Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Eiropas čempionāts Rīgā sākas ar Igaunijas sakāvi

© f64

Šodien Rīgā ar Čehijas un Igaunijas dueli sākās ilgi gaidītais Eiropas čempionāts basketbolā vīriešiem. D grupas pirmā spēle neizvērtās tik aizraujoša, cik varētu vēlēties, Čehijas valstsvienībai pārliecinoši apspēlējot mūsu ziemeļu kaimiņus ar rezultātu 80:57.

Tīri laika joslu dēļ Eiropas čempionāts basketbolā sākās tieši Rīgā, un to atklāja Čehijas un Igaunijas izlašu duelis D grupā. Par mača favorītiem noteikti varēja dēvēt Čehijas basketbolistus, bet sīkstie igauņi gribēja sevi apliecināt un parādīt sabraukušajiem līdzjutējiem labāko sniegumu.

Pirmos punktus šajā čempionātā guva Janars Talts, bet otrā laukuma galā ar precīzu metienu atbildēja Jans Veselijs. Komandas jau no pirmajām minūtēm spēlēja ļoti ātri, noturot augstu spēles tempu. Piecās minūtēs čehiem izdevās parādīt savu pārākumu groza apakšā, izvirzīties vadībā ar 10:5 un piespiest pretiniekus sakrāt piezīmju normu. Čehiem bija daudz lielāks uzbrukuma arsenāls, kas tika likts lietā. Igauņiem bija grūti tikt pie brīviem metieniem, kā rezultātā pirmā ceturtdaļa tika zaudēta ar 9:18.

Otrās ceturtdaļas pirmajās minūtēs centrālā persona laukumā turpināja būt Jans Veselijs, kurš bija teju neapturams zem abiem groziem. Viņa rēķinā jau bija 10 punkti un piecas atlēkušās bumbas. Igauņi spēlēja ātri un agresīvi, bet paveikt ko vairāk par piezīmju sakrāšanu nespēja. Kamēr čehi varēja lielā mērā uzbrukumā darīt visu, ko vēlējās, igauņi tika cieši segti perimetrā, netiekot pie iespējas realizēt tālmetienus. Čehijas izlase palielināja rezultāta starpību līdz 19 punktiem (35:16), kas krietni samazināja igauņu cerības uz pozitīvu spēles iznākumu. Uz brīdi rezultāta starpība saruka līdz 15 punktiem, bet igauņi nespēja realizēt vieglus metienus. Čehijas izlase atguva iniciatīvu un uzvarēja pirmo puslaiku ļoti pārliecinoši - 43:24.

Otrā puslaika ievadā Igaunijas izlase izskatījās pagalam bezcerīga. Čehi veica 8:0 izrāvienu, turpinot graut savus pretiniekus, galvenokārt - groza apakšā. Čehijas basketbolisti samazināja apgriezienus, bet metienu precizitāte saglabājās pietiekami augsta, lai pietuvotos 30 punktu pārsvaram. Ceturtās ceturtdaļas pirmajā pusē igauņiem beidzot izdevās veikt kādu izrāvienu. Divus tālmetienus realizēja Rains Veidemans, sadeldējot čehu pārsvaru līdz 21 punktam (47:68). Čehijas izlases aizsardzība vairs nebija tādā līmenī kā pirmās 30 minūtes, kas igauņiem ļāva tikt pie brīvākiem metieniem. Igaunijas izlase turpināja spēlēt ar pamatspēlētājiem, kamēr Čehijas izlases treneru korpuss deva iespēju tālākiem rezervistiem. Rezultāta starpība turējās ap 20 punktiem, Čehijas izlasei sākot šo Eiropas čempionātu ar pārliecinošu uzvaru - 80:57.

Rezultatīvākais uzvarētāju rindās ar 16 punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām bija Jans Veselijs, bet 14 punkti Bleika Šilba kontā. Igaunijas izlasē "double-double" Sīmam-Sanderam Venem, kurš atzīmējās ar 16 punktiem un 13 atlēkušajām bumbām.