Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

PK futbolā. Urugvaja vai Krievija? Spānija, Portugāle vai Irāna?

Luiss Suaress © scanpix.ee

2018. gada Pasaules kausa izcīņā šodien sāksies grupu turnīra noslēdzošā kārta, vienlaicīgi notiekot diviem mačiem. Pulksten 17:00 divas uzvaras izcīnījušās Krievijas un Urugvajas izlases sadalīs pirmo vietu A grupā, bet 21:00 Eiropas čempionei Portugālei jāmēģina nepaklupt pret sīksto Irānu.

Lai gan laukuma saimnieces Krievijas līdzjutēji Pasaules kausa izcīņu sagaidīja ar pamatīgām bažām, jo komanda pārbaudes spēlēs buksēja un šogad nebija izcīnījusi nevienu uzvaru, turnīra ievads izdevies pārliecinošs - 5:0 pret Saūda Arābiju un 3:1 pret Ēģipti, kuras labā vienīgos vārtus Mohameds Salāhs iesita ar 11 metru soda sitiena palīdzību. Tādējādi Krievija pirmoreiz Pasaules kausā izkļuvusi no grupas, taču nekas vēl nav beidzies - šodien pulksten 17:00 duelī ar Urugvaju jāsadala pirmā vieta. Arī dienvidamerikāņu kontā ir seši punkti, taču uzvaras bijušas mazāk pārliecinošas - divreiz 1:0.

"Neesam parādījuši visu potenciālu, taču par to neuztraucamies, jo šādā situācijā esam bijuši arī iepriekš," teica Urugvajas valstsvienības galvenais treneris Oskars Tabaress. Lai gan komanda pagaidām nav demonstrējusi labāko futbolu, jo uzvara pret Ēģipti tika izrauta pēdējā minūtē un pret Saūda Arābiju nācās pasvīst aizsardzībā, pieredzējušie futbolisti ar Luisu Svaresu, Edinsonu Kavani un kapteini Djēgo Godinu priekšgalā paniku neceļ - galvenās cīņas tikai priekšā.

Tomēr pamats satraukumam ir, jo grupas izšķirošajā mačā Urugvajai nevarēs palīdzēt 23 gadus vecais centra aizsargs Hosē Himeness no Madrides "Atletico", kurš ar galvu guva uzvaras vārtus pirmajā mačā. Tikmēr mājiniekiem joprojām jāiztiek bez savainotā Alana Dzagojeva, kurš traumā iedzīvojās atklāšanas mača pirmajā puslaikā. Viņa prombūtni pagaidām nav nācies izjust, jo vietā nākušais Deniss Čeriševs doto izdevību izmantojis lieliski, līdzās Aleksandram Golovinam kļūstot par pamanāmāko spēlētāju komandā.

Arī otra A grupas spēle sāksies 17:00, un laukumā tiksies divas komandas bez punktiem - Saūda Arābija un Ēģipte, kuras līderis Mohameds Salāhs iepriekšējā mačā atgriezās ierindā un realizēja pendeli, tomēr bija skaidri redzams, ka viņš nav pavisam atlabis pēc Čempionu līgas finālā gūtā savainojuma. Vai viņam un komandas biedriem izdosies tikt pie karjerā pirmās uzvaras Pasaules kausa izcīņā?

Savukārt pulksten 21:00 laukumā dosies četras B grupas komandas. Vadībā ar četriem punktiem atrodas Spānija un Portugāle, taču nekas vēl nav beidzies - pārsteigumu var sarūpēt Irāna. Komanda, kas lielākoties nodarbojusies ar pretinieku spēles jaukšanu un laika vilcināšanu, ar trim punktiem saglabā izredzes tikt tālāk, turklāt liktenis atrodas pašu rokās - tikai jāuzvar Eiropas čempione Portugāle ar kapteini Krištianu Ronaldu priekšgalā.

Irānas galvenais treneris ir portugālis Karlušs Keirušs. "Zinu, ka daudzi mani draugi skatīsies maču un atbalstīs Portugāli. Mums ir teiciens, ka draudzība ir laba un godājama, taču futbols liekams plauktiņu augstāk," sacīja Keirušs, kura komanda tikai ar 0:1 piekāpās Spānijai, turklāt pamanījās gūt vārtus, kas netika ieskaitīti aizmugures dēļ. Taču šovakar būs jātiek galā ar Ronaldu, kurš līdz šim bijis neapturams - trīs rezultatīvi sitieni neizšķirtā pret spāņiem un precīzs sitiens ar galvu uzvarā pret Maroku (1:0). Pasaules kausa ietvaros Portugāle sauso spēli nebija aizvadījusi kopš 2010. gada 0:0 grupu turnīrā pret Brazīliju.

Vietu nākamajā posmā vēl nav nodrošinājusi arī Spānija, kas spēkosies ar skatāmu futbolu demonstrējušo Maroku, kuras galvenais klupšanas akmens bijusi realizācija - divu maču laikā izniekotas neskaitāmas iespējas un gūti tikai vieni vārti, pret Irānu bumbu ieraidot savā cietoksnī...

Spāņiem pietiks ar neizšķirtu, taču galvenais mērķis ir uzvara grupā. Lai to paveiktu, jāpārspēj Portugāles rezultāts, piemēram, ja pretinieki uzvar ar divu vārtu pārsvaru, spāņiem jāpeveic vismaz tas pats. "Nav svarīgi, kura komanda pirms spēles ir favorīte. Svarīgi ir tikai tas, ko spēles laikā parādi laukumā," kaujinieciski noskaņots pirms dueļa bija Serhio Busketss. Komandas galvenais treneris Fernando Jerro sacīja, ka galvenais mērķis ir trīs punkti, bet pirmā vieta būšot patīkams papildus bonuss. Savukārt Marokas vadītājs Erve Renārs bija kritiskāks: "Kad atgriezīšos mājās, zināšu, ka neizpildīju savu uzdevumu."