Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Sports

Džokovičam ceturtais Vimbldonas tituls

© scanpix.ee

Novaks Džokovičs ceturto reizi uzvarēja prestižajā Vimbldonas turnīrā, finālā ar 6:2, 6:2, 7:6(3) pieveicot Kevinu Andersonu. Serbijas tenisistam pēc divu gadu pārtraukuma atkal panākums "Grand Slam" sacensībās, kur viņš sakrājis 13 titulus.

Andersona jau tā niecīgās izredzes finālā pret daudz meistarīgāku sāncensi būtiski samazinājās piektdien, kad DĀR tenisists uzvarai pusfinālā pret Džonu Isneru (26:24 piektajā setā) patērēja 6:36 stundas.

Kevins līdz finālam Vimbldonas spēļu kortos pavadīja 21:01 stundu, kamēr Džokovičam 5,5 stundas mazāk (15:34). Džokovičam vienīgais negatīvais apstāklis pirms fināla bija spēlēšana trešo dienu pēc kārtas, jo viņš pusfināla maču spēlēja gan piektdien, gan sestdien, kamēr Andersons pirms fināla ieguva vienu pilnu brīvdienu. Finālā pret Džokoviča līmeņa pretinieku tam nozīmes nebija.

Andersonam bija nepieciešams labs sākums, taču notika pretējais - viņš jau pirmajā geimā nespēja nosargāt servi. Andersonam neviena viegla punkta ar servi, trīs reizes zaudējot garās sitienu apmaiņās un breikbumbas izspēlē pieļaujot dubultkļūdu, kas notika, riskējot ar spēcīgu otro servi.

Džokovičs breiku dabūja arī 2. seta pirmajā geimā. Varenā serve Andersonam šodien palīgs bija tikai vienā (trešajā) setā, bet pirmajos divos Džokovičs apliecināja savas prasmes uzņemšanā, gandrīz katrā Andersona serves geimā tiekot pie iespējām. Andersons nelabprāt saīsināja izspēles ar izgājieniem pie tīklā, tā vietā pārsvarā iesaistoties Džokoviča piedāvātajā garo izspēļu tenisā no gala līnijas. Serbijas sportists dominēja ar nospiedošu pārsvaru.

3. sets bija vienīgais, kurā Andersons uzvarēja pirmajā serves geimā un arī vienīgais bez Džokoviča breikbumbām. Andersons šajā setā sevi sargāja viegli, jo uzlaboja pirmās serves precizitāti (setos 45%, 64% un 69%). Kamēr Andersonam serves geimos uztraukumu nebija, Džokovičam pamatīgas problēmas pēdējos divos. Viņš 10. geimā, servējot pie 4:5, izcēlās ar trim dubultkļūdām un atspēlēja divas setbumbas, abas novēršot ar "forehand" uzbrukumiem.

Džokovičs 12. geimā pārspēja iepriekšējā servēšanas reizē iespēto un tagad atvairīja trīs setbumbas. Andersons divreiz nespēja bumbiņu atsist pēc Džokoviča pirmās serves, bet vienīgajā reizē, kad viņam tas izdevās, Nole izspēli pabeidza ar nākamo sitienu, kas bija neapturams "forehand". 3. setā atspēlējis kopumā piecas setbumbas, Džokovičs ar lielām pūlēm sasniedza taibreiku, tur pabeidzot finālu.

Džokovičam tā ir sestā uzvara pēc kārtas pret Andersonu, savstarpējo maču rēķinos esot vadībā ar 6-1. Džokovičs pusi no sešām uzvarām pret Andersonu guvis Vimbldonā, kur iepriekš bija pārāks 2011. gadā 2. kārtā ar 6:3, 6:4, 6:2 un 2015. gadā astotdaļfinālā ar 6:7(6), 6:7(6), 6:1, 6:4, 7:5.

Džokovičs ceturto reizi uzvarēja Vimbldonā (2011, 2014-15, 2018), svinot 13. "Grand Slam" titulu. Serbijas tenisists tagad vienatnē ieņem 4. vietu, apsteidzot Roju Emersonu. Džokovičam priekš ir Rodžers Federers (20), Rafaels Nadals (17) un Pīts Samprass (14).

Džokovičs "Grand Slam" turnīros nebija uzvarējis kopš 2016. gada "French Open", kad viņš Parīzē kļuva par astoto spēlētāju ar izcīnītiem visiem četriem lielajiem tituliem.

Džokoviča pēdējais fināls bija 2016. gadā "US Open", kur viņš zaudēja Stenam Vavrinkam. Kopš tā laika sešos "Grand Slam" turnīros pēc kārtas uzvarēja Federers un Nadals (katram trīs tituli), sērijai beidzoties šomēnes Vimbldonā.

Vimbldonā jau 16 gadus pēc kārtas valda lielā četrinieka tenisisti - Federers (8 tituli), Džokovičs (4), Nadals (2) un Marejs (2). Pēdējais čempions, kurš neatrodas šajā klubā, ir 2002. gada uzvarētājs Leitons Hjuits.

Pateicoties ceturtajam triumfam Vimbldonā, turnīru ar 21. reitingu spēlējušais Džokovičs atgriezīsies ATP ranga Top 10, ieņemot pēdējo vietu. Tikmēr Andersonam būs jauns rekords, pakāpjoties uz 5. vietu.

Andersons otro reizi spēlēja "Grand Slam" finālā. Arī pirmajā viņš cieta bezierunu sakāvi, pagājušā gada septembrī "US Open" ar 3:6, 3:6, 4:6 piekāpjoties Nadalam. Kevinam tajā mačā pat nebija nevienas breikbumbas.