Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

French Open pirmajā dienā tiki Ostapenko

© scanpix.ee

Aļona Ostapenko (WTA 5.) šovakar ap plkst. 19:00 sāks "French Open" aizstāvēšanas misiju, prestižā turnīra 1. kārtas mačā tiekoties ar Ukrainas tenisisti Katerinu Kozlovu (WTA 67.), kurai zaudējusi abās iepriekšējās spēlēs.

Kā Ostapenko pirms gada triumfēja Parīzē?

Īsa atbilde - augstākā līmeņa turnīrā uzvarēja septiņos mačos pēc kārtas. To nevar saukt par nejaušību, jo paveikties var vienā vai divos mačos, dažreiz pat vairākos, bet ne septiņos vienā turnīrā! Liela nozīme ir meistarībai un psiholoģiskajai izturībai. Jebkura tenisiste nevar aizbraukt uz "Grand Slam" turnīru un kļūt par čempioni.

Ostapenko pirms "French Open" bija jau spēlējusi trīs WTA finālos, ieskaitot divreiz "Premier" kategorijas sacensībās, tāpēc tenisa pasaulē bija zināma, bet uz "Grand Slam" skatuves vēl nebija ieradusies - iepriekšējais labākais rezultāts bija 3. kārta iepriekšējā lielajā turnīrā Austrālijā.

Aļona Parīzē tika atalgota par savu riskanto tenisu, turklāt viņai tituls patiešām bija jānopelna - vieglas bija tikai divas spēles, bet piecās no septiņām uzvarēts smagās trīs setu cīņās, turklāt četras reizes izdevās atspēlēšanās pēc zaudējuma 1. setā.

Tas notika arī finālā pret Simonu Halepu, kur nenoliedzami būtisku lomu nospēlēja veiksme. Ostapenko ar 4:6, 6:4, 6:3 uzvarētajā mačā bija iedzinējos ar setu un 0:3, kad Halepa neizmantoja iespēju iegūt jau četru geimu pārsvaru 2. setā. Viens no retajiem rumānietes uzbrukumiem tajā finālā, cenšoties realizēt trešo breikbumbu (Aļona pirmās divas atspēlēja pati), beidzās ar autu, izpildot sitienu gar sānu līniju.

Ostapenko atspēlējās arī 3. setā, kad no 1:3 uzvarēja piecos geimos pēc kārtas. Skatoties no vienas puses - Halepa divreiz izsēja lielu pārsvaru, taču cita versija liecina, ka no Simonas tajā mačā ļoti maz kas bija atkarīgs, jo spēlēja gandrīz tikai Ostapenko, bet Halepa atradās pasīvas skatītājas lomā, cerot uz agresīvās Latvijas tenisistes kļūdām.

Tieši Ostapenko paviršības bija galvenais iemesls, kāpēc Halepa nokļuva uzvarai tuvu esošā pozīcijā. Aļona 1. setā zaudēja pēc tam, kad divreiz bija vadībā ar breiku, bet abos nākamajos pati atspēlējās. Halepa trīs setu mačā pieļāva tikai 10 nepiespiestās kļūdas, bet zaudēja. Kā tas ir iespējams? Divas lietas - pašas pieticība uzbrukumā (tikai astoņi neatvairīti sitieni) un Ostapenko graujošā spēle. Ostapenko Halepu satrieca ar 54 tīri uzvarētām izspēlēm un tieši tikpat reižu arī pati kļūdījās jeb mačs bija "uz Ostapenko raketes". Un tā tas ir lielākajā daļā viņas maču - uzvar vai zaudē savas spēles, nevis pretinieces darbību dēļ.

Ostapenko (#47) ceļš uz uzvaru "French Open"

Kārta Pretiniece Rezultāts
1. Luisa Čiriko (#128) 4:6 6:3 6:2
2. Monika Puiga (#41) 6:3 6:2
3. Ļesja Curenko (#42) 6:1 6:4
4. Samanta Stousura (#22) 2:6 6:2 6:4
¼ Karolīna Vozņacki (#12) 4:6 6:2 6:2
½ Timeja Bačinskī (#31) 7:6(4) 3:6 6:3
F Simona Halepa (#4) 4:6 6:4 6:3

Ostapenko nav "viena hīta brīnums"

Ostapenko pēc tik agrā vecumā izcīnīta "Grand Slam" titula ("French Open" triumfs notika divas dienas pēc 20. jubilejas) neapstājās un sezonas turpinājumā tika līdz ceturtdaļfinālam Vimbldonā, uzvarēja "International" kategorijas turnīrā Seulā, kā arī sasniedza pusfinālu "Premier" turnīros Uhaņā un Pekinā, kvalificējoties sezonas finālturnīram. Šogad viņai fināls lielajā "Premier Mandatory" turnīrā Maiami un ceturtdaļfināls vēl trīs sacensībās, ieskaitot pēdējo pārbaudi pirms "French Open", astoņniekā tiekot Romā.

Ostapenko ir apliecinājusi piederību tenisa elitei un tur grasās noturēties vēl ļoti ilgi. Aļona kopš pagājušā gada uzvaras Parīzē ir sakrājusi 3382 reitinga punktus. Pat zaudējot "French Open" 1. kārtā, Ostapenko ar šo daudzumu varētu pietikt, lai paliktu ranga pirmajā desmitniekā. 11. un 12. vietā esošajām Jūlijai Gērgesai un Andželikai Kerberei Francijā nepieciešams ceturtdaļfināls, bet citām tenisistēm vēl labāks rezultāts, lai pēc "French Open" tiktu Top 10.

