Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

"Valmiera/Ordo" ar uzvaru noslēdz BBL sezonu, Valteram trauma

© bkvalmiera.lv

Uzvaru savā laukumā "Triobet" Baltijas Basketbola līgas (BBL) ceturtdaļfinālā izcīnījusi "Valmiera/Ordo". Valmierieši ar rezultātu 74:64 pārspēja Prieņu "Vytautas", bet divu spēļu summā krietni pārāki bija lietuvieši, iekļūstot pusfinālā. Tāpat jāmin, ka pirmajā ceturtdaļā savainojumā iedzīvojās Kristaps Valters, neturpinot spēli.

Valmieriešiem ceturtdaļfināla otrajā cīņā bija jāpaveic neiespējamā misija pret Lietuvas čempionāta šobrīd ceturto spēcīgāko vienību Prieņu "Vytautas". Lai divu spēļu summā cīnītos par uzvaru Latvijas čempioniem bija nepieciešams aizvadīt līdzīgu cīņu sērijas pirmajā mačā izbraukumā, tomēr spēles otrajā un trešajā ceturtdaļā laukumā pilnībā dominēja "Vytautas". Ar spēles beigu rezultātu 102:71 triumfēja lietuvieši. Tādējādi, lai iekļūtu pusfinālā, valmieriešiem vajadzēja atspēlēt 31 punkta deficītu.

Spēli ar precīzu tālmetienu no laukuma stūra sāka Mārtiņš Laksa, bet minūti vēlāk no tās pašas vietas 6:0 panāca Artūrs Bērziņš. Viesiem pirmajās minūtēs spēle pagalam nevedās, pieņemot arī to, ka "Vytautas" basketbolistiem varētu būt galvā drošais 31 punkta pārsvars divu spēļu summā. Viesu komandas rēķinu ar tālmetienu atklāja Regimants Miniots, sadeldējot deficītu uz pusi. Ceturtdaļas vidū komandām ar punktu gūšanu nesekmējās. Kad pirmajā ceturtdaļā bija atlicis spēlēt mazāk par četrām minūtēm, Lauris Blaus ar trīs punktu gājienu panāca 11:6. Lai arī viesi vairāk neprata izmantot savas iespējas, tās šķērdēja, īpaši groza apakšā, arī laukuma saimnieki. Ceturtdaļas izskaņu labāk nospēlēja "Valmiera/Ordo", noslēdzot to savā labā ar 23:17.

Otrās ceturtdaļas sākumā radās bažas par Kristapa Valtera atgriešanos laukumā, kas piepildījās augšstilba savainojuma dēļ, kā arī apskādēts tika Jānis Kaufmanis, kuram nopietni pārsita lūpu. Tā visa rezultātā sevi pēc ilgāka laika nopietni varēja apliecināt Raimonds Gabrāns. Rezultāta starpība turējās ap sešiem punktiem, valmieriešiem nespējot izrauties un kaut sākt domāt par neiespējamās misijas realizēšanu. Ceturtdaļas otrajā pusē neliels spurts padevās laukuma saimniekiem, kuri pirmo reizi ieguva 10 punktu pārsvaru, kad jāspēlē bija vēl trīs minūtes (35:25). Pirmā puslaika izskaņā laukumā bija vērojams visai haotisks basketbols, labāk nospēlējot viesiem. "Vytautas" sadeldēja deficītu uz pusi, komandām dodoties atpūtā pie rezultāta 37:32.

Otro puslaiku krietni labāk sāka "Vytautas" basketbolisti, nepilnās divās minūtēs pārņemot vadību mačā (38:37). Damjērs Pits ar precīzu tālmetienu iekustināja Valmieras komandas uzbrukumu un atgrieza to vadībā. Turpinājumā laukumā ritēja līdzīga divu komandu spēkošanās, kas lika vēl rūgtāk atminēties abu komandu pirmo spēli. Rezultāta starpība turējās četru līdz sešu punktu robežās, bet trīs minūtes līdz ceturtdaļas beigām Eštons Mičels to palielināja līdz septiņiem punktiem (49:42). Nākamos piecus punktus guva bijušais Valmieras komandas spēlētājs Vītenis Čižausks un izkārtoja triecienu grozā no augšas Miniotam, bet viņš nespēja savu iespēju pārvērst punktu guvumā. Valmierieši saglabāja vadību un noslēdza trešo ceturtdaļu vadībā ar 51:47.

Viss, kas mājiniekiem atlika, bija uzvarēt šajā mačā, jo uzvarēt divu spēļu summā vairs nebija reāli. Uz šādu mērķi Valmieras komanda arī gāja. Ceturtās ceturtdaļas ievadā rezultāta starpība pieauga līdz sešiem punktiem, bet tad īsā laikā sadila līdz diviem. Ar Laksas un Pitsa sekmēm izdevās atjaunot drošāku vadību, turpinot ceļu pretī uzvarai. Ceturtdaļas otrajā pusē turpinājās līdzīga cīņa, valmieriešiem saglabājot iepriekš iekrāto pārsvaru. Pusotru minūti līdz pamatlaika beigām "Valmiera/Ordo" bija vadībā ar 10 punktu pārsvaru, ar ko pietika uzvarai vismaz šajā mačā. Tas noslēdzās ar rezultātu 74:64, bet BBL pusfinālā ar uzvaru divu spēļu summā iekļuva "Vytautas" basketbolisti.

Uzvarētāju labā 19 punktus guva un sešas atlēkušās bumbas izcīnīja Mārtiņš Laksa, bet attiecīgi 14 un 13 punkti Damjēram Pitsam un Artūram Bērziņam. "Vytautas" rindās ar 12 punktiem rezultatīvākais bija Vītenis Lipkevičs.

"Triobet" BBL, ceturtdaļfināls, 8. marts

"Valmiera/Ordo" - "Vytautas" 74:64 (23:17, 14:15, 14:15, 23:17)

"Valmiera/Ordo": Laksa 18 (6 ab), Pitss 14, Bērziņš 13, Mālmanis 8, Mičels 8, Blaus 5, Jonāts 4, Kaufmanis 2, Gabrāns 2, Valters, Kārlis.
"Vytautas": Lipkevičs 12, Valeika 11 (6 ab), Klimavičs 11 (7 ab), Miniots 10 (6 ab), Linkevičs 8 (8 ab), Čižausks 7, Delininkaitis 5, Gveždausks (6 rp), Šeškus.

"Triobet" BBL ceturtdaļfināli

Komanda - Komanda 1.spēle 2.spēle
University of Tartu - Nevežis 86:88 92:78
Vytautas - Valmiera/Ordo 102:71 64:74
Kalev/Cramo - Barons kvartāls 100:81 09.03
Pieno Žvaigždes - Liepāja/Triobet 89:80 109:93