Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Rudenī bez Bertāna

© f64

Uzbrucējs Dāvis Bertāns, kurš pirms mēneša pagarināja līgumu ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienību Sanantonio "Spurs", šoruden nepalīdzēs Latvijas izlasei Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlēs.

Bertāns, esot bez līguma, palīdzēja Latvijas izlasei vasaras spēlēs - iemeta deviņus punktus zaudētā pārbaudes spēlē pret Krieviju, kā arī attiecīgi 22 un 13 punktus uzvarētās Pasaules kausa kvalifikācijas pirmā posma noslēdzošajās cīņās pret Zviedriju un Ukrainu. Drīz pēc tam izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars, atskaitoties Latvijas Basketbola savienības Treneru komisijai un valdei pauda, ka, ja Bertāns paliks "Spurs" rindās, nav redzami šķēršļi viņa spēlēšanai rudens mačos pret Slovēniju un Spāniju.

11. jūlijā Bertāns oficiāli uz divām sezonām pagarināja līgumu ar "Spurs" komandu, bet jaunākās ziņas ir, ka viņš septembra mačos izlasei nepalīdzēs.

"Protams, ka es ļoti gribētu. Ja spēles būtu, piemēram, augusta beigās, bez jautājumiem, es noteikti spēlētu," intervijā Latvijas Televīzijai pastāstījis jaunākais no Bertāniem, Vecvagara iepriekšējos izteikumus skaidrojot, ka sākotnēji "Spurs" komanda piedāvājusi minimālo līgumu, tāpēc viņš uzskatījis, ka, ja vienība nerēķinās un neredz svarīgu lomu, viņš palīdzēs izlasei.

"Vēl trīs dienas pirms līguma parakstīšanas nezināju vai tur palikšu un būs līgums, kas mums liksies interesants. Konkrētu komandu nesaukšu, bet bija ļoti labs piedāvājums no Austrumu konferences komandas, ko stipri apsvērām un viņi ļoti gribēja, lai es būtu komandā. Tomēr Sanantonio saprata, ka viņiem jānotur vairāk spēlētāju no iepriekšējā sastāva, tāpēc beigās darīja visu, lai es paliktu tur," savu jauno līgumu komentēja uzbrucējs, kurš nākamajās divās sezonās nopelnīs 14,5 miljonus dolāru.

25 gadus vecais Bertāns NBA nospēlējis divas sezonas, "Spurs" rindās vidēji 13 minūtēs gūstot 5,3 punktus, realizējot 38,4% trīspunktnieku. Pagājušajā sezonā Dāvis vidēji 14 minūtēs guva 5,9 punktus, izcīnīja 2,0 atlēkušās bumbas un atdeva 1,0 rezultatīvu piespēli.

2011. gada NBA draftā ar 42. numuru Bertānu izvēlējās Indianas "Pacers", bet maiņas darījuma rezultātā kopā ar tiesībām uz Kavai Lenardu nonāca "Spurs" aizgādībā. Bertāns gan vēl palika Eiropā, sešas sezonas spēlējot ULEB Eirolīgā Ļubļanas "Olimpija", Belgradas "Partizan" un Vitorijas "Baskonia" rindās.

Latvijas basketbola izlase, uzsākot Pasaules kausa kvalifikācijas otro posmu, 14. septembrī uzņems Eiropas čempioni Slovēniju, bet 17. septembrī viesosies pie Spānijas.