Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

Latvija pret Krieviju. Vienīgā pārbaudes spēle

© scanpix.ee

Šovakar pulksten 19:00 Arēnā Rīga sāksies vienīgā savā laukumā šovasar paredzētā spēle Latvijas basketbola valstsvienībai, kas pārbaudes mačā pirms Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlēm uzņems Krievijas izlasi.

Gan Latvijai, gan Krievijai atlikušas divas cīņas Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra pirmajā grupu turnīrā. Latviešiem priekšā divas izbraukuma spēles, 28. jūnijā Stokholmā spēlējot pret Zviedriju un 1. jūlijā Kijevā pret pašreizējo grupas līderi Ukrainu. Lai tiktu nākamajā kārtā, jāiekļūst labāko trijniekā, taču arī bilance tajā ir svarīga, tāpēc uzvaras abos mačos dotu krietni labāku atspēriena punktu otrās kārtas grupu turnīram, kur pretī nāks šobrīd A grupā spēlējošās Spānija, Slovēnija un, visticamāk, Melnkalne.

Gatavojoties atlikušajiem mačiem, Latvijai bija paredzētas divas pārbaudes cīņas. Viena no tām atbilda treniņspēles statusam, tiekoties ar citu A grupas komandu Baltkrieviju, kas teorētiski vēl var apsteigt Melnkalni un arī iekļūt otrajā kārtā. Ceturtdien notikušajā treniņspēlē Dāvis Bertāns sameta 23 punktus, un Latvija izcīnīja pārliecinošu uzvaru ar aptuveni trīsdesmit punktu pārsvaru. Šajā spēlē pirmoreiz Latvijas pieaugušo valstsvienības rindās laukumā devās 18 gadus vecais Artūrs Žagars, kurš guva 11 punktus un atstāja labu iespaidu. Tiesa, pēc mača talantīgajam saspēles vadītājam tika pateikts paldies, lai vasaras turpinājumā varētu pilnvērtīgi gatavoties galvenajam startam - Eiropas U18 čempionātam, kas norisināsies Latvijā.

Tāpat pēc mača ar baltkrieviem uz vietu sastāvā vairs nekandidē Dāvis Lejasmeiers, līdz ar to saspēles vadītāja pozīcijā bez Jāņa Strēlnieka būs arī Kaspars Vecvagars, kuram šī ir atgriešanās valstsvienības apritē pēc ilgāka pārtraukuma. Latvijas čempioni “Ventspils” sastāvā Aigars Šķēle un Ingus Jakovičs šovasar valstsvienības treniņdarbā netiek iesaistīti (Šķēlem veselības problēmas, Ingus Jakovičs jau sezonas beigās nespēlēja savainojuma dēļ). Izņemot pašu gatavošanās sākumu, ar komandu nevar būt kopā arī Andrejs Gražulis, kuru treniņdarba ievadā piemeklēja veselības likstas.

Dažādu Eiropas līgu finālisti Jānis Strēlnieks (Grieķija), Dairis Bertāns, Ojārs Siliņš (abi - Itālija), Žanis Peiners (bronzas sērija Lietuvā) treniņus ar komandu uzsāka 23. jūnijā, bet Jānis Timma (Spānija), kuram gaidāms ģimenes pieaugums, ar komandu vēl nav trenējies, tāpēc, visticamāk, šī vakara maču izlaidīs, taču joprojām ir aktuāls jautājums par dalību abās oficiālajās spēlēs.

Lai gan laukumā doties pēc gada sākumā gūtā ceļgala savainojuma aizvien nevar, ar Latvijas valstsvienību Arēnā Rīga šī vakara spēlē kopā būs arī Ņujorkas “Knicks” superzvaigzne Kristaps Porziņģis. Taču laukumā redzēsim Dāvi Bertānu, kuram aiz muguras divas sezonas NBA un priekšā brīvā aģenta statuss NBA spēlētāju tirgū. Līgumu ar Eirolīgas klubu nule kā noslēdzis Žanis Peiners, kurš pievienojies Stambulas “Darussafaka”, bet jau pirms gada līgumu ar “Barcelona” noslēdza šodien 23. dzimšanas dienu sagaidījušais Rolands Šmits, kurš sezonu pavadīja īrē savā līdzšinējā klubā Fuenlabradā, bet sagaidāms, ka nākamsezon debitēs Eirolīgā.