Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvijai vēsturiska uzvara pār Itāliju un ceļazīme uz Pasaules kausu

© fiba.com

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība sestdien, 24. jūnijā, Prāgā uzvarēja Itāliju ar 68:67 un svētdien Eiropas čempionāta spēlē par piekto vietu tiksies ar Slovākijas un Turcijas cīņas uzvarētājām.

Basketbolistes pirmo reizi vēsturē izcīnīja ceļazīmi uz Pasaules kausa izcīņu, kas 2018. gada rudenī notiks Spānijā. Panākums tika gūts trešajā mēģinājumā - 2005. gadā Ankarā latvietes spēlē par piekto vietu zaudēja Francijai, bet 2009. gadā Rīgā mazajā pusfinālā netika galā ar Itāliju.

Pirmsspēles treniņā “Kralovka” arēnā treneris Artūrs Visockis-Rubenis citēja Džona Vūdena vārdus par Abrahamu Linkolnu - vīru, kurš 29 reizes piedalījās vēlēšanās, tikai pēdējā mēģinājumā kļūstot par ASV prezidentu. Treneris atgādināja, ka 90% cilvēku nespēj saņemties izšķirošajam solim, taču, lai piepildītu sapņus, jāpārvar sevi un jācīnās komandas labā.

Starta piecinieki

Latvija: Krastiņa, Baško-Melnbārde, Laksa, Šteinberga, Vītola
Itālija: Sottana, Dotto, Zandalasini, Cinili, Ress

Kristīne Vītola uzvarēja starta metienā un realizēja pirmo tālmetienu spēlē - 3:0. Ieva Krastiņa garāmgājienā palielināja pārsvaru, taču līdz nākamajam precīzajam divpunktu metienam nācās gaidīt daudzas minūtes. Itālietes centās kavēt latviešu nokļūšanu soda laukumā, atļaujot mest no distances. Latvietes pirmajā ceturtdaļā realizēja 4 no 10 tālmetieniem, savukārt groza tuvumā labāk veicās pretiniecēm.

Saspēles vadītajas postenī pirmajā ceturtdaļā pārmaiņus pabija Ieva Krastiņa un Ilze Jākobsone, savukārt septītajā minūtē laukumā pirmo reizi devās Elīna Babkina. Aizsardze uzreiz izcēlās ar trīs iespēlētām bumbām soda laukumā, no kurām divas tika pārvērstas punktos. Pirmā groza apakšā izcēlās Kristīne Vītola, savukārt Aija Putniņa metienu realizēja otrajā mēģinājumā - 15:16. Desmitminūtes izskaņā Aijai bija droša roka arī perimetrā - 18:18

Nākamā ceturtdaļa sākās ar Itālijas izrāvienu 0:11. Ieva Krastiņa saņēma trešo personisko piezīmi, bet Mārtiņš Zībarts divu minūšu laikā pieprasīja divus minūtes pārtraukumus. Eliza Penna panāca Itālijai divciparu pārsvaru (18:29), kamēr Latvijai rēķinu ar diviem brīvmetieniem atklāja Anete Šteinberga - 20:29. Labā ziņa - komanda uzbrukumā darbojās agresīvi, strauji tuvinot pretinieces piezīmju normai. Sešpadsmitās minūtes ievadā Gunta Baško-Melnbārde pārķēra bumbu un ātrajā izrāvienā guva pirmos punktus no spēles - 22:29.

Latvija nostājās zonā, piespiežot itālietēm mest tālos, taču pretinieču līderei Cecilijai Zandalasini tas nebija šķērslis - 22:32. Nākamajā uzbrukumā Itālija sasniedza komandas piezīmju normu. Anete Šteinberga turpināja precīzi izpildīt brīvmetienus, bet Gunta Baško-Melnbārde un Kitija Laksa izšāva perimetrā - 30:32. Pretinieču uzbrukumu tūlīt ieeļļoja Rafaela Mašadri un Zandalasini, īsā brīdī sametot 10 punktus pēc kārtas. Latvijai ar metieniem soda laukumā izcēlās Anete Šteinberga un Kristīne Vītola, bet Aija Putniņa realizēja pustālo metienu - 36:42. Šteinberga turpināja iebrukt soda laukumā (otrajā ceturtdaļā septiņi punkti), kamēr Putniņas noorganizētais uzbrukums beidzās ar neprecīzu Baško-Melnbārdes tālmetienu - 37:42.

