Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Kadeti izglābjas uz iekļūst EČ ceturtdaļfinālā

© fiba

Eiropas U16 čempionātā basketbolā puišiem ceturtdaļfinālā izdevies iekļūt Latvijas izlasei. Latvieši parādīja raksturu, atspēlēja 13 punktu deficītu ceturtajā ceturtdaļā un pieveica Izraēlas vienaudžus ar rezultātu 85:81.

Latvijas U16 izlase turnīru sāka ar uzvaru pār Nīderlandi, bet tai sekoja divas sakāves pret basketbola lielvalstīm, mājinieci Serbiju un Spāniju. Ieņemot trešo vietu grupā latvieši astotdaļfinālā sev pretī ieguva Izraēlas vienaudžus, kuri savā grupā uzvarēja tikai vienā spēlē, pārspējot Slovēniju, bet piekāpjoties Melnkalnei un lieliski spēlējošajai Lietuvas izlasei, kas Izraēlu sagrāva teju ar 50 punktu starpību. Labā ziņa, ka pēc divu spēļu izlaišanas atkal varēja spēlēt Krišs Helmanis.

Spēles pirmās minūtes komandas aizvadīja līdzīgi. Tās izlūkoja, kas īsti iet cauri uzbrukumā un kas nē. Nedaudz labāk klājās Izraēlas izlasei, kas pēc trīs spēlētām minūtēm bija vadībā ar 7:4. Abas komandas centās aktīvi strādāt aizsardzībā pa visu laukumu, bet lielākas problēmas tas sagādāja latviešiem, kas nonāca iedzinējos ar sešu punktu deficītu. Latviešiem vajadzēja vairākas minūtes un divus precīzus Rodija Mačohas tālmetienus, lai pārņemtu vadību (14:12). Ar aktīvu un agresīvu spēli latviešiem izdevās palielināt savu pārsvaru arī līdz pieciem punktiem. Līdz ceturtdaļas izskaņai pretiniekiem izdevās pietuvoties minimālā atstatumā. Komandas apmainījās ar precīziem tālmetieniem, bet pēdējās sekundēs realizētie soda metieni ļāva Izraēlai būt minimālā vadībā ar 27:26.

Otrajā ceturtdaļā latviešiem bija visas iespējas izvirzīties lielākā vadībā, bet pārāk individuālā spēle un bumbas pārturēšana noveda pie kļūdām. Iegāza arī soda metienu precizitāte, bet tā tāpat bija krietni labāka nekā iepriekšējās spēlēs. Kopumā cīņa ritēja punkts punktā, te vienai, te otrai komandai izvirzoties pāris punktus priekšā. Ceturtdaļas vidū rezultāts bija neizšķirts (38:38). Minūtes laikā Izraēlas basketbolisti veica izrāvienu, ko turpināja arī pēc minūtes pārtraukuma. Rezultāta starpība sasniedza 10 punktus, bet nepiespiestās kļūdas nedeva iespēju atspēlēties. Pēdējā minūtē latvieši atspēlēja pusi no deficīta. Tālmetienu ar sodu realizēja Toms Skuja, uzstādot puslaika gala rezultātu 45:50.

Trešās ceturtdaļas ievadā Izraēlas basketbolisti veica 7:0 izrāvienu. Latvijas izlase meklēja veidus kā atspēlēties, bet pretinieki allaž spēja arī atbildēt ar rezultatīviem uzbrukumiem. Līdz ceturtdaļas vidum rezultāta starpība svārstījās ap 10 punktiem (61:52). Arī ceturtdaļas otrajā pusē Izraēlas basketbolisti regulāri uzlauza latviešu aizsardzību, groza apakšā savācot savu tiesu. Divas minūtes līdz ceturtdaļas beigām rezultāts jau bija ļoti nelabvēlīgs (56:72). Atlikušajā laikā cerību stariņš nepavīdēja, Latvijas izlasei cerot uz lielo izglābšanos noslēdzošajā desmitminūtē - 60:73.

To ar precīzu tālmetienu sāka Kārlis Daga-Krūmiņš, bet pēc tam bija ļoti tuvu tam, lai gūtu divus punktus ar sodu. Viņa aktivitātes lika Izraēlas izlasei ņemt pārtraukumu. Latviešu aktivitātes un sekmes uzbrukumā pretiniekus padarīja nervozus. Nepilnās trīs minūtēs Latvijas izlasei izdevās sadeldēt deficītu līdz minimumam (72:73). Latvieši bija uz viļņa, brīdi vēlāk arī atjaunojot līdzsvaru uz tablo. Īstā cīņa par uzvaru varēja sākties. Pirmo soli spēra Izraēlas izlase, kas ar grūtībām ieguva trīs punktu pārsvaru. Atkal uzmanības centrā nonāca Daga-Krūmiņš, kurš ar lielu cīņassparu izvirzīja vadībā Latviju (79:78).

Realizējot trīs no četriem soda metieniem, izrāvienu turpināja Toms Liepiņš. Izraēlas basketbolisti turpināja spiest uz groza apakšu, bet tur labi darbojās Helmanis. Atslābt nedrīkstēja ne uz mirkli, jo pretinieki izmantoja katru mazāko iespēju. Pēdējā minūtē Mačoha netika galā ar pretinieku līderi Noamu Dovratu, bet viņš no soda metiena atzīmes izniekoja iespēju panākt izlīdzinājumu. Izraēlas basketbolisti cītīgi spēlēja aizsardzībā, bet tikai pēc 10 sekundēm saprata, ka nepietiks laika atspēlēties. Skujam izdevās realizēt abus soda metienus, kas deva četru punktu pārsvaru. Ar to pietika, lai Latvijas U16 izlase iekļūtu kārotajā ceturtdaļfinālā - 85:81.

Latvijas izlases pretinieki trešdien ceturtdaļfinālā būs Turcijas vai Gruzijas basketbolisti. Spēles sākums paredzēts plkst. 17:00.

Eiropas U16 čempionāts puišiem, 1/8 fināls

Latvija - Izraēla 85:81 (26:27, 19:23, 15:23, 25:8)

Latvija U16: Skuja 16 (4 rp), Daga-Krūmiņš 15 (1pts 8/12), Šulcs 14, Liepiņš 12 (1pts 10/11), Mačoha 10 (8 ab), Helmanis 8 (12 ab), Vanags 6, Kaugars 2, Čudars 2, Vasiļevskis, Feierbergs, Viljamsons.