Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Hamiltons kvalifikācijā grauj konkurentus, Botass avarē

© REUTERS / Scanpix

Jaunās F1 sezonas pirmā posma kvalifikācijas braucienos Austrālijā, Melburnas trasē šorīt pārliecinoši triumfēja pašreizējais čempions Lūiss Hamiltons, uzrādot ievērojami ātrāku rezultātu par konkurentiem un izcīnot tiesības svētdien gaidāmajās sacīkstēs startēt no "pole position". Pirmajā rindā startā stāsies arī Kimi Raikonens, kamēr Valteri Botas piedzīvoja negadījumu un palika desmitais.

Kvalifikācijas braucienu izšķirošā, trešā kārta sākās ar Valteri Botasa avāriju. "Mercedes" komandas pilots, paātrinoties pēc viena no līkumiem, saslīdēja un lielā ātrumā ietriecās trases malas barjerā, kā rezultātā pamatīgi sadauzītais spēkrats tika izmests trases vidū. Sesiju nācās apturēt, kamēr personāls aizgādāja avarējušo auto drošā vietā un notīrīja asfaltu, bet pats Botass, kurš gan nebija savainojies, prom devās mediķu mašīnā un jau bija garantējis sev desmito starta vietu.

Pēc kvalifikācijas atsākšanās tiesneši vēstīja pilotiem, ka pirmajā līkumā izlijušās eļļas dēļ trase var būt slidena, bet sportistiem bija mazāk par desmit minūtēm, lai sadalītu vadošās starta vietas. Pirmajā sesijā labāko laiku bija sasniedzis Lūiss Hamiltons no "Mercedes" vienības, bet otrajā sesijā ātrākais bija "Ferrari" pilots Sebastians Fetels.

Kvalifikācijas trešās daļas pirmajā mēģinājumā labāko laiku 1:22.051 uzstādīja Hamiltons, bet Fetelam 2017. gada F1 čempionu pārspēt neizdevās, tomēr viņš atpalika tikai 0.034 sekundes. Ļoti ātrs bija arī "Red Bull" pārstāvis Makss Verstapens, pēc pirmā lidojošā apļa no Hamiltona atpaliekot vien 0.061 sekundes. Viņiem sekoja Kimi Raikonens ("Ferrari") un Daniels Rikjardo ("Red Bull"), kurš par pārkāpumu otrajos treniņbraucienos jau saņēmis trīs starta vietu sodu. "Renault" un "Haas" komandu piloti, kuri arī tika trešajā kārtā, tobrīd lidojošos apļus vēl nebija veikuši.

Izšķirošajā mēģinājumā Hamiltons savu rezultātu ievērojami uzlaboja, sasniedzot 1:21.164, uz ko konkurentiem atbildes nebija. Raikonens pacēlās uz otro vietu, bet Fetels savu komandas biedru pārspēt nespēja, rezultātā iegūstot iespēju startēt no trešās pozīcijas. "Ferrari" piloti Hamiltonam zaudēja ievērojamas 0.6 sekundes, un ļoti līdzīgā ātrumā apli nobrauca arī Verstapens, tomēr paliekot ceturtajā pozīcijā. Rikjardo ierindojās piektajā vietā un startēs astotais.

Tikmēr aiz pirmā piecinieka palika "Haas" piloti Kevins Magnusens un Romēns Grožāns, kuri līdz ar to ļoti cerīgi iesākuši 2018. gada "Formula 1" sezonu. Aiz viņiem kvalifikācijā palika "Renault" pārstāvji Niko Hilkenbergs un Karloss Sainss.

Par spīti optimistiskajām prognozēm, pirmajā desmitniekā nespēja iekļūt neviens no "McLaren" komandas pilotiem. Šī vienība šogad "Honda" dzinējus nomainījusi pret "Renault" ražotajiem, tomēr sākums izvērsies visai pieticīgs un abi piloti palika uzreiz "aiz svītras" - Fernando Alonso nodrošināja 11. starta vietu, kamēr Stofels Vandūrns kvalifikācijā bija 12. ātrākais. Ļoti viduvējs sniegums padevās pērnās sezonas ceturtajai ātrākajai vienībai "Force India", kuras pilots Serhio Peress ieņēma tikai 13. vietu, bet Estebans Okons uzstādīja vien 15. labāko laiku.

F1 pasaules čempionāta pirmais posms startēs svētdien plkst. 8:10 pēc Latvijas laika.