Itālietes pirmajā puslaikā bija precīzākas metienos no spēles (13/37 pret 10/27), kā arī, pateicoties Sotanas un Zandalisini snaiperu rokās, meta ar augstāku procentu no perimetra (6/14 pret 5/8). Latvija mazāk kļūdījās (6-7), taču guva mazāk punktu soda laukumā (12-20) un ātrajos izrāvienos (7-13). Zandalisini sameta 13 punktus, Sotana pievienoja 10, kamēr Baško-Melnbārde guva astoņus punktus.

Otrais puslaiks sākās ar Latvijas ofensīvu. Gunta Baško-Melnbārde ar 2+1 gājienu samazināja starpību, bet Kristīne Vītola pēc Aijas Putniņas izlīdzināja rezultātu - 42:42. Trešais ceturtdaļas turpinājumā notika vairākas vadības maiņas. Itālijas rindās turpināja izcelties Rafaela Mašadri un Cecilija Zandalisini. Kitija Laksa atbildēja ar tālmetienu, bet Anete Šteinberga un Putniņa pievienoja pa diviem punktiem katra - 49:49.

Latvija pārgāja uz spēli ar trīs garajām spēlētājām, vienlaikus laukumā esot Aijai Brumermanei, Aijai Putniņai un Kristīnei Vītolai. Uzbrukumos bumba daudz reižu atsitās pret groza stīpu, punkti krājās lēni. Acīgā Vītola izvirzīja Latviju vadībā, taču pretinieču tālmetiens no labā stūra vēlreiz deva priekšroku itālietēm - 51:53. Pusstundas izskaņā Kristīne Vītola izcīnīja atlēkušo bumbu uzbrukumā un guva otrās iespējas punktus - 53:53.

Ievas Krastiņas tālmetiens latvietēm deva trīs punktu pārsvaru - 56:53. Komandas apmainījās vairākiem neveiksmīgiem uzbrukumiem. Itālija samazināja starpību, taču priekšā netika. Aija Putniņa pēc kolēģes neprecīzajiem soda metieniem savāca atlēkušo bumbu zem pretinieču groza un guva otrās iespējas punktus - 58:55. Nākamajā uzbrukumā Kristīne Vītola realizēja tālu divpunktu metienu - 60:55. Zandalisini ātrajā pārejā divus punktus atspēlēja, bet pusminūti vēlāk ar metienu lēcienā samazināja starpību līdz minimumam - 60:59.

Pēc minūtes pārtraukuma iespējas bija abām komandām. Pirmās to izmantoja latvietes. Aija Putniņa apspēlēja pretinieci groza apakšā - 62:59. Spēka uzbrucēja pārķēra bumbu un devās ātrajā izrāvienā, taču pretinieces paspēja atgriezties aizsardzībā. Latvija turpināja spēlēt ar trīs garajām spēlētājām, bet itālietes izprovocēja piezīmes un tuvojās - 62:61. Trīsdesmit astotajā minūtē Anete Šteinberga tika garām pretiniecei un guva punktus no groza apakšas - 64:61. Astoņdesmit divas sekundes pirms pamatlaika beigām Latvija sasniedza komandas piezīmju normu un Cecilija Zandalasini izvirzīja vadībā Itāliju - 64:65. Pretuzbrukums beidzās ar kļūdu. Zandalisini netrāpīja no stūra, bet Aija Putniņa tika līdz groza apakšai - 66:65. Zandalisini pietika ar 10 sekundēm, lai atgūtu vadību Itālijai - 66:67. Paliekot 8,9 sekundēm, tika fiksēta nesportiskā piezīme. Anete Šteinberga iemeta abus brīvmetienus. Komandas devās minūtes pārtraukumā, bet bumba palika Latvijai. Itālietes pārkāpa noteikumus pret Šteinbergu, kura netrāpīja, taču savu iespēju neizmantoja arī itālietes.