Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Izlase sāk gatavošanos, Freimaņa un K. Bērziņa sastāvā nebūs

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Latvijas basketbola izlase šodien aizvadīja pirmo treniņu, sākot gatavošanos Eiropas čempionāta finālturnīram. Trenera Ainara Bagatska rīcībā šodien vēl nebija visu kandidātu, jo vairāki līderi tiek gaidīti pievienojamies tuvākajās nedēļās, bet Rolands Freimanis un Kaspars Bērziņš saīsinātajā kandidātu sarakstā vairs nav iekļauti. Bagatskis to skaidroja ar savu izvēli, kamēr Ingus Jakovičs esot atteicis pats.

Šodien kopā ar izlasi bija Latvijas basketbola spilgtākā NBA zvaigzne Kristaps Porziņģis, taču no iepriekš izziņotā paplašinātā kandidātu saraksta iztrūka vairāku citu potenciālo izlases līderu. Preses konferencē galvenais treneris Ainars Bagatskis paskaidroja, ka Dairis un Dāvis Bertāni, Jānis Strēlnieks un Jānis Timma pagaidām trenējas individuāli.

“Strēlnieks, Dairis un Timma ar izlasi būs kopā no 31. jūlija, ja es pareizi atceros datumu,” sacīja Bagatskis. “Savukārt Dāvis pievienosies septītajā augustā.”

Tāpat Bagatskis pauda savu vēlmi reizi par visām reizēm izskaidrot situāciju ap kandidātu sarakstu: “Bija izdots paplašinātais kandidātu saraksts. Tā ir pieņemts visā Eiropā un visā pasaulē. Tas ir domāts, lai spēlētāju zinātu, ka viņi varbūt tiks aicināti uz izlasi. Un tad tiem, kuri tiek aicināti, tas tiek paziņots, aizsūtot sagatavošanās plānu. Protams, rodas situācijas, kad kādam spēlētājam ir iemesls neierasties, tad viņa vietā tiek aicināts nākamais spēlētājs no kandidātu saraksta.”

“Par Rolandu Freimani un Kasparu Bērziņu…” turpināja Bagatskis. “Paldies viņiem par to, ko viņi izdarīja iepriekšējos gados, un viņi izdarīja lielu darbu, taču es uzskatu, ka pieredzējušiem sportistiem un profesionāliem sportistiem kopumā nekas nav garantēts. Tā arī šajā situācijā - ja es uzskatu, ka nespēšu dot pieredzējušajiem spēlētājiem pietiekamu spēles laiku, tad labāk izvēlos vietā jaunos basketbolistus. Iepriekš bijušas daudzas spēles, kuras uzvarējām tieši pateicoties Rolandam un Kasparam, bet tagad… pareizi laikam būtu teikt, ka tāds nu ir mans lēmums. Savukārt Ingus Jakovičs pats piezvanīja un palūdza viņu neaicināt šovasar, jo arī vēlas strādāt individuāli - absolūts respekts no manas puses pret šādu lūgumu.”

Bagatskis arī pauda savu prieku par šodienas treniņā novēroto klātesošajos izlases kandidātos, proti, ka visi bija jau iepriekš gatavojušies treniņnometnes sākumam: “Tas liecina par profesionalitāti, tas liecina par viņu atbildību un tas liecina, ka viņi, kāpēc šeit ir.”

Preses konferencē piedalījās arī LBS vadītājs Valdis Voins, kurš atklāja, ka lielākā daļa ar spēlētāju apdrošināšanām saistīto jautājumu ir nokārtota, vēl tikai palikusi Jāņa Timmas apdrošināšana. Voins atzina, ka šobrīd nācās daļu naudas summas aizņemties, taču valdība jau esot pieņēmusi lēmumu, ka šī summa vēlāk tiks piešķirta. Šobrīd ir samaksāti 148 tūkstoši eiro, bet par pilno apdrošināšanas izmaksu apjomu Voins aicināja vaicāt, kad šis jautājums būs nokārtots pilnībā.

Klāt bija arī izlases kapteinis Jānis Blūms un Kristaps Porziņģis. Blūms izteicās, ka jau atkal nevar sagaidīt brīdi, kad varēs uzvilkt izlases kreklu un atkal pārstāvēt savu valsti, lai gan principā iepriekšējā sezona beigusies pavisam nesen. Savukārt Porziņģis, kurš apstiprināja, ka uz laiku būs spiests atstāt izlases treniņnometni, lai piedalītos NBA pasākumos Āfrikā, atkal izteica savu vēlmi izvairīties no jautājumiem par notiekošo viņa klubā “Knicks”. “Es visu laiku pēc sezonas beigām, kad tur Ņujorkā viss kas notika, biju Liepājā un trenējos. Nebiju nemaz klāt. ”

Trenerim Bagatskim arī tika uzdots jautājums par izlases ambīcijām šajā vasarā, uz ko viņš atbildēja, ka Eiropas čempionātā būs daudz spēcīgu izlašu un skaļāku vārdu, taču tas nebūs attaisnojums. “Neteikšu konkrētas vietas, konkrētu mērķi mums noteikti uzstādīs LBS. Taču varu paveikt, ka, ja mums sanāks ieskrieties, ja sanāks uztvert savu ritmu, tad… Jo mēs esam ļoti neparocīga komanda. Ar tādu sastāvu, kāds mums ir šobrīd, mēs būsim nepatīkams pretinieks jebkuram.”