Titula aizstāvēšanas misijas sākums pret neuzvarētu pretinieci

Skatoties tikai uz skaitļiem, Ostapenko ir milzīgs pārsvars pret savu pirmo sāncensi, Ukrainas tenisisti Kozlovu. 24 gadus vecā spēlētāja Parīzē ieradās ar piecu zaudējumu sēriju un bez uzvarām spēlē kopš 3. februāra, kad Taipejas "International" turnīra pusfinālā pieveica Sabīni Liziki. Kozlova pēc tam savā pirmajā WTA finālā zaudēja Timejai Babošai.

Kozlova šogad visas četras uzvaras (gada bilance: 4-6) guvusi vienā turnīrā - jau pieminētajā Taipejā. Aļonai pēc vāja sezonas sākuma ir pozitīva statistika ar 12-11.

Šodienas mačs Aļonai būs īpašs ar to, ka viņa pirmoreiz WTA līmeņa turnīrā spēlēs kā esošā čempione. Tāda situācija var radīt milzīgu spiedienu. Tas būtībā ir arī vienīgais negatīvais moments pirms šodienas mača, jo Ostapenko pret Kozlovu ir milzīgs pārsvars gan spēka un meistarības ziņā, gan arī lielāka pieredze spēlēšanā lielajos stadionos.

Kozlovai "Grand Slam" turnīros ir 1-7 bilance, ieskaitot 0-1 Parīzē. Aļonai ir 19-10 un 7-1 Parīzē (pamatturnīros). Kozlovai vienīgais iepriekšējais "French Open" mačs bija pirms gada, kad viņa 1. kārtā ar 4:6, 0:6 zaudēja Ļesjai Curenko. Kozlovas vienīgā "Grand Slam" uzvara gūta pērn "US Open" 1. kārtā pret Irinu-Kamēliju Begu (6:2, 7:6(7)).

Kozlovai ir 0-4 bilance pret Top 10 spēlētājām, zaudējot Jekaterinai Makarovai (3:6, 3:6), Agņeškai Radvaņskai (2:6, 1:6), Venusai Viljamsai (2:6, 7:5, 4:6) un Karolīnai Vozņacki (3:6, 1:6).

Kozlovas karjeras lielākā uzvara ir ķīnietes Šuajas Džanas (#34) uzvarēšana šogad Taipejā (6:2, 6:4). Kozlovas kontā ir vēl divas Top 40 uzvaras - 2015. gadā Dohā ar 6:2, 6:2 sagrauta Mona Bārtela (#39) un 2016. gadā Hertogenbošā ar 7:5, 6:2 uzvarēta... Ostapenko (#39).

Lai arī seguma ziņā (mačs notika uz zālāja) Aļonai bija milzīgs pārsvars, viņa to nespēja izmantot un pārāk daudz kļūdījās mačā pret aizsardzības tenisa speciālisti. Ostapenko toreiz problēmas sagādāja ne tikai ukrainietes aizsardzība, bet arī vējš.

Abām tā bija otrā tikšanās, arī pirmajā uzvarēja Kozlova, ar 6:3, 1:6, 2:6 esot pārāka 2014. gada maijā ITF turnīrā Grado uz māla seguma. Ostapenko, kura pēdējā setā nenosargāja breika pārsvaru un no 2:1 zaudēja piecos geimos pēc kārtas, toreiz rangā bija vēl tikai 507. vietā.

Ostapenko Kozlovas tipa spēlētājas ir parocīga, jo viņas aizsardzībā spēlē bez lielas dažādības, proti, daudz neizmanto Aļonai ļoti nepatīkamo "slaisu". Skaidrs, ka šodienas mačā viss būs atkarīgs no agresīvās Latvijas tenisistes uzbrukuma precizitātes, jo viņai kortā būs liela rīcības brīvība. Zinot Ostapenko spēles stilu un rezultātu vēsturi, tāda situācija gan negarantē uzvaru.

Šodienas mačs Aļonai būs īpašs ar to, ka viņa pirmoreiz WTA līmeņa turnīrā spēlēs kā esošā čempione. Tāda situācija var radīt milzīgu spiedienu. Tas būtībā ir arī vienīgais negatīvais moments pirms šodienas mača, jo Ostapenko pret Kozlovu ir milzīgs pārsvars gan spēka un meistarības ziņā, gan arī lielāka pieredze spēlēšanā lielajos stadionos.

Jāatzīmē, ka šodienas mačs Kozlovai nebūs jauna teritorija, jo viņa ir vienreiz spēlējusi "Grand Slam" turnīru galvenajā arēnā, kad 2016. gadā "US Open" turnīrā Artūra Eša vārdā nosauktajā stadionā trīs setu mačā piekāpās Venusai Viljamsai.

Ostapenko un Kozlovas trešā tikšanās pabeigs "French Open" pirmās dienas programmu Filipa Šatriē arēnā, kur pirms čempiones iznāciena no plkst. 12:00 jāizspēlē trīs mači, no kuriem divi būs vīriešu turnīrā (tas nozīmē piecu setu cīņu iespējamību) un potenciāli ilga Alizē Kornē un Sāras Erani cīņa.