Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Austrālija nospēlē teicami un sagādā Lietuvai pirmo zaudējumu

© Scanpix

Šodien otro uzvaru Pasaules kausa izcīņas grupu turnīrā izcīnīja Austrālijas vīriešu basketbola izlase, kas latviešu izcelsmes trenera Andreja Lēmaņa vadībā ar rezultātu 82:75 pieveica Lietuvas valstsvienību, sagādājot tai pirmo zaudējumu turnīrā. Tikmēr grupas agrajā mačā Meksika ar 79:55 pieveica Angolu.

Spēles ievads Austrālijai padevās izcili - teicami uzbrukumā darbojās centra spēlētājs Beinss un uzbrucējs Inglss, trīs minūšu laikā panākot 11:4 un liekot trenerim Kazlauskam sasaukt pirmo minūtes apspriedi. Arī pēc tās Lietuvas spēle neuzlabojās - kvalitatīva saspēles vadītāja trūkums mūsu kaimiņiem neļāva pārvarēt austrāliešu presingu, kas ļāva Austrālijai ceturkšņa vidū panākt 17:6 un likt pirmā numura pienākumus pārņemt pieredzējušajam Seibutim. Tikai laukumā nākot D.Lavrinovičam un Jankūnam, mūsu kaimiņiem izdevās uzlabot spēli, taču pēc pirmās desmitminūtes austrāliešu handikaps jau desmit punktu vērtē - 30:20. Otrajā periodā komandu rezultativitāte noplaka, taču lietuviešiem problēmas tās pašas - saspēles vadītājam Juskēvičam bumba slīdēja ārā no rokām, bet centrs Valančūns tika pilnībā neitralizēts (puslaikā palika uz nulles), kā rezultātā lietuvieši sešu minūšu laikā neguva ne punkta. Puslaika pārtraukumā Austrālijas spēlētāji devās ar lielu smaidu uz lūpām - uzbrucējs Inglss līdz ar puslaika beigu sirēnu realizēja skaistu step-back tālmetienu no 45 grādiem. Rezultāts 47:28.

Labi atpūtušies un saņēmuši pērienu no trenera, lietuvieši ar brāļiem Lavrinovičiem zem laukumā un NBA vīriem Valančūnu un Motejūnu uz soliņa otrā puslaika sākumā aizsardzībā darbojās ar acīmredzami lielāku intensitāti aizsardzībā, bet uzbrukumā puslaiku sāka ar astoņiem bezatbildes punktiem, liekot latviešu izcelsmes trenerim Andrejam Lēmanim pie rezultāta 47:36 saukt savējos minūtes pauzē. Tieši pieredzējušie spēlētāji un izcila komandas aizsardzība ļāva leišiem atgriezties atpakaļ spēlē un pirms izšķirošā ceturkšņa atrasties iedzinējos ar mīnus seši. Rezultāts pēc 30 minūtēm - 62:56, vadībā Austrālija. Pēdējā ceturtdaļā lietuvieši turpināja pakaļdzīšanos, taču tuvāk par trīs punktu deficītu viņiem piekļūt neizdevās. Brīžos, kad to visvairāk vajadzēja, Austrālija mūsu kaimiņzemes spēlētāju spurtiem paši atbildēja ar precīziem metieniem, bet pamatlaika pēdējā minūtē realizēja četrus no sešiem soda metieniem, beigu beigās svinot otro uzvaru D apakšgrupā ar 82:75.

Uzvarētāju sastāvā līdera cienīgu sniegumu demonstrēja uzbrucējs Džo Inglss, kurš 18 punktiem pievienoja četras rezultatīvas piespēles un trīs pārtvertas bumbas. Lietuviešiem 21 punkts Renaldam Seibutim, bet 14 Darjušam Lavrinovičam. Jons Valančūns 18 minūtēs guva vien četrus punktus un pieļāva piecas kļūdas, bet Donāts Motejūns pēc blāvā snieguma mača pirmajā cēlienā otro puslaiku noraudzījās no rezervistu soliņa.

Jau rīt abas komandas turpinās grupu turnīru. Lietuviešiem paredzēta spēle pret grupas pastarīti Dienvidkoreju, bet Austrālijas valstsvienībai būs jācīnās ar Meksikas izlasi.