Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Bertāns un "Spurs" iekļūst "play-off" otrajā kārtā

© scanpix

NBA izslēgšanas spēļu otrajā kārtā iekļuva Dāvja Bertāna pārstāvētā Sanantonio ”Spurs”, kas ar 103:96 pieveica Memfisu un uzvarēja sērijā 4-2. Bertāns savu vienīgo metienu šoreiz netrāpīja un otrajā puslaikā laukumā nedevās. Nākamajā ”play-off” kārtā Sanantonio spēkosies ar Hjūstonas ”Rockets”.

Dāvis Bertāns laukumā pavadīja četras minūtes, kurās punktus neguva (3p. 0/1). Viņš izcīnīja divas atlēkušās bumbas, pieļāva vienu kļūdu un saņēma vienu personisko piezīmi. Latviešu uzbrucēja +/- rādītājs šoreiz plus divi. Šī bija pirmā „play-off” spēle, kurā Bertāns izgājis laukumā, bet nav guvis punktus. Bertāns savas NBA karjeras pirmajā „play-off” sērijā vidēji laukumā pavadīja 9.4 minūtes, kurās guva 3.2 punktus, savāca 1.2 atlēkušās bumbas un trāpīja piecus tālmetienus no 12.

„Spurs” spēles sākumā izvirzījās vadībā 18:11, bet, Bertānam dodoties laukumā četras minūtes pirms ceturtdaļas beigām, „Grizzlies” jau bija gandrīz visu deficītu izdzēsusi. Bertāns netrāpīja tālmetienu un kļūdījās riskantā piespēlē šķērsām laukumam, taču tika pie vairākām atlēkušajām bumbām, vienreiz to izcīnot arī uzbrukumā (statistikā šī bumba gan tika fiksēta Lenardam), kā arī aizsardzībā divreiz izturēja viens pret vienu postā pret krietni garāko un smagāko spāņu centru Marku Gazolu.

Otrajā ceturtdaļā rezultāts attīstījās ļoti līdzvērtīgi, un Bertāns atkal devās laukumā ceturtdaļas izskaņā, bet šoreiz nospēlēja tikai minūti. Postā pret viņu agresīvi nospēlēja Zeks Rendolfs, kurš tika gan pie diviem punktiem, gan soda metiena (ko aizmeta garām), turklāt Bertāns šajā epizodē, par kuru tika sodīts ar piezīmi, saņēma arī netīšu Rendolfa sitienu pa seju. Pēc Bertāna nomainīšanas „Spurs” puslaika pārtraukumu sagaidīja ar 45:50.

Trešajā ceturtdaļā „Spurs” līderis Kavai Lenards aizmeta garām visus piecus savus metienus no spēles, un sekas uzreiz varēja just - „Grizzlies” ar lielisku tālmetienu precizitāti izvirzījās desmit punktu vadībā. Savukārt „Spurs” atbildēja ar asu cīņu groza apakšā un dominēja atlēkušo bumbu savākšanā, kā arī daudz biežāk tika pie soda metieniem. Ceturtdaļas beigās lieliski aizsardzībā nospēlēja Memfisas veterāns Vinss Kārters, atbruņojot Lenardu un ātrajā uzbrukumā kritienā izkārtojot brīvu tālmetienu Maikam Konlijam. Bet „Spurs”, dodoties pārtraukumā, bija vadībā 75:74.

SCANPIX

Pēdējās ceturtdaļas sākumā „Grizzlies” atkal atrāvās astoņu punktu attālumā, bet divreiz pēc kārtas neizdevās iemest no groza apakšas. To izmantoja Lenards, īsā intervālā gūstot 2+1 un iemetot tālmetienu, samazinot rezultāta starpību līdz 87:88 piecas minūtes pirms beigām. Priekšpēdējā minūtē „Spurs” atkal tika pie atlēkušajām bumbām uzbrukumā, un divus grozus pēc kārtas guva Tonijs Pārkers, panākot 98:94, turklāt Konlijs pēc tam kļūdījās tālmetienā. Nekādi brīnumi pēdējā pusminūtē vairs nenotika, un „Spurs” uzvarēja ar 103:96.

„Spurs” šonakt savāca veselas 16 atlēkušās bumbas uzbrukumā un kopumā dominēja zem groziem (46:28 atlēkušajām bumbās). Lenards guva 29 punktus un savāca deviņas atlēkušās bumbas, bet Pārkers ar izcilu precizitāti (11/14 no spēles) pievienoja 27 punktus. Pārkers pēc savam līmenim blāvas regulārās sezonas „play-off” sākumā bijis lielisks un vidēji spēlē pret Memfisu guva 16.3 punktus. „Grizzlies” sastāvā Maikam Konlijam šonakt 26 punkti, Markam Gazolam 18, bet komandai ļoti pietrūka savainotā Tonija Alena, kurš būtu bijis labākais ierocis aizsardzībā pret Lenardu. Bez Alena Memfisa ar Lenardu galā netika, pieļaujot, ka viņš vidēji spēlē samet 31.2 punktus ar 55% precizitāti metienos no spēles. Lenards tāpat izcēlās ar trāpītiem 59 no 61 soda metiena.

Šī bija desmitā Memfisas un Sanantonio savstarpējā spēle šosezon (ieskaitot regulāro sezonu) un pirmā reize, kad uzvarēja viesu komanda. „Spurs” galvenā trenera Grega Popoviča vadībā „play-off” otro kārtu sasniegusi 16. (!) reizi pēdējo 20 gadu laikā, taču pirmoreiz tas paveikts bez leģendārā Tima Dankana sastāvā. Savukārt Bertāns savā debijas sezonā atkārtojis Andra Biedriņa sasniegumu - Biedriņš savulaik „Warriors” sastāvā divreiz piedalījās Rietumu konferences pusfinālā. Lai Bertāns kļūtu par pirmo latvieti konferences finālā, „Spurs” būs jāpieveic Hjūstonas „Rockets” ar Džeimsu Hārdenu priekšgalā.