Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvijas basketbols iet mazumā: ziņo par vairāku komandu eksistences pārtraukšanu

© Ilze Zvēra/F64

Par to, ka arī nākamajā gadā būs Latvijas Basketbola līga, šaubām nevajadzētu būt. Toties ir nelielas bažas par to, kā izskatīsies nākamā LBL sezona, jo no vairākām pilsētām pienāk nepatīkamas ziņas par vairāku komandu eksistences pārtraukšanu.

Jūlija izskaņā it kā vajadzētu būt lielākai skaidrībai par to, kas, kā un kādas komandas spēlēs jaunajā LBL sezonā, taču šis nebūs tas gadījums. Lai šodien pateiktu, cik, kādas komandas un pēc kāda formāta spēlēs jaunajā sezonā, jābūt ļoti biezai kafijas biezumu kārtai, lai tai izurbtos cauri un saskatītu kaut ko no nākotnes.

ATGRIEŠANĀS. Pēc divu gadu pārtraukuma Ventspilī ir atgriezies Roberts Štelmahers, bet pēc četru gadu pauzes - Artūrs Bērziņš / Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Kamēr nav oficiālu paziņojumu, ir pāragri rakstīt nekrologus, taču pamazām varam kārtoties šo rakstu darbu virzienā. Šobrīd runa ir par divām pilsētām, kuras vismaz uz laiku varētu pazust no LBL kartes. Viena no tām - Jēkabpils. Pilsēta, kurā jau reiz tika apbērēta LBL komanda, atkal pošas uz promiešanu, un, vai būs viena atgriešanās, neviens to nepateiks. Kāds varētu būt iemesls, kāpēc BK Jēkabpils varētu nebūt LBL komandu vidū? Pavisam vienkāršs - pavisam nesen taču bija pašvaldību vēlēšanas, un Jēkabpils ir viena no pilsētām, kurā mainījās pastāvošā vara. Jauna vara, jauna kārtība, jauna dzīve utt., bet basketbolam, šķiet, šajā jaunajā dzīvē vieta nav atrasta. Vismaz LBL līmenī ne.

Otra komanda, kurai iepretī ieliekama paliela jautājuma zīme, ir Jūrmala/Fēnikss. Jūrmalā it kā valdības maiņa nav notikusi, taču privātajās sarunās par iespējamo nespēlēšanu LBL šī komanda tiek minēta itin bieži. Kaut kur līdzīgās sarunās ir pavīdējis arī bronzas medaļnieku Barons kvartāls vārds. Tiesa, šo komandu sakarā tiek minēts pavisam cits, nevis finanšu trūkuma, nespēlēšanas iemesls. Te vairāk ir runa par attiecībām starp šīm komandām un Latvijas Basketbola savienības vadības savstarpējām attiecībām.

Kamēr vairākas komandas joprojām dzīvo vasaras atvaļinājuma režīmā, kamēr vairākas komandas savu dalību LBL ir nolikušas uz rezerves sliedēm, vairākās komandās jau notiek aktīva sastāva komplektācija jaunajai sezonai, un nav nekāds pārsteigums, ka tas notiek komandās, kurās ir kaut kāda stabilitāte un nākotnes vīzija. Jāsāk ar čempioni Rīgas VEF, kura arī nākamgad paliks uzticīga savai orientācijai un priekšroku dos spēlēšanai Krievijas čempionātā, nevis pašu nopelnītajai vietai FIBA Čempionu līgā. Ir arī laba ziņa par šīs komandas jaunās sezonas gaitām. Neoficiāli nolemts, ka VEF LBL čempionātā aizvadīs visus četrus riņķus. Tiesa, pagaidām, vismaz oficiālā līmenī, nekur nav teikts, cik riņķu tiks spēlēti. Šāda minstināšanās ap jauno sezonu ir saprotama, jo kā lai zina, cik riņķos spēlēt, ja nav zināms komandu skaits. Ja reiz VEF domā par visiem četriem riņķiem, zinot viņu ietekmi basketbola savienībā, varam nojaust, ka, visticamāk, desmit komandas neizdosies savākt. Toties ir zināms, kādi papildspēki pievienojušies čempionu komandai. Jau agrā vasarā tika panākta vienošanās ar pērnsezon Spānijas Gran Canaria pierakstītā, bet Turcijas otrajā līgā spēlējušā Klāva Čavara pievienošanos komandai. Tai pievienojies arī trīs sezonas Ventspilī uzspēlējušais Artis Ate, bet pirms pāris dienām sastāvā ierakstīts arī pirmais leģionārs - Entvons Skots. Jau pēc sezonas beigām bija nojaušams, ka ārzemju virzienā dosies Mārtiņš Meiers, un šis fakts apstiprinājās šonedēļ - viņš ticis pie līguma ar Kazaņas Unics.

Krietni iespaidīgāki manevri notikuši Ventspilī. Ilgāka mīņāšanās notika ap galvenā trenera vietu. Pēc tam, kad otro sezonu pēc kārtas Kārlim Muižniekam neizdevās Ventspilī atgriezt Latvijas zeltu, bija jānotiek lieliem brīnumiem, lai viņš komandā paliktu arī trešo līgumā paredzēto gadu. Starp jaunajiem kandidātiem uz galvenā trenera amatu tika locīti četru speciālistu uzvārdi, līdz tika izlocīta pārbaudīta vērtība - Roberts Štelmahers, kurš ar komandu strādāja tieši pirms Muižnieka un kura vadībā izcīnītas pēdējās LBL zelta medaļas. Tiekot skaidrībā ar treneri, nedēļas laikā komandas sastāvs uzbrieda uzreiz par četriem spēlētājiem. No pašmāju basketbola krājumiem izdevies piesaistīt Artūru Bērziņu, kuram šī ir atgriešanās Ventspilī pēc četru gadu pauzes. Pārējie jaunieguvumi ir no tuvām un tālām ārzemēm - lietuvietis Juliuss Jučiks un amerikāņi Maiks Brusevics un Bleiks Hemiltons. Šobrīd Štelmahera rīcībā ir jau deviņi spēlētāji, un tas nozīmē, ka meklējumi vēl turpinās.

Ilgāku laiku klusi uzvedās pēdējos divos gados ar skaļu sastāva komplektāciju izcēlusies Valmiera/Ordo. Pēc tam, kad komanda pēc zelta sezonas šogad vispār netika pie medaļām, pēc tam, kad no basketbola aizgāja komandas menedžeris Mārtiņš Bērziņš, šķita, ka Valmierā pienākuši grūti laiki. Visticamāk, nākamais gads Valmierā nebūs tik trekns kā iepriekšējie divi, jo tiek lēsts, ka galvenais akcents tiks likts uz vietējiem spēlētājiem. Gan jau arī kāds pieredzējis spēlētājs uzradīsies, taču pats interesantākais ir galvenā trenera jautājuma atrisinājums - par to apstiprināts Kristaps Valters, kuram šis būs pirmais mēģinājums pārliecināties par savām zināšanām šajā amatā.

Kaut kāda kustība notiek arī Liepājā. Ne liela, taču lietas kustas jaunās sezonas virzienā. Jau jūnijā tika panākta vienošanās ar krievu centra spēlētāju Romānu Gruščenko, bet pavisam nesen Liepājā atgriezās pērn Ventspilī pierakstītais Toms Leimanis.