Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

PK futbolā. TOP 5 vārtu guvēji

Miroslavs Kloze © scanpix.ee

2014. gadā par pasaules čempioni kļuva Vācijas izlase, bet tas nebija viņu vienīgais panākums. Pirms četriem gadiem par visu laiku finālturnīru rezultatīvāko spēlētāju kļuva Vācijas izlases spēlētājs Miroslavs Kloze, kurš četros pasaules čempionātos guvis 16 vārtus. Vēl rezultatīvāko pieciniekā atrodas Ronaldo (Brazīlija), Gerds Millers (Vācija), Žusts Fontēns (Francija) un Pele (Brazīlija).

1. Miroslavs Kloze (Vācija). 16 vārti 24 spēlēs

Pirmos vārtus pasaules čempionātos Kloze guva 2002. gada 1. jūnijā mačā pret Saūdu Arābiju. Vācija šo spēli uzvarēja ar 8:0 un Klozem vēl divi vārtu guvumi. Savā pirmajā čempionātā vēl vienu vārti tika gūti pret Kamerūnu. Pēc četriem gadiem jau pieci vārtu guvumi - pa diviem pret Kostariku un Ekvadoru un vieni pret Argentīnu un Kloze kļūst par 2006. gada čempionāta rezultatīvāko spēlētāju.

2010. gada čempionātā četri vārtu guvumi - divi pret Argentīnu, pa vieniem pret Austrāliju un Angliju. Pirms četriem gadiem Brazīlijā vēl divi vārti un pēdējie no tiem bija īpašie - 16. viņa karjerā un viņš kļuva par visu laiku finālturnīru rezultatīvāko spēlētāju. Interesanti, ka šis vārtu guvums tika gūts pret Brazīliju un šo spēli Vācija uzvarēja ar 7:1. Vēl vienus vārtus Kloze guva pret Ganu.

Interesants fakts. Kloze ir ne tikai pasaules čempionātu labākais vārtu guvējs, bet arī Vācijas izlasē neviens nav guvis vairāk vārtu. Klozes kontā 137 spēlēs 71 vārtu guvums.

2. Ronaldo (Brazīlija). 15 vārti 19 spēlēs

scanpix.ee

Debijas čempionātā 1998. gadā Ronaldo izcēlās ar četriem precīziem sitieniem. Pirmie vārti tika gūti 16. jūnijā pret Maroku. Pēc tam divi vārti pret Čīli un vēl vieni pret Nīderlandi. Kopš 1970. gada nevienam spēlētājam vienā čempionātā nebija pa spēkam izdarīt to, ko paveica Gerds Millers, kurš guva 10 vārtus. Tikai 2002. gadā vācietim pietuvojās Ronaldo, kurš par turnīra rezultatīvāko spēlētāju kļuva ar astoņiem vārtu guvumiem. Ronaldu vārtus guva pret Turciju, Ķīnu, Kostariku (divus), Beļģiju, vēlreiz pret Turciju un pret Vāciju (divus). Visbeidzot 2006. gadā Ronaldo atzīmējās ar trīs vārtu guvumiem - pret Ganu un Japānu (divi). 1994. gada čempionātā Ronaldo vārtus neguva.

Interesants fakts. 1999. gada 26. jūnijā Brazīlijas izlase aizvadīja pārbaudes spēli ar Latviju un uzvarēja ar 3:0. Vienus vārtus guva arī Ronaldo.

3. Gerds Millers (Vācija). 14 vārti 13 spēlēs

Gerds Millers / scanpix.ee

Pasaules čempionātu vēsturē ir tikai četri spēlētāji, kuri vienā finālturnīrā guvuši divus “hat trick” un viens no viņiem ir Gerds Millers. 1970. gada čempionāta rezultatīvākais spēlētājs savus 10 vārtu guvumus sakrāja pret Maroku, pret Bulgāriju (“hat trick”), pret Peru (“hat trick”), pret Angliju un pret Itāliju (divi vārti). 1974. gada čempionātā Milleram četriem vārtu guvumi - pret Austrāliju, pret Dienvidslāviju, pret Poliju un pret Nīderlandi. Vārtu guvums pret Nīderlandi čempionāta finālā bija Millera pēdējais vārtu guvums Vācijas izlases sastāvā.

Interesants fakts. Karjeras laikā Millers aizvadījis 1216 spēles kurās guvis 1461 vārtus jeb vidēji vairāk kā vienus vārtus katrā spēlē.

4. Žusts Fontēns (Francija). 13 vārti 6 spēlēs

Žusts Fontēns / scanpix.ee

Francijas izlases spēlētājs savu vārdu futbola vēsturē ir ierakstījis, šķiet, uz visiem laikiem. Jānotiek kaut kam ārkārtējam, lai šodien un nākotnē kāds viena finālturnīra ietvaros spētu pārspēt Fontēna 1958. gada rezultativitātes rekordu. Togad Fontēns guva 13 vārtus un vēl tikai diviem spēlētājiem kādā no čempionātiem izdevies gūt 10 vai vairāk vārtu. Fontēns izdarīja to pašu, ko vēlāk Millers - vienā čempionātā guva divus “hat trick” - pret Paragvaju (3) un pret VFR (4). Pret Dienvidslāviju Fontēnam divi vārti, pret Īriju - divi, pret Skotiju un Brazīliju pa vieniem.

Interesants fakts. Fontēns Francijas izlases sastāvā aizvadīja tikai 21 spēli un tajās guva 30 vārtus.

5. Pele (Brazīlija). 12 vārti 14 spēlēs.

Pele / scanpix.ee

Kamēr 1958. gadā Žusts Fontēns “krāja” savus 13 golus, tikām mazāk pamanāms ar saviem sešiem vārtu guvumiem bija septiņpadsmitgadīgais Brazīlijas izlases brīnums Pele. Savā pirmajā finālturnīru spēlē pret PSRS Pele vārtus neguva, taču pēc tam viens vārtu guvums pret Velsu, “hat trick” pret Franciju un divi vārti pret Zviedriju. 1962. gada čempionāta divās spēlēs tikai viens vārtu guvums (pret Meksiku). Arī 1966. gadā divās spēlēs tikai viens vārtu guvums (pret Bulgāriju), bet 1970. gada čempionātā sešās spēlēs četri vārti - pret Čehoslovākiju, pret Itāliju un pret Rumāniju (divi).

Interesants fakts. Pele ir jaunākais spēlētājs, kurš vienā spēlē guva trīs vārtus un to viņš izdarīja 1958. gada čempionāta spēlē pusfināla spēlē pret Franciju būdams 17 gadus un 244 dienas vecs.