Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

FIBA pārtrauc atzīt Adrijas līgu un pieprasa garantijas no federācijām

© Scanpix

FIBA paziņojusi, ka ir apmierināta ar 14 diskvalifikācijas skandālā iesaistīto nacionālo federāciju rīcību, taču pārtrauc atzīt Adrijas basketbola līgas darbību.

Adrijas Basketbola līga tika izveidota 2001. gadā un šobrīd norisinās ar nosaukumu ABA līga. Tajā piedalās Balkānu reģiona komandas, un pēc Adrijas Basketbola līgas parauga vēlāk tika izveidotas līdzīgas reģionālās līgas - piemēram, Baltijas Basketbola līga, kurā piedalās arī Latvijas klubi, un VTB Vienotā līga, kurā piedalās arī „VEF Rīga”.

Vēl pagājušajā vasarā FIBA pieprasīja ABA līgai veikt vairākas izmaiņas reglamentā un pēc to piepildīšanas atzina līgas darbību. Taču vakardienas FIBA Eiropas nodaļas Izpildkomitejas sapulcē tika nolemts pārtraukt atzīt ABA līgu, pamatojot šo lēmumu ar „pēdējiem notikumiem bijušās Dienvidslāvijas reģionā un pēc nacionālo federāciju pārstāvju uzklausīšanas”.

Tāpat FIBA paziņojusi, ka uzklausījusi visu 14 diskvalificēto vai brīdināto nacionālo federāciju pārstāvjus un ir apmierināta par to rīcību, cenšoties risināt konfliktu. Jāatgādina, ka FIBA astoņas federācijas diskvalificēja no „EuroBasket 2017”, bet sešām izteica brīdinājumus. Visu „pārkāpums” bija tas, ka to klubi gatavojās piedalīties ULEB Eirokausā.

FIBA paziņoja, ka no vairākām federācijām vēlas saņemt papildu apstiprinājumus par to izteiktajiem solījumiem, kā arī pieprasīs no no federācijām un klubiem garantijas par pakļaušanos FIBA reglamentam. FIBA Eiropas nodaļas Izpildkomiteja savu nākamo sapulci nozīmēja uz 14. maiju, kad lems par turpmākiem soļiem.

ABA līgas direktors Krešimirs Novosels Melnkalnes medijiem paudis savu neizpratni par FIBA lēmumu, norādot, ka vēl tikai pirms gada FIBA oficiāli atzina ABA līgas darbību. „Droši vien FIBA nepatīk fakts, ka mūsu līga nolēma klubiem piedāvāt iespēju spēlēt Eiropas augstākajā līmenī,” sacīja Novosels. „Visi mūsu reglamenti un noteikumi ir saskaņā ar FIBA statūtiem, taču klubi izvēlējās Eirolīgu un Eirokausu. Mēs nevaram likt viņiem to nedarīt.”

Savukārt par līgas nākotni Novosels izteicās retoriski: „Kas tagad notiks? Nu, ziniet, FIBA oficiāli neatzīst arī Eirolīgu.” Novosels norādīja, ka ABA līgas klubi joprojām pieturas pie savas martā noslēgtās vienošanās ar ULEB komercnodaļu, jo tas ir klubu interesēs. Savukārt šo interešu aizstāvēšanas sekas taps skaidrākas pēc otrdien paredzētās FIBA un Eirolīgas pārstāvju tikšanās un devītā maija.