Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Krievija ievēro mājinieku tradīciju un čempionātu sāk ar uzvaru

© scanpix.ee

Pasaules čempionāts futbolā sācies ar Krievijas izlases pārliecinošu uzvaru pār Saūdu Arābiju un tiek turpināta tradīcija, kad mājiniece pirmajā spēlē nepiedzīvo zaudējumu.

Krievija un Saūdu Arābija 5:0 (2:0).

Gazinskis 1:0 (12), Čeriševs 2:0 (43), Dzjuba 3:0 (71), Čeriševs 4:0 (90+1), Golovins 5:0 (90+5).

Pirms atklāšanas mača viena no pieprasītākajām statistikas informācijām bija - kā čempionāta saimniecēm klājies atklāšanas spēlēs. Krieviem par agrākajos gados saspēlēto lielu iebildumu nevajadzēja būt, jo, ja statistikai ir spēks, tad zaudējums viņiem nedraud. Tiesa, arī uzvaru neviens negarantē, taču iepriekšējo čempionātu pueredze ir šāda - 15 uzvaras un 6 neizšķirti. Ieskaitīts arī 2002. gads, kad mājnieču statusā bija Japāna un Koreja.

Spēles 12. minūti uz visiem laikiem atcerēsies Jurijs Gazinskis, kurš kļuva par pirmo krievu čempionātu vēsturē, kurš guvis turnīra pirmos vārtus un par pirmo kopš 2006. gada, kurš gūst vārtus ar pirmo sietienu vārtu rāmī. Pirms 12 gadiem to bija paveicis vācietis Filips Lāms.. Tāpat viņš šo vārtu guvumu atcerēsies tāpēc, ka tie viņam bija pirmie izlases sastāvā. Vēl kāds interesants fakts par pirmajiem vārtiem - kopš 1994. gada, kad Saūdu Arābija debitēja finālturnīros, šie bija 13 zaudētie vārti, kurus pretinieks guvis ar galvu. Vairāk, kā jebkurai citai izlasei šajā laika posmā.

Pirmajā puslaikā savus pirmos vārtus izlases sastāvā guva arī Deniss Čeriševs, kurš kļuva tikai par piekto spēlētāju čempionātu vēsturē, kurš vārtus gūst iznācis uz maiņa pirmajā puslaikā. 1998. gadā to izdarīja Dagarijs, 2006. gadā Kambiaso un Materaci, bet 2014. gadā Samaris.

Savs prieks par gūtajiem vārtiem arī Artjomam Djubam. Viens iemesls - panāktais 3:0 jau bija kā garants uzvarai. Otrs iemesls - Dzjuba pats sev pasniedza dāvanu dzimšanas dienā. Iepriekšējais spēlētājs, kurš bija guvis vārtus savā dzimšanas dienā, ir neviens cits, kā jau pieminētais Filips Lāms un to viņš izdarīja 2006. gadā. Starp citu, arī Dzjuba vārtus guva izejot uz maiņu un jau pēc 89 sekundēm.

5:0 - tā ir otrā iespaidīgākā mājinieku atklāšanas spēles uzvara. Vēl iespaidīgāks rezultāts tika fiksēts 1934. gadā, kad Itālija ar 7:1 sagrāva ASV. Savukārt 1954. gadā Brazīlija pārspēja Meksiku ar 5:0.

Krievijas izlase čempionātos trīs un vairāk vārtus nebija guvusi kopš 1994. gada 6:1 uzvaras pār Kamerūnu.