Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Jonasam Itālijas posmā sadursme un piektā vieta

© mxgp.com

Pasaules motokrosa čempionāta ceturtajā posmā, kas norisinājās Itālijā, vājāko rezultātu šosezon sasniedzis Pauls Jonass. Pirmajā braucienā guvis ceturto vietu, otrajā latvietis piedzīvoja sadursmi ar vienu no konkurentiem un palika devītais. Posmā nācās samierināties ar piekto rezultātu, bet čempionātā Jonass aizvien līderis.

Pirmais brauciens

Kvalifikācijas sacīkstēs sestdien Itālijā, Pjetramuratas trasē jau startā "Red Bull KTM Factory Racing" komandu pārstāvošais Jonass sadūrās ar citu konkurentu un cīņu bija spiests atsākt viens no pēdējiem, bet aizcīnīties izdevās līdz 15. pozīcijai. Šodien pirmajā braucienā Jonass pēc starta bija devītais un prata pakāpties uz ceturto vietu.

"Holeshot" ieguva Jonasa pārinieks Horhe Prado, kurš uzvarēja vakar notikušajā kvalifikācijā, bet šodien pirmajā braucienā jau uzreiz pēc starta sāka palielināt pārsvaru pār konkurentiem un izcīnīja pārliecinošu uzvaru.

Tikmēr interesantākā cīņa Trentino "Grand Prix" izcīņā notika aiz Prado muguras. Jonass jau pirmajā aplī bija pacēlies uz sesto pozīciju, ātri noķēra Mikeli Servelinu, tomēr pēc dažiem mēģinājumiem uz kādu laiku mazliet atkāpās. Prado bija jau vairāk nekā desmit sekundes priekšā Jonasam, kad latvietis beidzot apdzina Servelinu un pacēlās uz piekto vietu.

Tālu nebija paspējis "aizmukt" Tomass Kovingtons, kuru Jonass visai ātri panāca un ar samērā bīstamu manevru, iespraucoties iekšmalā, tika priekšā. Tobrīd Prado bija ātrākais braucējs trasē, taču Jonass šķita ātrāks par sev priekšā braucošajiem Henriju Jakobi un Tomasu Kjeru Olsenu. Līdz laika atskaites beigām bija palikušas vēl 20 minūtes.

Lai gan varēja gaidīt, ka Jonass tuvosies konkurentiem, tas notika visai lēnu. Tikmēr 12. aplī kļūdījās Jakobi un viņam priekšā nokļuva Olsens. Jonass tobrīd jau bija aiz abiem sāncenšiem, bet nešķita, ka grasītos uzbrukt. Nepilnus divus apļus pirms finiša kļūdu pieļāva Olsens un Jakobi šo mirkli izmantoja, lai atgūtu zaudēto otro pozīciju. To viņš paveica ar Olsena izgrūšanu ārmalas valnī.

Šādā secībā braucēji arī finišēja. Kamēr Prado uzvarēja, Jakobi ieguva otro vietu, kas ir sportista labākais rezultāts šosezon, Olsens ieguva trešo vietu, bet Jonass, kuram pirms finiša bija draudīgi pietuvojies Kovingtons, palika ceturtais. Tas gan ir labs rezultāts, ja domā par čempionātu kopumā, un to Jonass pavisam noteikti dara.

Otrais brauciens

Arī otrajā braucienā startā vadību pārņēma Horhe Prado, kurš pirms gada šajā trasē guva savu pirmo "Grand Prix" uzvaru MX2 klasē. Tāpat kā iepriekš, viņam uzreiz izdevās izveidot vairāku sekunžu pārsvaru pār sekotājiem, arī vēlāk jaunā motosportista sniegums bija nevainojams, tomēr sacīkšu beigās līderi bija noķēris Tomass Kovingtons, kurš pirms tam ilgu laiku sekoja nelielā atstatumā. Pēdējos apļos starp viņiem izvērtās dramatisks duelis un Kovingtons jau gandrīz bija ticis garām, tomēr pirmajā reizē tas neizdevās. Pēdējā aplī amerikānis mēģināja vēlreiz un šoreiz tas viņam bija pa spēkam - Kovingtons uzvarēja braucienā, atstājot Prado aizmugurē, tomēr spānis uzvarēja posma summā.

Tikmēr Jonass šoreiz pēc starta bija desmitais, jau pirmajā aplī pakāpjoties uz septīto vietu. Trešajā aplī latvietis spēja apdzīt priekšā braucošo Konrādu Mjūzu, jau bija sestais, bet tobrīd rāpšanās augšup rezultātu tabulā apstājās. Sportists īsti nespēja pietuvoties priekšā braucošajam Kalvinam Vlānderenam, kurš aizvadīja saspringtu cīņu ar sev priekšā braucošajiem Henriju Jakobi un Vsevolodu Briļjakovu.

Kad līdz laika atskaites beigām bija nedaudz vairāk par desmit minūtēm, Jonass šķietami bija uzkrājis spēkus un sāka tuvoties priekšā braucošajiem konkurentiem. Briļjakovs pa to laiku jau bija atrāvies no Jakobi un Vlānderena, piesakoties uz trešo vietu braucienā.

12. aplī Jonass jau bija noķēris konkurentus, un tagad viņam priekšā jau brauca Jakobi. Nākamajā mirklī abu sportistu startā notika sadursme, Jonasam līkuma ārmalā "ieskrienot" Jakobi sānos. Abi krita un zaudēja pozīcijas, taču atgriezās uz motocikliem. Jonass cīņu atsāka no devītās vietas, bet laika līdz finišam nebija atlicis daudz. Nobeigumā viņu turklāt panāca Jakobi, kurš gribēja tikt priekšā, taču nesekmīgi un devīto vietu guva Jonass.

Posmā MX2 klasē uzvarēja Prado, otro vietu guva Kovingtons, bet Jakobi, par spīti neveiksmei otrajā braucienā, izcīnīja trešo vietu. Jonass šoreiz vien piektais, taču nopelnīti svarīgi 30 punkti cīņā par titulu. Kopvērtējumā pēc četriem posmiem "Red Bull KTM Factory Racing" pārstāvis ir vadībā, bet pašlaik jau otrajā vietā Prado, atpaliekot 28 punktus. Olsens atkāpies uz trešo vietu.

Sacīkšu beigu daļā smagu kritienu piedzīvoja Bass Vāsens, kurš attapās guļot ārpus trases. Sportists piedzīvoja sadursmi ar Tomasu Kjeru Olsenu, kurš pēc salīdzinoši slikta starta cīnījās otrajā desmitniekā. Vāsens nonāca mediķu aprūpē.

Nākamais posms pēc nedēļas, 15. aprīlī Portugālē.