Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Lai izdodas! Brāļi Dukuri startē šīs sezonas pirmajās sacensībās

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Martins un Tomass Dukuri šodien Leikplesidas trasē ASV uzsāks jauno Pasaules kausa sezonu,bet jau otrās sacensības divu dienu laikā divniekos aizvadīs Oskara Ķibermaņa un Ralfa Bērziņa pilotētās bobsleja divnieku ekipāžas.

Pirmie trasē svētdien dosies skeletonisti, kuriem pirmais brauciens sāksies Latvijas laika plkst.16, bet otrajam tiks dots starts pusotru stundu vēlāk. Mačus tiešraidē translēs Latvijas Televīzijas 7.kanāls.

"Eksperimenti būs, bet akcents tiks likts uz Eiropas un pasaules čempionātiem. Domāju piedalīties visos Pasaules kausa posmos. Tomēr nebūs tā, ka tajos tiks braukts tikai braukšanas pēc. Sevi arī vajag notestēt. Konkurence būs spēcīga, un tas ļaus sevi notestēt," pirms sezonas sarunā ar LETA teica Martins Dukurs.

Arī Martina brālis Tomass Dukurs ir uzsvēris, ka sezonas galvenās sacensības būs Eiropas čempionāts Siguldā un pasaules čempionāts Altenbergas trasē, kurā latvieši siltā laikā aizvadīja treniņus pirms sezonas.

Kā LETA jau ziņoja, lielākās izmaiņas vairumam skeletonistu nācās veikt pēc jauno noteikumu stāšanās spēkā, kas paredz, ka sportists kopā ar kamanām nedrīkst svērt vairāk par 120 kilogramiem. Tādējādi Tomasam nācās nomest ķermeņa kilogramus, kā arī uzlabot savu braucamo.

"Noteikumu izmaiņas mani ietekmē. Visu karjeras laiku varēju nedomāt par kamanu un paša svaru, bet tagad jātiek vaļā no dažiem ķermeņa kilogramiem, kā arī kamanas "jāatvieglo"," sarunā ar laikrakstu "Diena" teica Dukurs. "Patiesībā izmaiņas man traucē, jo kamanu vadāmība kļuvusi sliktāka. Tās tagad ir vieglākas, bet nu jāpierod. Tas ir tikai laika jautājums."

Iepriekšējā sezonā Pasaules kausa kopvērtējumā Martins Dukurs finišēja trešajā, bet Tomass Dukurs - septītajā vietā. Gan pasaules čempionātā Kanādas trasē Vistlerā, gan Eiropas meistarsacīkstēs Īglsas trasē Austrijā Martins Dukurs uzvarēja, kļūstot par seškārtēju pasaules un desmitkārtēju Eiropas čempionu. Tomass Dukurs ieņēma attiecīgi piekto un ceturto vietu.

Tomass Dukurs startēs ar piekto, bet Martins - ar 13.numuru. Citi galvenie uzvaras pretendenti pirmajā braucienā startēs ar šādiem kārtas numuriem: septītais būs olimpiskais čempions dienvidkorejietis Sunbins Juns, desmitais - vācietis Aksels Junks, 11. - Pasaules kausa pagājušās sezonas uzvarētājs krievs Aleksandrs Tretjakovs un 12. - viņa komandasbiedrs Ņikita Tregubovs.

Šajā posmā notiek divi mači bobsleja divniekiem vīriešiem. Pirmajos sestdien Oskars Ķibermanis ar Matīsu Mikni bija ceturtie, bet Ralfs Bērziņš ar Dāvi Spriņģi ieņēma 18.pozīciju.

Pēc Latvijas laika pulksten 21 sāksies šajā posmā otrās sacensības vīriešiem bobslejā, otro braucienu aizvadot pusotru stundu vēlāk. Arī tās tiešraidē translēs Latvijas Televīzijas 7.kanāls.

Pasaules kausa posmos Ziemeļamerikā startē tikai Ķibermaņa un Bērziņa ekipāžas, bet Latvijas titulētākais pilots Oskars Melbārdis vismaz līdz Jaunajam gadam startē Eiropas kausa apritē. Nākamajā posmā, kur spēkosies tikai četrinieki, nepiedalīsies arī Bērziņš, kurš sezonu turpinās Eiropas kausā.

Iepriekšējā sezonā Ķibermanis bija otrais divnieku un četrinieku kopvērtējumā, kā arī ieņēma otro vietu kopējā ieskaitē, piekāpjoties tikai dominējošajam vācietim Frančesko Frīdriham. Tikmēr Bērziņš debitēja Pasaules kausa apritē un Siguldā izcīnīja divas septītās vietas divniekos.

Sākotnēji pirmais posms bija paredzēts Pārksitijā, tam norisinoties no 25.novembra līdz 1.decembrim, tomēr Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) ievadošo etapu pārcēla uz Leikplesidu. Sacensības Pārksitijā tika nolemts atcelt, jo trases personāls nevarēja garantēt, ka līdz sezonas sākumam izdosies salabot saldēšanas sistēmu. Tāpēc, lai izvairītos no lieka riska, lemts sacensības pārcelt uz Leikplesidu.

Leikplesidā norisināsies arī otrais Pasaules kausa posms bobslejā un skeletonā, kas paredzēts nākamajā nedēļā. Pēc tam Pasaules kausa sezona turpināsies janvārī ar mačiem Vinterbergā, Laplaņā, Insbrukā un Kēnigszē, februāra ievadā būs posms Sanktmoricā, bet mēneša vidū ledusrenes sportisti cīnīsies Siguldā, kur dalīs arī Eiropas čempionāta medaļas četrās disciplīnās, izņemot bobsleja četriniekus, kuri par Vecā kontinenta godalgām cīnīsies Vinterbergā. Sezona noslēgsies februāra beigās/marta sākumā ar pasaules čempionātu Altenbergā.