Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Skandāla dēļ notiek Latvijas Basketbola savienības valdes ārkārtas sēde

Šodien plānota Latvijas Basketbola savienības (LBS) valdes ārkārtas sēde, kas sasaukta pēc bijušā Latvijas basketbola izlašu direktora Māra Jučmaņa apgalvojumiem, ka LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps šantažējis viņu.

Lai kā atrisināsies situācija ar bijušā Latvijas basketbola izlašu direktora Māra Jučmaņa apgalvojumiem, acīmredzami līdzšinējā Latvijas Basketbola savienības (LBS) darbā ir jābūt pārmaiņām, tai skaitā, iespējams, vairāk jākontrolē ģenerālsekretārs un finanšu direktors, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja LBS valdes loceklis Edgars Jaunups.

Pēc Jaunupa teiktā, var novērot grūtības tikt galā ar finanšu kontroli.

Ja apstiprināsies Jučmaņa apgalvojumi, LBS ģenerālsekretāram būtu jāatstāj amats, uzskata Jaunups. Ja tie neapstiprināsies, tad viņam esot jautājums par finanšu vadību un finanšu izlietojuma kontroli LBS, "jo pusgadu pēc izlašu sezonas beigām nevar atklāties situācija, ka ir tik ievērojams pārtēriņš".

Tāpat LBS valdes loceklis uzskata, ka izveidojusies situācija norāda uz pietiekami lielām iekšējās komunikācijas problēmām starp ģenerālsekretāru un darbiniekiem.

Viņaprāt, nešaubīgi kāds ir veicis apzinātus vai neapzinātus pārkāpumus, par kuriem ir jāiestājas kādai atbildībai.

Jau ziņots, ka bijušais izlašu direktors Jučmanis vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), vainojot LBS un tās ģenerālsekretāru Edgaru Šnepu par mēģinājumu izspiest Ministru kabineta piešķirto prēmiju par izciliem sasniegumiem sportā.

KNAB Jučmaņa sūdzību par iespējamu prēmijas izspiešanu pārsūtījis Valsts policijai.

Šneps aģentūrai LETA Jučmaņa apgalvojumus par prēmijas izspiešanu nodēvēja par meliem. Viņš skaidroja, ka Jučmanis, beidzot darbu, ir atstājis finansiālas saistības, kuras negrib nokārtot. Bijušajam izlašu direktoram esot jāpaskaidro LBS finanšu līdzekļu pārtēriņš 53 471,78 eiro apmērā, pretējā gadījumā LBS šo naudu piedzīšot tiesas ceļā.

Tikmēr Jučmanis apgalvo, ka LBS no viņa vēlējās saņemt 97% no 5524,79 eiro lielās prēmijas par izciliem sasniegumiem sportā. Prēmija viņam kā Latvijas izlases direktoram pienācās par valstsvienības izcīnīto 2017.gada Eiropas čempionu titulu 3x3 basketbolā. Latvijas komanda ar Kārli Paulu Lasmani, Nauri Miezi, Edgaru Krūmiņu un Agni Čavaru sastāvā šajā sporta veidā, kas iekļauts arī 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu programmā, negaidīti par kontinenta čempioniem kļuva pagājušā gada jūlijā.

Jau pirms prēmijas saņemšanas Šneps decembrī Jučmani esot informējis, ka naudas summa būs jāziedo LBS, bet pats no tās drīkstot paturēt vien 3%, jo tāda esot ierastā kārtība, iesniegumā KNAB rakstīja bijušais izlašu direktors.

Savukārt LBS valdes loceklis Edgars Jaunups bija pārsteigts, izdzirdot par LBS finanšu līdzekļu pārtēriņu, jo finansiālais gads ir noslēgts un bija ziņojums, ka viss ir kārtībā.

"Esam noslēguši pagājušo finansiālo gadu. No ģenerālsekretāra nekādas šādas informācijas nebija, tieši pretēji - bija ziņojums, ka viss ir kārtībā," aģentūrai LETA sacīja Jaunups, pēc kura teiktā, tas ir kāds pārpratums vai arī kas pilnīgi jauns, par ko viņš kā valdes loceklis un valde kopumā dzird pirmo reizi.

Jučmanis LBS strādā kopš 2010.gada un joprojām ir šīs organizācijas darbinieks, taču kopš pagājušā gada 14.oktobra ir bērna kopšanas atvaļinājumā un savus pienākumus varētu atsākt veikt nākamā gada februārī.