Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvija pēc 10 gadu pārtraukuma finišē Eiropas "Top 6"

© sportacentrs.com

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība svētdien, 25. jūnijā, Prāgas O2 arēnā zaudēja Turcijai ar 63:72 un Eiropas čempionāta kopvērtējumā izcīnīja sesto vietu. Mājās komanda atgriezīsies pirmdien plkst. 20:50 ar "AirBaltic" reisu no Prāgas.

Sestdien izcīnītais panākums pār Itāliju ļāva gan spēlētājām, gan treneriem atbrīvoties no spriedzes un spiediena uzliktās atbildības. Radās iespēja izgulēties, nedomājot par nākamās spēles iznākumu. Atslābināties vēl nevarēja - arī svētdien bija jāspēlē, izrādot cieņu partnerēm, pretiniekiem un līdzjutējiem.

Latvija pēc 10 gadu pārtraukuma finišēja Eiropas “Top 6”. Pirmo reizi līdzīgs rezultāts tika sasniegts 2005. gadā Turcijas galvaspilsētā Ankarā (sestā vieta), tiesa, toreiz cīņā par ceļazīmi uz Pasaules kausu nācās atzīt Francijas pārākumu. Divus gadus vēlāk Itālijas pilsētās Vasto un Kjeti tika nopelnīta ceturtā vieta, kā arī ceļazīme uz Olimpisko kvalifikāciju Spānijā.

Starta piecinieki

Latvija: Jākobsone, Krēsliņa, Baško-Melnbārde, Putniņa, Brumermane
Turcija: Vardarli, Alben, Koksal, Canitez, Hollingsworth

Latviešu starta pieciniekā aizsardžu pozīcijās pirmo reizi devās Ilze Jākobsone un Kate Krēsliņa. “Kolibri” audzēkne iznācienu izmantoja lietderīgi, izdarot pirmo rezultatīvo piespēli Eiropas čempionātā. Krēsliņa atspēlēja bumbu perimetrā Guntai Baško-Melnbārdei, kura guva pirmos piecus punktus pēc kārtas - 5:4. Turpinājumā sekoja pāris kļūdas, pāris pretinieču tālmetieni un Turcijas izrāviens 0:10. Treneriem veicot pirmās maiņas - laukumā nāca Ieva Krastiņa un Anete Šteinberga - spēle izlīdzinājās. Kitija Laksa iemeta tālmetienu, Šteinberga bija precīza tuvāk grozam - 12:18.

Nākamā ceturtdaļa sākās ar Paulas Strautmanes iznācienu. Jaunā uzbrucēja jau savu pirmo metienu pārvērta divos punktos, realizējot pustālo metienu. Aija Putniņa grozā apakšā apspēlēja Kvanitru Hollingsvortu, bet Anete Šteinberga sameta piecus punktus pēc kārtas - 21:25. Desmitminūtes vidū atbrīvotāk un precīzāk nospēlēja turcietes. Pretinieču snaiperes brīvos metienus trāpīja gandrīz nekļūdīgi, 20. minūtes sākumā panākot 16 punktu pārsvaru - 25:41. Ieva Krastiņa frontālajā uzbrukumā aizskrēja līdz groza apakšai, taču Turcija atbildēja ar vēl diviem punktiem - 27:43.

Pirmajā puslaikā abās komandās punktus guva pa septiņām spēlētājām, tiesa, turku cipari bija lielāki. Hollingsvorta sameta 11 punktus, Išila Albena deviņus, kamēr Latvijas rindās labākā ar deviņiem punktiem bija Anete Šteinberga. Turcietes labāk izmantoja iespējas soda laukumā (14-20), guva otrās iespējas punktus (0-6) un meta ar augstāku precizitāti (12/33 pret 17/32).

Nākamās desmit minūtes izdevās iesākt rezultatīvi. Anete Šteinberga agresīvi uzbruka groza tuvumā, punktus guva arī Gunta Baško-Melnbārde, Aija Brumermane un Ieva Krastiņa - 38:47. Bija izcīnītas bumbas uzbrukumā, taču nesekmējās ar otrās iespējas punktu gūšanu un turcietes atjaunoja divciparu pārsvaru - 38:50. Pusstundas beigās Šteinberga saņēma ceturto piezīmi, bet Kitija Laksa izcēlās ar diviem tālmetieniem - 46:55.

Kvanitra Hollingsvorta saimniekoja Latvijas soda laukumā, ceturtās ceturtdaļas sākumā sasniedzot 20 gūto punktu robežu. Kitijas Laksas un Kristīnes Vītolas tālmetieni neļāva turcietēm priekšlaicīgi sapņot par uzvaru - 52:63. Tuvāk grozam punkti krājās lēni, kamēr Turcijas spēlētājām izdevās vairāk dažādot savu uzbrukumu. Kristīnes Vītolas aktivitāte groza apakšā un āķa metieni vēlreiz samazināja starpību - 58:68. Kitijas Laksas piektais tālmetiens ļāva pietuvoties deviņu punktu attālumā, taču spēle strauji tuvojās izskaņai.