Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Beidzies līdzjutēju balsojums par Porziņģi un citām NBA zvaigznēm

© SCANPIX

Šodien 6:59 pēc Latvijas laika noslēdzies Nacionālās basketbola asociācijas līdzjutēju balsojums par Zvaigžņu spēles pamatsastāva dalībniekiem. Atskatoties uz šī balsojuma noteikumiem un būtību, pievēršam uzmanību arī publiskajām personām, kas sociālajos tīklos veltīja laiku, lai atdotu savu balsi par Kristapu Porziņģi.

Trīs nedēļas ilgā balsošana par saviem favorītiem noslēgusies, bet līdz rezultātu uzzināšanai jāpagaida. NBA plāno abu konferenču izlašu sākumsastāvus publiskos naktī uz 20. janvāri, kamēr naktī uz 27. janvāri tiks paziņoti katras zvaigžņu izlases septiņi rezervisti.

Uz vietu Austrumu zvaigžņu izlasē pretendē arī Kristaps Porziņģis, kurš pēdējos līdzjutēju balsojuma starprezultātos bija septītais uzbrucēju konkurencē. Ņemot vērā arī viņa un Ņujorkas "Knicks" pēdējo neveiksmju sēriju, Porziņģa izredzes debitēt Zvaigžņu spēlē šosezon kļuvušas krietni mazākas. Pastāv gan papildus intriga - vai Porziņģis balsojumā apsteigs "Knicks" lielāko zvaigzni Karmelo Entoniju? Iepriekšējos starprezultātos abus šķīra tikai 3,6 tūkstoši balsu. Šosezon bija iespējams balsot arī par Dāvi Bertānu Sanantonio "Spurs" sastāvā, un, lai arī Dāvja iespējas šobrīd tikt NBA zvaigžņu pulkā nav realas, šo iespēju izmantoja, piemēram, "Spurs" ilggadējais spēlētājs Mets Boners un arī NBA draftētais basketbolists Jānis Timma.

Līdzjutējiem bija iespēja par savu favorītu nobalsot dažādos veidos - NBA mājaslapā, NBA mobilajā aplikācijā, sociālajos tīklos "Twitter" un "Facebook", kā arī ar "Google" palīdzību. Taču atšķirībā no iepriekšējām sezonām līdzjutēju balsojums nebūs vienīgais, kas noteiks sākumsastāva spēlētājus, proti, vērā tiks ņemts arī pašu spēlētāju un uzaicināto mediju viedoklis.

Gala rezultāts tiks aprēķināts pēc iegūto vietu summas. Proti, ja Porziņģis fanu balsojumā būs sestais, tad viņš iegūs 12 punktus (2x6, jo fanu balsojums ir divreiz vērtīgāks nekā spēlētāju un mediju). Par, teiksim, desmito vietu mediju vērtējumā Porziņģis saņemtu vēl desmit punktus, bet par septīto vietu spēlētāju balsojumā vēl septiņus. Kopumā viņam būtu 29 punkti. Šajā sistēmā, protams, jo mazāk punktu, jo labāk.

Ar šādu sistēmu NBA ir praktiski izslēgusi anomāliju iespēju. Piemēram, gruzīns Zaza Pačulija pirms nedēļas bija stabilā otrajā vietā fanu balsojumā Rietumu konferencē, par ko viņš saņemtu četrus punktus (2x2). Bet ja Pačulija neiekļūst mediju un spēlētāju, piemēram, labāko divdesmitniekā (kas nebūtu tā pati lielākā sensācija pasaulē), viņš saņemtu vēl 21+21 punktu. Turklāt jāuzsver, ka NBA skaitīs vietas, nevis saņemto balsu atšķirību, līdz ar to arī Pačulijas 300-400 tūkstošu balsu pārsvaram pār trešo vietu nebūs nekādas nozīmes, tāpat kā visos citos gadījumos.