Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports

PK futbolā. Cik jaudīgas būs Anglijas un Beļģijas izlases?

© scanpix.ee

Pasaules kausa finālturnīrā futbolā šovakar tiks aizvadītas trīs spēles. F grupā Zviedrija spēkosies ar Dienvidkoreju, savukārt G grupā Beļģijai pretī stāsies Panama, savukārt Anglija cīnīsies ar Tunisijas futbolistiem.

F grupa vakar jau sagaidīja pirmo pārsteigumu, kad iepriekšējā Pasaules kausa uzvarētāja Vācija pirmajā puslaikā cieta no dzēlīgajiem Meksikas pretuzbrukumiem, ielaida arī vārtus un spēles otrajā puslaikā vairs nespēja atspēlēties, galarezultātā piedzīvojot zaudējumu ar 0:1.

Pirmdien notiks otra šīs grupas spēles, kad pulksten 15:00 laukumā dosies Zviedrijas un Dienvidkorejas futbolisti. Eiropas kvalifikācijas zonā Zviedrija bija vienā grupā ar Franciju, Nīderlandi un Bulgāriju, kas zviedriem vienalga netraucēja tikt uz PK finālturnīru. Savā grupā zviedri ierindojās otrajā vietā, tikai pateicoties gūto un zaudēto vārtu starpībai atstājot aiz borta Nīderlandi. Izslēgšanas spēlēs Zviedrijai pretī stājās 2006. gada pasaules čempione Itālija. Divu spēļu dueļa likteni izšķīra vieni Jākoba Johansona gūtie vārti pirmajā savstarpējā spēlē Stokholmā.

Dienvidkoreja finišēja otrajā vietā Āzijas kvalifikācijas 3. kārtas A grupā. Grupā Dienvidkoreja piedzīvoja trīs zaudējumus izbraukuma mačos pret Irānu, Kataru un Ķīnu, kā arī divreiz nospēlēja neizšķirti pret Sīriju. Jāpiemin, ka Zviedrija uz Krieviju devusies bez Zlatana Ibrahimoviča sastāvā, par kura iespējamo atgriešanos daudz tika runāts pirms PK sākuma. Dienvidkoreja un Zviedrija savā starpā spēlēja 2005. gadā, kad divas spēles noslēdzās ar neizšķirtu rezultātu (1:1, 2:2).

G grupā pulksten 18:00 laukumā dosies viena no grupas un visa turnīra favorītēm Beļģija, kas pirmajā spēlē, visticamāk, varēs ieskrieties pret Panamu, ko eksperti uzskata par galveno pretendenti uz pēdējo vietu G grupā. Beļģija aizvadīja iespaidīgu kvalifikācijas turnīru, kurā nezaudēja nevienu spēli un tuvāko sekotāju Grieķiju apsteidza par deviņiem punktiem.

Savukārt Panama vietu finālturnīrā nodrošināja dramatiskā veidā. Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību reģiona (CONCACAF) kvalifikācijas zonā Panama pēdējā spēlē izrāva uzvaru pret Kostariku, tādējādi pakāpās uz trešo vietu un kopā ar Meksiku un Kostariku kvalificējas finālturnīram Krievijā. Abas komandas savā starpā nekad nav tikušās, taču par ļoti izteiktu favorīti šajā spēlē tiek uzskatīta Beļģija.

Otrai G grupas favorītei Anglijai pirmajā spēlē paredz grutāku spēli, jo pretī stāsies Āfrikas komanda Tunisija. Šī būs dienas pēdējā spēle un sāksies pulksten 21:00. Anglija tāpat kā Beļģija aizvadīja pārliecinošu kvalifikācijas turnīru nezaudēja nevienu spēli un tuvāko sekotāju Slovākiju apsteidza par astoņiem punktiem.

Āfrikas zonas kvalifikācija bija atšķirīga, un Tunisija vispirms divu spēļu summā apspēlēja Mauritāniju (2:1, 2:1), bet grupu turnīra vidū paņēma četrus no sešiem punktiem no tiešās konkurentes Kongo DR (2:1, 2:2), izbraukumā atspēlējot divu vārtu deficītu. Pēdējā kārtā Tunisijai galvenais bija nezaudēt mājās Lībijai, un minimālā programma arī tika izpildīta - 0:0. No Āfrikas zonas kvalificējās piecu grupu uzvarētājas.

Anglija un Tunisija savā starpā tikušās vienu reizi, un tas bija tālajā 1998. gadā, kad Anglija Pasaules kausa finālturnīrā Francijā izcīnīja uzvaru ar rezultātu 2:0.