Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Beidzot lielais "play-off" duelis: "Warriors" pret "Spurs" un Bertānu

© scanpix

Vakara agrajā spēlē 22:30 pēc Latvijas laika NBA Rietumu konferences finālsēriju uzsāks Sanantonio „Spurs” ar Dāvi Bertānu sastāvā un Goldensteitas „Warriors”. Šī būs abu komandu pirmā tikšanās „play-off” sērijā kopš 2013. gada.

„Warriors” un „Spurs” pēdējās 3-4 sezonās bijušas Rietumu konferences iespaidīgākās komandas, taču kopš Stefena Karija pacelšanās NBA elitē abas tikai vienreiz tikušās izslēgšanas spēļu sērijā - 2013. gada pavasarī, kad „Spurs” ceļā uz NBA finālu uzvarēja ar 4-2. Pēc tam sekoja divi Stefena Karija MVP tituli un „Warriors” kļūšana par jauno regulārās sezonas uzvaru rekordisti, taču izslēgšanas spēlēs abu komandu ceļi nekrustojās.

Pagājušajā sezonā Rietumu konferences fināls likās kā akmenī iekalts - „Warriors” regulārajā sezonā uzvarēja 73 spēlēs, „Spurs” svinēja 67 uzvaras, visus konkurentus atstājot tālu aizmugurē. Taču Sanantonio otrajā kārtā zaudēja „Thunder”, un visu laiku spēcīgākais izslēgšanas spēļu duelis (saskaitot kopā abu komandu uzvaras) izpalika. Šosezon gan pienācis brīdis, kad „Warriors” unikālā un neizmērojami talantīgā vienība „play-off” sērijā stāsies pretim manīgajai un sīkstajai „Spurs”, līdz ar to jau šobrīd skaidrs, ka NBA finālā piekto gadu pēc kārtas Rietumu konferenci pārstāvēs "Warriors" vai Sanantonio.

Un šajā NBA grandu duelī piedalīsies arī Dāvis Bertāns, kurš kļūs par pirmo Latvijas basketbolistu konferences finālsērijā jeb līgas pusfinālā. Bertāna loma „Spurs” sastāvā nav liela, taču viņa iespēja var pienākt jebkurā brīdī. Pirmās kārtas sērijā pret „Grizzlies” viņš spēlēja vairāk, kamēr pret Hjūstonu tika izmantots retāk. Kopumā Dāvis piedalījies deviņās izslēgšanas spēlēs un vidēji guva 2.1 punktu.

Bertāna komanda, neskatoties uz to, ka regulārajā sezonā guva 61 uzvaru, šajā duelī izsēta kā nepārprotama pastarīte. Totalizatora 11.lv bukmeikeri par ticamāko scenāriju uzskata „Warriors” četrās vai piecās spēlēs, kamēr „Spurs” iespējas uzvarēt sērijā raksturotas kā niecīgas. Tik milzīga atšķirība starp pirmās un otrās vietas ieguvējām konferences finālā, it īpaši Rietumos, novērota reti.

Taču „Spurs” jau nez cik gadus pēc kārtas pamanās apgāzt uz sevi liktās prognozes, un norakstīt pirms laika pieckārtējā NBA čempiona Grega Popoviča trenēto komandu nekad nav ieteicams. „Spurs” turklāt ir laba ziņa Kavai Lenarda sakarā - Popovičs apliecināja ASV medijiem, ka Lenards būs gatavs piedalīties sērijas pirmajā spēlē. Lenards ir izteikts „Spurs” līderis un tiek uzskatīts par labāko universālo spēlētāju pasaulē, taču guva traumu sērijas pret Hjūstonu piektajā spēlē. Tiesa, arī bez viņa „Spurs” izšķirošajā spēlē sagrāva Hjūstonu bez mazākajiem variantiem.

„Spurs” toties nebūs no sastāva izkritušā Tonija Pārkera, kamēr „Warriors” bazās sagādā sava galvenā trenera Stīva Kera veselība. Viņš vakar apmeklēja komandas treniņu, kas bija pirmā tikšanās ar spēlētājiem gandrīz divu nedēļu ilgā periodā. Keru joprojām nomoka muguras problēmas, un „Warriors” nav droša par to, vai viņš šajās izslēgšanas spēlēs vēl uzņemsies trenera pienākumus. Viņa vietā to šobrīd dara Maiks Brauns, bijušais Klīvlendas galvenais treneris.

