Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvijas U20 izlasei zaudējums turkiem un priekšā cīņa par A divīziju

Latvijas U20 vīriešu izlase piedzīvojusi piekto zaudējumu Eiropas čempionātā Krētā. Latvieši ar rezultātu 57:75 atzina Turcijas U20 izlases pārākumu, kas nozīmē tālāku cīņu par palikšanu A divīzijā.

Latvijas U20 izlase, kas šajā Eiropas čempionātā spēlē ne tuvu ne optimālajā sastāvā, pirmajās četrās spēlēs piedzīvoja zaudējumus, kas lika cīnīties vismaz par devīto vietu šajā čempionātā. Daudz ko izšķīra šīs dienas spēle pret Turcijas vienaudžiem, jo zaudētājiem būtu jāturpina cīņa par palikšanu A divīzijā. Latvijas izlase astotdaļfinālā bezcerīgi kapitulēja Spānijas priekšā, bet turki sīvā cīņā piekāpās Vācijai.

Spēles ievadā komandas apmainījās ar vairākiem neprecīziem metieniem, bet rezultātu otrās minūtes ievadā atklāja Nikolajs Zotovs. Tam sekoja 6:0 izrāviens turku izpildījumā, bet nekur tālāk pretinieks netika palaists. Ceturtdaļas otrajā pusē komandām ar punktu gūšanu nesekmējās, kas šoreiz nāca par labu Latvijas izlasei, kas nepilnas trīs minūtes līdz pirmās ceturtdaļas beigām panāca izlīdzinājumu (10:10). Šajā brīdī savas kvalitātes turpināja apliecināt viens no Turcijas izlases līderiem, Omers Jurtsevens, kopā ar komandas biedriem veicot 11:0 izrāvienu un noslēdzot pirmo ceturtdaļu Turcijai par labu - 21:10.

Otro ceturtdaļu ar precīzu tālmetienu sāka Eduards Hāzners. Viņš guva arī nākamos divus punktus Latvijas izlasei, bet trūka citu spēlētāju, kuri spētu gūt punktus. Tas turkiem ļāva vēl vairāk atrauties rezultātā. Tālmetienu trāpīja Verners Kohs, bet tas bija tikai mazs uzplaiksnījums latviešu sniegumā. Kādu laiku sanāca palikt tukšā, kad Latvijas izlases rēķinu pēc individuālām darbībām ar tālmetienu iekustināja Renārs Birkāns, bet deficīts vēl joprojām bija 15 punkti (20:35). Atlikušajās divās minūtēs turkiem spēle nevedās, kas beidzās ar vien diviem gūtiem punktiem, kamēr latviešiem izdevās sadeldēt rezultāta starpību līdz 10 punktiem, pirmajam puslaikam noslēdzoties ar Mārča Saulīša triecienu grozā no augšas - 27:37.

Otro puslaiku ar precīzu tālmetienu ievadīja no NBA vasaras līgas atbraukušais Filadelfijas "76ers" basketbolists Furkans Korkmazs, kurš šajā čempionātā īpaši neizceļas uz pārējo fona, kamēr vasaras līgā bija viens no savas komandas līderiem. Brīdi vēlāk viņam izdevās realizēt vēl vienu tālmetienu, palielinot rezultāta starpību līdz 18 punktiem. Turki kopumā trīs minūtēs veica 10:0 izrāvienu, bet to ar precīzu tālmetienu apturēja Dāvis Gūtmanis (30:47). Kad spēlētas bija teju četras minūtes, Gūtmanis saņēma diskutablu tehnisko piezīmi, bet necienu no soda metieniem nerealizēja Egehans Arna. Koham izdevās uz brīdi sadeldēt deficītu līdz 16 punktiem, bet tad turki atbildēja ar trīs punktu gājienu pēc ātras pārejas uzbrukumā. Latviešus sāka iegāzt tehniskais brāķis, ko turki centās maksimāli izmantot. Latvijas basketbolisti pārsvarā punktus guva no tālās distances, bet neizdevās veikt lielāku izrāvienu. Tādējādi turki saglabāja nopietnu pārsvaru pirms ceturtās ceturtdaļas - 58:42.

Ceturtajā ceturtdaļā latvieši piedāvāja pretiniekam zonas aizsardzību un centās paši uzbrukt maksimāli ātri, jo laiks noteikti nebija viņu sabiedrotais. Trīs minūtēs rezultāta starpību izdevās sadeldēt līdz 12 punktiem (49:61). Turki slikti darbojās aizsardzībā pēc aizsega, ļaujot Saulītim viegli gūt punktus groza apakšā. Zem 10 punktiem Latvijas izlasei nebija lemts tikt, turkiem uzsākot savu izrāvienu un atjaunojot 18 punktu pārsvaru (69:51). Mača galotne vairs bija tikai formalitāte, Latvijas izlasei atzīstot turku pārākumu ar rezultātu 57:75.

Rezultatīvākais Turcijas izlasē ar 24 punktiem, 14 atlēkušajām bumbām un četriem bloķētiem metieniem bija Omers Jurtsevens, bet 15 punkti, septiņas rezultatīvas piespēles un septiņas atlēkušās bumbas Furkanam Korkmazam. Latvijas izlases labā 14 punktus guva Verners Kohs.

Izšķirošo cīņu Latvijas U20 izlase aizvadīs sestdien plkst. 14:30, kad tiksies ar Melnkalnes vai Slovēnijas U20 izlasi, kuras savu savstarpējo spēli aizvadīs šovakar. Jāpiezīmē, ka vietu A divīzijā saglabās tā izlase, kas izcīnīs vismaz 13. vietu šajā čempionātā, tādējādi Latvijai būs jāuzvar pēdējās divās spēlēs, lai to paveiktu.