Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Porziņģis: Neciešu vilkt uzvalkus spēļu dienās

© AP/Scanpix

Latviešu zvaigznei Kristapam Porziņģim vislielākos pārdzīvojumus šobrīd sagādā ietērpšanās uzvalkā un noraudzīšanās no malas, kā spēlē viņa pārstāvētā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komanda Dalasas "Mavericks".

Porziņģis šosezon no Ņujorkas "Knicks" tika aizmainīts uz "Mavericks", tomēr, visticamāk, latvietis šosezon laukumā nedosies, jo viņš turpina atkopties no smagas ceļgala traumas.

"Vissmagākais spēļu dienās ir kopā ar komandu pirms mača piedalīties metiņu treniņā, bet pēc tam doties uzģērbt uzvalku un skatīties cīņu no malas," sarunā ar ESPN neslēpa Porziņģis. "Saku sev, ka nevēlos to vairs darīt. Tas man ir visgrūtākais, ienīstu savus uzvalkus. Ne tā, ka es ienīstu tieši uzvalkus, bet es neciešu tos vilkt spēļu dienās."

"Tas ir dīvaini, ka nespēlēju, lai gan varu to darīt. Cenšos komandai palīdzēt un būt ar to kopā spēļu dienās, pat ja nevaru doties laukumā. Tas ir grūtāk, nekā iepriekš biju iztēlojies," atzina Porziņģis.

Porziņģis, kuram ir 23 gadi, pašlaik ir pilnībā atlabis no smagās ceļgala traumas, ko viņš guva pagājušā gada februārī. Latvietis ir atsācis pilnvērtīgus treniņus, taču spēlēs vēl nepiedalās, turklāt prognozējams, ka tas šajā sezonā tā arī nenotiks, jo tā viņš esot vienojies ar savu vecāko brāli un aģentu Jāni, kā arī privāto fizioterapeitu Manolo Valdivjeso.

Tā vietā Porziņģis šo gadu strādājis pie sava ķermeņa attīstības, lai aizvadītu ilgu un veselīgu karjeru. Latvietim šobrīd esot labāki testu rezultāti nekā pirms traumas.

"Es neko nesasteigšu. Protams, vēlos spēlēt. Trīs mēnešus pēc operācijas man šķita, ka varbūt varu atsākt spēlēt. Šī doma man galā bijusi visu laiku," izteicās Porziņģis. "Labā ziņa, ka trauma tika gūta pēc fiziska kontakta. Ja tā nebūtu bijis, tas būtu bīstami. Tā kā savainojums tika gūts no fiziska kontakta, tas apliecina, ka ar mana ķermeņa mehāniku viss ir kārtībā. Es turpināšu strādāt visu vasaru un stiprināšu ceļgalus, potītes, locītavas."

"Jau tagad jūtu progresu, kas tikai vēl vairāk man liek gribēt atgriezties laukumā. Tomēr es saglabāšu pacietību, lai, kad atgriežos, es būtu gatavs par visiem 110%. Pa šo laiku esmu ļoti nobriedis," uzskata Latvijas basketbola zvaigzne.

Gandarīts par Porziņģa atveseļošanās procesu bija arī "Mavericks" galvenais treneris Riks Kārlails.

"Jau tad, kad mēs tikām pie Porziņģa, sapratām, ka šajā sezonā viņš, visticamāk, nespēlēs. Šāda kalibra spēlētājiem svarīgākais ir veselība. Esam priecīgi, kā rehabilitācija ir ritējusi līdz šim un kādā virzienā tā dodas," teica Kārlails.

Vasarā Porziņģis kļūs par ierobežoti brīvo aģentu, bet sagaidāms, ka "Mavericks" latvietim piedāvās piecu gadu līgumu par kopējo summu 158 miljoni dolāru (140 miljoni eiro). Dalasas vienība arī šosezon nespēlēs NBA izslēgšanas turnīrā - bez "play-off" tā palikusi jau trīs gadus pēc kārtas.

"Es vispirms vēlos izjust izslēgšanas turnīra gaisotni. Saprotu, ka uzreiz neiegūsim titulu, tomēr tāds ir galvenais mērķis. Vispirms gan jātiek izslēgšanas turnīrā un paskatīties, cik tālu tajā varam aizkļūt. Pēc tam jau būs pienācis laiks nākamajam solim," sacīja Porziņģis.

Latvietis arī neslēpa, ka viņš plāno šovasar parunāt ar vairākiem brīvajiem aģentiem, lai viņi apsvērtu pievienošanos tieši "Mavericks" klubam.

"Vienkārši vēlos būt vietā, kur tiek darīts viss iespējamais, lai cīnītos par čempiontitulu. Man pašam vēl vajag laiku, bet ticu, ka šī var būt tā vieta," norādīja Porziņģis.

"Knicks" klubs Porziņģi izvēlējās 2015.gada draftā ar kopējo ceturto numuru. Līdz šim viņš savas NBA karjeras laikā 186 spēlēs vidēji iemetis 17,8 punktus un izcīnījis 7,1 atlēkušo bumbu. Savukārt iepriekšējā sezonā viņš 48 spēlēs caurmērā guva 22,7 punktus, izcīnīja 6,6 atlēkušās bumbas un bloķēja 2,4 metienus.