Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

VEF ar ātru un vienkāršu basketbolu apspēlē ''Ventspili'', sērijā 1-0

© www.bkventspils.lv

Šovakar Olimpiskajā centrā Ventspils (OCV) startēja Aldaris Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērija starp nesamierināmajām pretiniecēm ''Ventspils'' un Rīgas ''VEF''. Rīdzinieki aizvadīja lielisku pirmo puslaiku, izmantojot savas spēcīgākās kvalitātes ātrā basketbolā (44:34), bet spēles otrajā puslaikā gandrīz izlaida pat 22 punktu pārsvaru, taču pēdējo minūti aizvadīja stabili un svinēja uzvaru ar 81:77.

''Ventspils'' pusfināla sērija pret ''Jēkabpils'' komandu, kurai palīdzēt nevarēja Jānis Pozņaks un rotēja deviņi spēlētāji, izvērtās negaidīti smaga, ņemot vērā vēl, ka jēkabpilieši pirms tam aizvadīja piecas spēles pret ''Jūrmala/Fēnikss''. Pēc sērijas 2-0 pārsvara izlaišanas savā laukumā ''Ventspils'' prata saņemties un uzvarēt izšķirošo spēli ar graujošu 97:56. VEF savā cīņā pret ''Liepāja/Triobet'' zaudēja vienu spēli Kandavā, bet visā sērijā uzvarēja ar drošāku 3-1.

Pirmos trīs uzbrukumus finālistes noslēdza ar neprecīziem metieniem, bet pirmo grozu no tuvākas distances guva Hārvejs Grants. VEF spēlēja ātru, vienkāršu basketbolu, šķita, ka rīdzinieki ir mazāk saspringuši, kas palīdzēja pēc Ingus Jakoviča tālmetiena panāca 10:6. Drīz vien vēl septiņi punkti pēc kārtas ārējās līnijas spēlētājiem un uz tablo 17:6 par labu viesiem. Ceturtdaļas beigās iniciatīvu uzņēmās Kristaps Janičenoks un Žanis Peiners, kas pēc desmit minūtēm deva līdzīgāku 19:16.

Otrajā ceturtdaļā VEF turpināja spēlēt ļoti atbrīvoti, grozā lidoja viens tālmetiens pēc otra, pie tam pirmā puslaika precizitāte no trīs punktu līnijas bija lieliskas - 7 no 11. ''Ventspils'' īsti nespēja ierobežot galvaspilsētas ātro spēli, kā rezultātā iespēju pietuvoties īsti nebija, jo VEF precizitāte bija negaidīti laba. Puslaika beigās Roberta Lauerija trīspunktnieks (44:32), un ventspilnieka Nikosa Gikasa divi soda metieni - pēc 20 minūtēm 44:34 rīdzinieku labā un noteikti pārsvars arī psiholoģiski.

Trešajā ceturtdaļā VEF turpināja spēlē ātru, vienkāršu basketbolu, kurā daudz vaļas bija komandas līderiem. Brīžiem tika izmesti sasteigti metieni, bet tas spēles turpinājumā deva vairāk labuma, jo iegūtā pārliecība ļāva iegūt pat plus 20 (57:37). Ceturtajā ceturtdaļā ar labām emocijām mājinieki pietuvojās līdz deviņiem punktiem (62:71). Šajā izrāvienā jāpiemin arī Akseļa Vairoga faktors, kurš tieši spēles otrajā pusē iesaistījās mačā. Pēc Nikola Mazura pieprasītā pārtraukuma VEF guva svarīgu grozu pēc labas izspēles (73:62).

Ar Māra Gulbja un Gikasa tālmetieniem ''Ventspils'' pietuvojās pat līdz pieciem punktiem - 70:75. Mājinieki pat sagaidīja Džeralda Robinsona kļūdu, bet nākamais uzbrukums bez metiena beidzās arī ventspilniekiem, Lauerijs aizskrēja ātrajā pretuzbrukumā un panāca izšķirošo handikapu - 77:70. Lai gan sekoja Artjoma Butjankova 2+1, VEF pēdējo pusminūti aizvadīja stabili un guva pirmo uzvaru sērijā - 81:77.

Rezultatīvākais uzvarētājiem šovakar 19 punktiem bija Ingus Jakovičs, bet 16 punktus un septiņas rezultatīvas piespēles pievienoja Robinsons. ''Ventspils'' sastāvā pa 13 punktiem Mārim Gulbim un Hārvejam Grantam.

Sērijas otrā spēle Arēna ''Rīga'' otrdien pulksten 19:30. Par čempioniem, kā ierasts, kronēs komandu, kas būs spēcīgāka četrās spēlēs.