Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Visi apdrošināti. Arī Bertāns

© f64

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība otrdien, 19. jūnijā, turpināja gatavošanos Pasaules kausa kvalifikācijas trešajam sabraukumam, kurā paredzētas izbraukuma spēles pret Zviedriju (28. jūnijā Stokholmā) un Ukrainu (1. jūlijā Kijevā). Pirmdien komandai pievienojās NBA spēlētājs Dāvis Bertāns.

Deviņi spēlētāji - Jānis Blūms, Artūrs Ausējs, Artis Ate, Dāvis Lejasmeiers, Artūrs Žagars, Kaspars Vecvagars, Rolands Šmits, Andrejs Gražulis un Mārtiņš Meiers - individuālajos treniņos piedalījās no 11. jūnija. Otrdien ierindā bija Dāvis Bertāns, Anžejs Pasečņiks un Rihards Lomažs.

Jānim Timmam un Rinaldam Mālmanim vakarā paredzēta Spānijas čempionāta ceturtā finālspēle pret “Real Madrid” (sērijā 1-2 Karaliskā kluba labā, ja būs nepieciešama piektā spēle, tā notiks 22. jūnijā). Dairim Bertānam un Ojāram Siliņam sezona beidzās 15. jūnijā, Žanim Peineram un Jānim Strēlniekam - 17. jūnijā. “Itāliešu” un “grieķa” ierašanās gaidāma ceturtdien, bet “lietuvietis” Žanis atbrauca jau dienu pēc sezonas beigām - viņam šodien paredzēta veselības pārbaude.

Atšķirībā no pirmajiem diviem sabraukumiem, treneru rīcībā ir Eirolīgas un NBA spēlētāji. Ierindā ir trīs Latvijas basketbola līgas finālisti - čempions Rihards Lomažs, vicečempioni Artis Ate un Kaspars Vecvagars. Vēl viens čempions - Ronalds Zaķis - uz treniņiem aicināts netika, bet Aigars Šķēle nevar piedalīties personisku iemeslu dēļ. Tuvāko rezervistu lokā ir Rinalds Mālmanis un Rodions Kurucs.

Valdis Voins, LBS prezidents

“Apsveicam Itālijas čempionu Dairi Bertānu! Labus rezultātus Eiropas valstu nacionālajos čempionātos sasnieguši arī citi spēlētāji - Ojāram Siliņam sudrabs Itālijā, Jānim Strēlniekam Grieķijā, bet Jānis Timma un Rihards Mālmanis turpina cīņu par ACB līgas titulu.

Valstsvienības uzdevums ir iekļūt Pasaules kausa kvalifikācijas nākamajā kārtā, ceļā izcīnot pēc iespējas vairāk uzvaru. Latvijas Basketbola savienība paveikusi nepieciešamos sagatavošanās darbus - apmaksājusi visiem spēlētājiem apdrošināšanu.

Konkrētu summu nesaukšu. Tā bija mazāka nekā “EuroBasket 2017” laikā, taču pietiekami liela. Domāju, ka līdzīga summa varētu būt tikai ledus hokejā. Mūsu spēlētāju meistarība aug. LBS katru reizi jāstrādā, lai sagādātu nepieciešamos līdzekļus un nodrošinātos pret savainojumiem. Aicinu visus uz 25. jūnija spēli pret Krieviju!”

Arnis Vecvagars, vīriešu valstsvienības galvenais treneris

“Jau pirmajā aplī redzējām Zviedrijas un Ukrainas spēku, piemēram, zviedri mājās pieveica Turciju. Lai veiksmīgi turpinātu cīņu par Pasaules kausu, jāizcīna pēc iespējas vairāk uzvaru. Šobrīd varam gatavoties ilgāk nekā pirmajos divos sabraukumos, taču arī pretinieki būs spēcīgāki.

Tuvākajās dienās komandai pievienosies vairāki vadošie spēlētāji. Līgo dienā, visticamāk, būsim optimālajā sastāvā un pārbaudes spēlē pret Krieviju laukumā dosies visi labākie, tai skaitā ACB līgas spēlētāji.

Ronalds Zaķis nav uzaicināts uz treniņiem. Aigars Šķēle pats izvēlējās nekandidēt šajā sasaukumā personīgu iemeslu dēļ, bet Rodions Kurucs 20. jūnijā izlidos uz Ņujorku, lai klātienē apmeklētu NBA jauno spēlētāju izvēles ceremoniju (spēlētājs būs zālē, bet nav “zaļajā istabā” ielūgto vidū - tajā parasti pulcējas “loterijas komandu” kandidāti ar pirmajiem 14 numuriem).”

Jānis Blūms, Latvijas valstsvienības kapteinis

“Mūsu sastāvs ir spēcīgāks nekā novembrī un februārī. Atbraukuši visi labākie, izņemot Kristapu Porziņģi. Spēļu likme ļoti augsta. Individuāli katrs gatavojās atsevišķi, tagad strādāsim kopā. Esam profesionāļi, darīsim visu, lai uzvarētu.”

Dāvis Bertāns, Latvijas valstsvienības spēlētājs

“Prieks būt šajā zālē un izlases formā. Diezgan ilgi atpūtos, no jūnija sākuma trenējos. Biju priecīgs pirmdien atgriezties laukumā un spēlēt basketbolu. Paldies Latvijas basketbola savienībai, kura nokārtojusi spēlētāju apdrošināšanu.”