Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Jonass uzveic komandas biedru un uzvar Eiropas GP

© Scanpix

Otrajā finālbraucienā izturot pamatīgu konkurenci no komandas biedra puses, šodien pasaules motokrosa čempionāta otrajā posmā, kas norisinājās Nīderlandē, uzvaru izcīnīja latviešu motosportists Pauls Jonass. Pirms tam viņam izdevās sasniegt pirmo vietu arī pirmajā braucienā.

Valkensvārdē notiekošās Eiropas "Grand Prix" sacensības tika aizvadītas aukstā laikā un bija novērojams arī neliels sniegs. Pēc sestdien MX2 klases kvalifikācijas sacensībās iegūtās otrās vietas, pirmā finālbrauciena startā šodien Jonass izrāvās vadībā, izcīnot "holeshot" balvu, un jau ar pirmajiem metriem izveidoja nelielu atrāvienu.

Pirmā apļa laikā leģendārajā "Eurocircuit" trasē latvietim izdevās iekrāt divu sekunžu pārsvaru pār komandas biedru Horhi Prado, kamēr trešajā vietā tikmēr bija iekārtojies pasaules čempionāta vicelīderis Tomass Kjers Olsens ("Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing").

Turpinājumā Jonasa pārsvars nepieauga, saglabājoties te mazāk, te nedaudz vairāk kā divu sekunžu robežās. Olsens tikmēr nešķita spējīgs cīnīties ar abiem "KTM" braucējiem un samērā ātri atpalika, bet pārsteidzoši uz ceturto pozīciju pacēlās pasaules čempionāta MX2 klases debitants Jago Gērtss ("Kemea Yamaha Yamalube Racing Team"), kura sniegums tika atzīstami novērtēts jau sezonas pirmajā posmā.

Kad līdz laika atskaites beigām bija mazāk par desmit minūtēm, Jonasam beidzot izdevās pārsvaru par dažām sekundēm palielināt - Prado bija kļuvis nedaudz lēnāks.

Finišu Jonass šķērsoja kā uzvarētājs, Prado ieņēma otro vietu, galu galā piekāpjoties par deviņām sekundēm, bet Olsens tālāk aizmugurē nodrošināja trešo vietu, lai gan samērā tuvu viņam vienubrīd bija nokļuvis Gērtss, kurš pārsteidza ar ceturto pozīciju. Pirmo sešinieku noslēdza Konrāds Mjūzs ("Hitachi KTM UK") un Hanters Lorenss ("114 Motorsports Honda").

Kvalifikācijas uzvarētājs Tomass Kovingtons ("Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing") finišēja tikai septītajā pozīcijā.

Pirms izšķirošajām sacensībām laiks bija kļuvis nedaudz siltāks, taču aizvien temperatūra turējās ap nulli.

Arī otrā brauciena startā Jonasam izdevās pārņemt vadību un scenārijs šķita atkārtojamies - tūlīt viņam izdevās palielināt drošu pārsvaru pār otrajā pozīcijā nokļuvušo Prado.

Tuvojoties sacensību vidum, Prado bija pietuvojies Jonasam bīstamu tuvu un jau mēģināja nokļūt vadībā, taču nesekmīgi un atkal bija jāatkāpjas. Nākamajos apļos Jonasa pārsvars atkal bija aptuveni pusotra sekunde, bet, tuvojoties finišam, jaunajam spānim pietika spēka, lai atkal "iesēstot astē" latvietim. Vēl daži mēģinājumi tikt priekšā izrādījās tikpat nesekmīgi, un finišu Jonass šķērsoja 0.3 sekundes priekšā.

Sākotnējo uz trešo vietu bija pacēlies Henrijs Jakobi un šo pozīciju viņš noturēja līdz kritienam, kas lika izstāties. Tobrīd trešais jau brauca Olsens, bet aiz viņa bija iekārtojušies Konrāds Mjūzs un Kovingtons. Šādā secībā viņi arī sasniedza finišu, bet sestajā vietā otro braucienu noslēdza Lorenss.

Jonass līdz ar to uzvarēja posma summā, kur otro vietu ieņem Prado, bet trešo - Olsens. Pasaules čempionāta kopvērtējumā tikmēr Jonass pārsvaru pār tuvāko sekotāju Olsenu tagad palielinājis līdz 18 punktiem. Lorenss pēc diviem posmiem ir trešais, 33 punktus aiz Jonasa.

Sezona turpināsies ar posmu 25. martā Spānijā, Valensijā esošajā "Redsand" trasē.