Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Pātelainens izvēlas palīgus un nosauc sastāvu Baltijas kausa izcīņas spēlēm

Artūrs Karašausks © f64

Latvijas futbola izlases jaunais galvenais treneris Miksu Pātelainens nosaucis sastāvu Baltijas kausa izcīņas spēlēm un pārbaudes mačam pret Azerbaidžānu. Sastāvā pēc pusotra gada pārtraukuma iekļauts Artūrs Karaušausks, izsaukumu sagaidījis arī Vladimirs Kamešs, tāpat pavēstīts, ka somu trenerim asistēs Latvijas treneri Aleksandrs Koliņko (vārtsargu treneris) un Mareks Zuntners, kā arī skots Gordons Jangs.

Artūrs Karašausks Latvijas izlasē nebija aicināts kopš 2016. gada izskaņas, lai arī pēc tam bija rādījis ļoti rezultatīvu sniegumu Latvijas Virslīgā. Iepriekšējais izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs saņēma plašu kritiku par Karašauska neizmēģināšanu izlasē laikos, kad valstsvienībai ar vārtu gūšanu klājās pavisam grūti, taču viņš tomēr, atsaucoties uz personīgo konfliktu un nesaskaņām, izvēlējās izsaukt citus spēlētājus, nereti arī daudzus jaunos futbolistus, kurus iespēlēt nākotnei. Šim ilgtermiņa plānam pienāca beigas pēc tam, kad Latvija pamanījās zaudēt Gibraltāram, FIFA ranga pēdējās vietas īpašniecei.

Kopumā salīdzinot ar pēdējo Starkova izvēlēto kandidātu sastāvu, Pātelainens ir nomainījis gandrīz pusi izlases - palikuši 13 spēlētāji. Ieviestas izmaiņas Starkova laikā praktiski nemainīgajā vārtsargu trijniekā, jo Pāvela Šteinbora (trauma) vietā izsaukts „Spartaka” vārtsargs Jevgeņijs Nerugals. Uzbrukumā atgriezies Dāvis Ikaunieks un Vladislavs Gutkovskis, kuri gan iepriekšējā sasaukumā nebija traumu dēļ, tāpat pēc ilgāka pārtraukuma izlasē atgriezies Vladimirs Kamešs, kurš arī nebija Starkova favorītu sarakstā par spīti stabilai spēlei Krievijas pirmajā līgā.

Jāpiezīmē, ka izlases rindās šoreiz nebūs vairāku Virslīgas pārstāvju, kuri iepriekš bija tikuši pie liela spēles laika valstsvienībā - rezultatīvi sezonu sākušā Alekseja Višņakova, Oļega Laizāna, arī jaunoJevgeņija Kazačoka, Roberta Uldriķa un Dāvja Indrāna, tāpat Pātelainens izvēlējies neizsaukt vienīgo spēlētāju, kurš guva vārtus izlasē martā, proti, jauno Vladislavu Fjodorovu, kurš izglāba no zaudējuma pret Fēru salām.

„Man ir redzējums, kā attīstīt Latvijas futbolu kā tādu. Sadarbošos ar jaunatnes izlases treneriem,” savā pirmajā preses konferencē Latvijas medijiem izteicās Miksu Pātelainens. „Puišiem ir jātic, ka viņi var sasniegt pozitīvus rezultātus.”

Tika arī apstiprināts, ka Pātelainenam Latvijas izlases treneru kolektīvā palīdzēs „Liepājas” treneris Mareks Zuntners un skots Gordons Jangs, kamēr vārtsargu trenera pienākumus uzņemsies ilggadējais izlases vārtsargs Aleksandrs Koliņko.

Tāpat šodienas LFF rīkotajā pasākumā medijiem tika dota iespēja iepazīties ar rekonstruēto „Daugavas” stadionu, kurš kļūs par Latvijas izlases jauno mājvietu, aizstājot novecojušo „Skonto” stadionu. „Daugavas” stadiona valdes loceklis Elmārs Martinsons nevēlējās teikt, ka tiek cerēts uz 50 gadus un ilgāku sadarbību, jo viņš tic, ka pēc 20 gadiem izdosies uzcelt Latvijā vēl modernāku stadionu.

Latvijas izlase

Pozīcija Spēlētājs Vec Klubs S/V
Vārtsargs Andris Vaņins 37 Zurich (Šveice) 90
Jevgeņijs Nerugals 29 Spartaks Jūrmala -
Kaspars Ikstens 29 RFS 1
Aizsargs Vladislavs Gabovs 30 Riga) 34
Igors Tarasovs 29 Slask (Polija) 24/1
Kaspars Dubra 27 RFS 20/1
Vitālijs Jagodinskis 26 Politehnica (Rumānija) 20
Gints Freimanis 33 Spartaks Jūrmala 12/1
Māris Ošs 26 Spartaks Jūrmala 3
Raivis Andris Jurkovskis 21 Liepāja/Mogo 3
Vjačeslavs Isajevs 24 RFS -
Roberts Savaļnieks 25 RFS 6
Pussargs Aleksandrs Fertovs 30 RFS 35
Ritvars Rugins 28 Ventspils 24
Jānis Ikaunieks 23 Liepāja/Mogo 18/2
Vladimirs Kamešs 29 Yenisey (Krievija) 14/1
Kristians Damians Torress 32 Liepāja/Mogo 6
Gļebs Kļuškins 25 RFS 15/2
Uzbrucējs Valērijs Šabala 23 Podbeskidzie (Polija) 42/12
Dāvis Ikaunieks 24 Vysocina (Čehija) 16/4
Artūrs Karašausks 26 Liepāja/Mogo 13/0
Vladislavs Gutkovskis 23 Termalica (Polija) 5/0