs pirmā spēle “kaujas” sastāvā ar Kristapu Porziņģi un Dāvi Bertānu ierindā. Šos apstākļus ņemot vērā, bukmeikeri uzskata, ka Latvijas izlase šoreiz būs izteikta favorīte mačā pret Poliju, kura iepriekšējā savstarpējā mačā pirms nedēļas pret Latviju uz brīdi bija pat 18 punktu vadībā.

Iepriekšējā nedēļas nogalē Ainara Bagatska vadītā Latvijas izlase piedzīvoja divus zaudējumus divās spēlēs - ar 69:73 tika zaudēts Gruzijai, bet spēlē par trešo vietu ar 76:80 Polijai. Latvijas izlasei sastāvā trūka vairāku līderu, taču to pašu var teikt arī par Gruzijas un Polijas izlasēm. Ar Poliju būs jāsatiekas pārbaudes spēlēs arī piektdien Arēnā “Rīga”, taču šoreiz Latvijas izlases sastāvu pastiprinās vairāki iepriekš nespēlējušie basketbolisti, kamēr poļu sastāvā milzīgas pārmaiņas nav gaidāmas.

Bukmeikeri Latvijas izlases uzvaru mačā pret Poliju novērtējuši ar koeficientu 1,40 (ieskaitot pagarinājumu). Paredzams, ka Latvijas izlases rindās savu pirmo pārbaudes maču šovasar aizvadīs Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns, turklāt “Betsafe” pārstāvji uzskata, ka Latvijas izlasei būs īpaša motivācija arī tādēļ, ka divreiz pēc kārtas zaudēt Polijai, lai arī tikai pārbaudes spēlēs, būtu ļoti nepatīkams ieraksts izlases vasaras statistikā.

Polija nav basketbola lielvalsts, taču piedalījusies piecos Eiropas čempionātos pēc kārtas. Pirms diviem gadiem Eiropas čempionātā poļi prata pieveikt tādas valstis kā Bosniju, Krieviju un Somiju, bet astotdaļfinālā piekāpās Spānijai. Tas viss gan notika ar NBA kluba Vašingtonas “Wizards” sākumsastāva centru Marcinu Gortatu ierindā, bet pirms gada Gortats, ar kura nosegšanu savstarpējās cīņās NBA laukumos grūti klājies arī Porziņģim, paziņoja par karjeras beigām izlasē.

Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Neapšaubāmi, ka Porziņģim gan šajā pārbaudes spēlē, gan turpmāk, Latvijas izlases sastāvā būs jāsaskaras ar īpašu līdzjutēju un pretinieku uzmanību. Taču par viņa vietu trenera Bagatska iecerēs pagaidām jautājumu netrūkst - cik daudz Porziņģis spēlēs kā “tīrais” centrs, cik daudz viņam tiks ļauts spēlēt viens pret vienu, vai Porziņģis vairāk tiks izmantots kā praktiski nenosedzams snaiperis no tālās distances un kā “Knicks” uzlecošā zvaigzne iejutīsies cīņā ar Eiropas centriem. Polijas izlasē šobrīd nav ne tikai Gortata, bet arī pieredzējušā Maceja Lampes (atgūstas pēc traumas), taču Porziņģim pārbaudījumu varētu sarūpēt Turcijā spēlējošais centrs Damians Kuligs, kā arī franču izcelsmes spēka uzbrucējs Ārons Cels.

Iespēja, ka Porziņģis jau savā pirmajā spēlē izlasē šovasar gūs vismaz 16 punktus un viņa rezultativitāte palīdzēs Latvijai gūt uzvaru, bukmeikeru vērtējumā raksturota ar koeficientu 2,50. Atšķirībā no NBA, kur Porziņģis “Knicks” sastāvā vidēji spēlē guva 18.1 punktu, izlašu spēles ir par astoņām minūtēm īsākas, turklāt pārbaudes spēlē Latvijas līderi varētu netikt izmantoti pēc pilnas programmas, tā vietā dodot iespēju maksimāli plašam spēlētāju lokam. Tas parasti apgrūtina uzvaras nokārtošanu, taču bukmeikeri Polijas iespējām vēlreiz sarūgtināt Latviju, turklāt šoreiz Rīgā, īpaši netic - šāda iespēja novērtēta ar koeficientu 2,70.