”Spurs” un ”Warriors” valdīšana Rietumu konferencē pēdējos gados

Gads Spurs uzvaras Play-off Warriors uzvaras Play-off
2017 61 Konf. fināls 67 Konf. fināls
2016 67 Otrā kārta 73 NBA fināls
2015 55 Pirmā kārta 67 NBA čempione
2014 62 NBA čempione 51 Pirmā kārta
2013 58 NBA fināls 47 Otrā kārta

Pēdējās piecās sezonās gūtās uzvaras regulārajā sezonā

V. Klubs Uzvaras
1. Warriors 305
2. Spurs 303
3. Clippers 273
4. Thunder 266
5. Rockets 251
6. Heat 246
Grizzlies 246

Kera prombūtne un veselības problēmas gan netraucēja „Warriors” pirmajās divās kārtās bez problēmām sakaut Portlendu un Jūtu. Abās sērijās tika uzvarēts ar 4-0, un pēdējo zaudējumu Zelta Štata komanda piedzīvojusi 11. aprīlī jeb vairāk nekā pirms mēneša. „Warriors” jau pagājušajā sezonā ar Stefenu Kariju, Kleju Tompsonu un Dreimondu Grīnu bija ļoti grūti apturama komanda, taču šosezon šim vienādojumam pievienots 2014. gada sezonas MVP Kevins Durents. „Spurs” parasti centās pret pretinieku līderiem norīkot savas labākos aizsargus Lenardu un Deniju Grīnu, bet pret „Warriors” šo līderu gluži vienkārši ir pārāk daudz, turklāt arī rezervistu vidū netrūk spēcīgu ieroču Andrē Igudalas, Šona Livingstona un Meta Bārnsa personās.

Popovičam vakar tika pavaicāts, kāds būs viņa spēles plāns „Warriors” ierobežošanai, uz ko leģendārais treneris atbildēja ar: „Lūgties.” Cits „Spurs” veterāns Manu Džinobili nosauca „Warriors” par vienu no visu laiku labākajām komandām: „Viņi ir spēcīgi un izturīgi. Savam neticamajam uzbrukumam viņi ir pievienojuši pieklājīga līmeņa aizsardzību, un viņiem ir viss nepieciešamais, lai uzvarētu visu. Mums vajadzēs izvairīties no kļūdām un parādīt savu labāko sniegumu.”

Džinobili piekrita, ka sērija pret „Rockets” bija savā ziņā iesildīšanās spēlēm ar „Warriors”, jo abas komandas spēlē ātru uzbrukuma basketbolu un savus pretiniekus iznīcināt ar tālmetieniem vien. „Atšķirība tikai tā, ka „Warriors” ir talantīgāka, precīzāka un ar vairāk iespējām uzbrukumā. Taču tas ir normāli - jo tālāk tiec izslēgšanas spēlēs, jo spēcīgāki pretinieki tev stājas pretim,” sacīja Džinobili, kurš 39 gadu vecumā tēmē uz savu piekto NBA čempionu titulu.

Regulārajā sezonā pēdējās desmit savstarpējās spēlēs katra komanda izcīnījusi pa piecām uzvarām, bet jāņem vērā, ka abas komandas regulāri atpūtinājušas savus labākos spēlētājus, zinot. Šosezon atklāšanas mačā „Spurs” uzvarēja ar 29 punktu pārsvaru (tā bija Bertāna debija NBA), tāpat arī otrajā savstarpējā spēlē, kurā nepiedalījās praktiski visi abu komandu labākie spēlētāji. Bet pēdējā abu komandu mačā marta beigās „Warriors” uzvarēja 110:98, Stefenam Karijam gūstot 29 punktus.

Jāpiemin, ka šodienas spēle būs vienīgā, kas sāksies pēc Latvijas laika pirms pusnakts. Pārējie sērijas mači sāksies četros no rīta pēc mūsu laika. Spēles tiešraidi piedāvās TV kanāls "Best4Sport TV".

”Warriors” pret ”Spurs” - kalendārs

Datums Laiks Vieta
14.05 22:30 Ouklenda
17.05 4:00 Ouklenda
21.05 4:00 Sanantonio
23.05 4:00 Sanantonio
25.05 4:00 Ouklenda*
27.05 4:00 Sanantonio*
29.05 4:00 Ouklenda*

*Ja nepieciešams

Izmantotie resursi:
NBA.com
Gregg Popovich says his strategy against the...