Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Zviedrija pēcspēles metienos pieveic Šveici un uzvar otro gadu pēc kārtas

© AFP/Scanpix

Dānijas galvapilsētā Kopenhāgenā ar Zviedrijas valstsvienības triumfu noslēdzies pasaules čempionāts hokejā. Finālā zviedri aizraujošā mačā pēcspēles metienu sērijā ar rezultātu 3:2 pieveica iedvesmojošo Šveices izlasi, čempionāta galveno trofeju iegūstot otro gadu pēc kārtas.

Zviedrija šajā čempionātā bija cīnījusies bez zaudējumiem, izslēgšanas turnīrā smagāko uzvaru gūstot pret Latvijas valstsvienību (3:2), bet pusfinālā ar 6:0 sagraujot ASV. Šveice izslēgšanas turnīrā parūpējās uzreiz par diviem pārsteigumiem - no sākuma ceturtdaļfinālā ar 3:2 pieveikta Somija, bet pusfinālā ar tādu pašu rezultātu pieveikta zvaigžņotā Kanāda.

Mača pirmajā periodā Šveice turpināja demonstrēt sev ierasto disciplinēto hokeju, un stabili spēlēja komandas vārtsargs Leonardo Dženoni. Lai arī zviedri vairāk kontrolēja ripu, daudz laika pavadīja pretinieku aizsardzības zonā, bet Šveice veiksmīgi spēja aizvirzīt spēli uz laukuma apmalēm. Perioda otrajā daļā pēc mazākuma izturēšanas 17. minūtē ar nelielu veiksmes palīdzību Nino Nīderraiters izvirzīja vadībā Šveici (1:0). Zviedrija uzreiz metās uz priekšu, veica lielu spiedienu uz pretinieku vārtiem, un 18. minūtē Gustavs Nīkvists izlīdzināja rezultātu (1:1).

Otrā perioda sākumā Šveice ieguva skaitlisko vairākumu, un desmit sekundes pirms tā noslēguma otro ripu zviedru vārtos raidīja 21 gadu vecais Timo Maiers (2:1). Ilgāku laiku zviedri nespēja atspēlēties, bet perioda otrajā daļā uz ilgāku laiku iespieda pretiniekus viņu aizsardzības zonā, izpildīja kaudzi ar metieniem, taču lieliski spēlēt turpināja Dženoni. 15. minūtē vairākumā Mika Zibanejads ar spēcīgu metienu izlīdzināja rezultātu (2:2). Izskaņā abām komandām bija iespējas, bet rezultāts vairs nemainījās (2:2).

Trešā perioda sākumā Zviedrija turpināja savu spiedienu uz vārtiem, un drīz vien divus divu minūšu sodus īsā laikā nopelnīja Romans Josi, kurš otro noraidījumu saņēma par to, ka spēlē iesaistījās vēl atrodoties uz noraidīto soliņa. Četru minūšu laikā bija itin maz metienu pa vārtiem, un Šveice saglabāja līdzsvaru uz tablo (2:2). Pēdējā minūtē Zviedrijai bija lieliska iespēja izraut uzvaru, taču atkal lielisks vārtos bija Dženoni, cīņai nonākot līdz papildlaikam (2:2).

Papildlaikā komandas spēlēja četri pret četri formātā un demonstrēja ļoti disciplinētu sniegumu. Zviedrija vairāk uzkavējās pretinieku aizsardzības zonā, bet šveicieši turpināja lieliski atvirzīt spēli uz laukuma malām. Papapildlaika 16. minūtē pēc Kevina Fialas metiena lieliski vārtos nospēlēja zviedru vārtsargs Anders Nīlsons, bet divas sekundes pirms beigām pēc Adama Lāšona Šveici glāba vārtu stabs - 2:2 un pēcspēles metienu sērija.

Bullīšu sērijā uzreiz pirmo metienu realizēja Šveices hokejists Svens Andrigeto. Nākamajos četros metienos pārāki bija vārtsargi, bet trešajā sērijā izlīdzinājumu panāca zviedru aizsargs Olivers Ekmans Lāšons (1:1). Ceturtajā metienu sērijā Šveices sastāvā metiens neizdevās Getenam Hāsam, savukārt zviedrus jau priekšā izvirzīja Filips Foršberjs (2:1), pēc kura vārtiem nepārspēt palika Nīlsons, un Zviedrija varēja gavilēt, izcīnot otro titulu pēc kārtas.