Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

ŠOVAKAR Latvija pret favorīti Spāniju un laimes lutekli Mondelo

Latvijas sieviešu izlases basketbolistes ar faniem pēc uzvaras astotdaļfināla spēles ar Serbijas izlasi. Anete Šteinberga. © Romāns Kokšarovs

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība ceturtdien, 22. jūnijā, plkst. 19:00 Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā Prāgas O2 arēnā spēlēs pret Spāniju. Tiešraide TV6 un Skaties.lv.

Komandas līdz ceturtdaļfinālam mēroja atšķirīgus ceļus. Spānietes pirmajās divās spēlēs pārspēja Ungāriju un Ukrainu, jau 17. jūnijā nodrošinot iekļūšanu labāko astoņniekā. Nākamajās četrās dienās sekoja trīs brīvdienas un neko neizšķiroša spēle pret Čehiju.

Sarkanbaltsarkano ceļojums bija ērkšķaināks. Trešajā spēlē pret Beļģiju komanda otrajā puslaikā palika bez pamata saspēles vadītājas Elīnas Babkinas un galotnē piedzīvoja sāpīgu zaudējumu. Nākamajā dienā latvietes astotdaļfinālā uzvarēja Eiropas čempioni Serbiju - 75:70.

Trešdien tika veltīta treniņiem un atpūtai. Komandām, kuras ceturtdaļfinālam kvalificējās automātiski - Spānijai, Beļģijai, Francijai un Turcijai - tika piedāvātas pat divas nodarbības - no rīta O2 arēnā un vakarā “Kralovka” zālē, savukārt pārējām bija pusotru stundu garš treniņš.

Beļģija, Francija un Turcija vakara nodarbību atcēla, turpretī Spānija izvēlējās trenēties divreiz. Spāņu vakara treniņš notika vienlaikus ar Latvijas valstsvienības pirmo sesiju O2 arēnā. Tāpat kā iepriekš, mediju pārstāvjiem atļauts apmeklēt nodarbības pēdējās 10 minūtes.

Elīna Babkina trenējās atsevišķā režīmā. Individuāli vingrinājumi bija arī Paulai Strautmanei un Annai Dreimanei. Plašajā arēnā valda vēsums - gaisa kondicionieri atdzesējuši gaisu līdz apmēram 20 grādu atzīmei un pāris basketbolistes darbojās džemperos.

Latvijas priekšrocība spēlē pret spānietēm var būt daudzveidīgāka garo spēlētāju darbība, atzina treneris Artūrs Visockis-Rubenis. Ar vienu nosacījumu - visai komandai ātri jāatgriežas aizsardzībā, jo spānietes ātrās pārejas izkopušas tuvu perfekcijai.

“Sarkanā fūrija” mīl skriet izrāvienos, kuros bieži iesaistās visas ārējās līnijas spēlētājas vienlaicīgi. Spāņu mazās spēlētājas ir individuāli meistarīgas, bet komanda izceļas ar lielisku bumbas kustību un sastāva dziļumu - katrā aizsargu pozīcijā ir trīs līdzvērtīgas spēlētājas.

Priekšējā līnija uzskatāma par mazāk iespaidīgu, taču to cementē “EuroBasket Women 2013” vērtīgākā spēlētāja Sančo Litla. Tieši viņas klātbūtne palīdzēja spānietēm finālā pieveikt par favorīti uzskatīto Franciju, kura gadu iepriekš izcīnīja sudraba medaļu Londonas spēlēs.

Olimpiskais sudrabs tagad ir arī Spānijas kolekcijā - pirms gada Rio neizdevās apsteigt tikai vareno ASV izlasi. Galvenā trenera Lukasa Mondelo vadībā spānietes izcīnījušas medaļas visos turnīros, tai skaitā sudrabu 2014. gada Pasaules kausa izcīņā un bronzu iepriekšējā Eiropas čempionātā.

Mondelo bilance ceturtdaļfinālos ir 4-0, tai skaitā Eiropas čempionātos 2-0. Tiek uzskatīts, ka viņa vadītās komandas nostartē tuvu maksimumam, turklāt vairākas reizes Mondelo talkā nākusi arī veiksme. Tā viņam palīdzējusi izcīnīt divus titulus Eirolīgā un vairākas trofejas Ķīnā.

Atraktīvais treneris šosezon kopā ar Mārtiņu Zībartu un Sēzaru Ruperesu trenēja Kurskas “Dynamo”, nodrošinot “lakstīgalām” pirmo Eirolīgas trofeju kluba vēsturē. Saspēles vadītāja Laja Palau ar Aneti Šteinbergu aizvadītajā sezonā pārstāvēja Čehijas čempionvienību “USK Praha”.

Latvijas un Spānijas spēles uzvarētājas pusfinālā 24. jūnijā sacentīsies pret Beļģijas un Itālijas pāra spēcīgāko komandu.