Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Ūdens baktēriju dēļ atceļ paratriatlona izmēģinājuma peldējumu Tokijā

© AP/ SCANPIX/ LETA

acensību organizatori sestdien atcēluši Tokijas Olimpiādes paratriatlona peldēšanas distances mēģinājuma peldējumu, jo ūdeni bijis pārāk liels baktēriju daudzums, kas, visticamāk, radies no augstās gaisa temperatūras.

Nākamā gada Olimpiādes rīkotāji jau iepriekš izpelnījušies atzinību par aktīvo darbu četrgades notikuma rīkošanā, tomēr organizatorus piemeklējušas jaunas likstas - problēmas ar ūdens kvalitāti triatlona peldēšanas disciplīnas vietā.

Starptautiskā Triatlona federācija (ITU) peldējumu nācās atcelt, jo ūdenī tika konstatēts divreiz lielāks zarnu nūjiņu skaits, nekā tas ir pieļauts. Šī iemesla dēļ atlētiem nācās divreiz veikt skriešanas distanci.

"Man ir ļoti žēl atlētu, jo mēs nespējām pienācīgi sagatavoties, lai aizvadītu pilnvērtīgas sacensības. Tas ir diezgan nožēlojami," neapmierinātību pauda Japānas Triatlona savienības izpilddirektors Šiničoro Otsuka, kurš uzsvēra, ka organizatori darīšot visu, lai kas tāds neatkārtotos svētdien paredzētajā komandu stafetē.

Triatlona sacensību rīkotāji šajā nedēļā jau iepriekš saskārās ar grūtībām, jo ceturtdien nācās saīsināt skriešanas distanci sieviešu konkurencē lielā karstuma dēļ. Nepanesamās temperatūras dēļ slimnīcā tika nogādāta Francijas sportiste Kasandra Bogrāna, kura, visticamāk, pārcietusi sirdstrieku.

Tāpat lielā karstuma dēļ veselības problēmas piemeklēja vismaz duci airētāju, bet peldēšanas maratona dalībnieki sūdzējušies par ūdens smaku un augsto temperatūru Odaiba līcī, kurā norisināsies garās distances peldējumi un triatlona sacensības.

Olimpiādes rīkotāji izmisīgi vēlas izvairīties no apkaunojuma, kādu nācās piedzīvot Riodežaneiro spēļu organizatoriem, kad nakts laikā daiļlēkšanas baseins ieguva zaļganu toni. Tāpat Brazīlijā notikušajās spēlēs, organizatoriem nācās attīrīt līci no atkritumiem un baktērijām, lai pilnvērtīgi aizvadītu burāšanas sacensības.

Savukārt zarnu nūjiņu klātesamība Tokijas ūdeņos organizatoriem nebija negaidīts pārsteigums, jo jau 2017.gadā, pārbaudot ūdens kvalitāti, tajā tika konstatēts 20 reižu lielāks zarnu nūjiņu koncentrāts par pieļaujamo normu.

Tolaik organizatori vainoja lielo karstumu un ūdens straumes, kas atnesušas uz līci piesārņojuma putekļus un atkritumus. Mērījumi tika veikti posmā no jūlija līdz septembrim. Savukārt jau gadu vēlāk organizatori atklāja, ka veiktās ūdens skenēšanas rezultāti bijuši jau krietni labāki.