Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Oficiāli: krievu kērlingistu atzīst par vainīgu dopinga lietošanā un atņem bronzu

© EPA/Scanpix

Sporta arbitrāžas tiesa šorīt paziņojusi lēmumu krievu kērlingista Aleksandra Krušeļņicka lietā. 25 gadus vecais sportists par meldonija lietošanu ir diskvalificēts no Phjončhanas olimpiskajām spēlēm.

"Sportistam tika atklāta pozitīva meldonija prove, viņš ir atzinis antidopinga noteikumu pārkāpumu un ir diskvalificēts no Phjončhanas olimpisko spēļu jaukto pāru kērlinga sacensībām. Līdz ar to anulēts arī Olimpisko sportistu no Krievijas rezultāts šajās sacensībās," teikts Sporta arbitrāžas tiesas paziņojumā.

"Viņa akreditācija ir jāanulē, un lietas izskatīšana jāturpina starp Pasaules kērlinga federāciju un sportistu - Starptautiskā olimpiskā komiteja vairs nepiedalās šajā procedūrā. Sportists ir pieņēmis pagaidu diskvalifikāciju, kas ilgs ilgāk par olimpisko spēļu norises periodu, un patur spēkā tiesības pēc spēļu beigām mēģināt atcelt vai samazināt tās termiņu," paziņojumā turpināts.

Aleksandrs Krušeļņickis kopā ar savu sievu Anastasiju Brizgalovu jaukto pāru sacensībās ieguva bronzu, vispirms pusfinālā ar 5:7 piekāpjoties Šveicei, kas vēlāk finālā ar 3:10 zaudēja Kanādai, bet cīņā par trešo vietu krievi ar 8:4 apspēlēja Norvēģiju. Līdz ar Krušeļņicka diskvalifikāciju pie bronzas vajadzētu tikt norvēģiem Kristinai Skāsljenai un Magnusam Nedregotenam, taču oficiāli šis lēmums jāpieņem un jāapstiprina Pasaules kērlinga federācijai un Starptautiskajai olimpiskajai komitejai.

Lai arī Sporta arbitrāžas tiesa vēsta, ka Krušeļņickis nu ir atzinis antidopinga noteikumu pārkāpumu, sākotnēji sportista puse vainu noliedza un apsūdzības meldonija lietošanā uzskatīja par kļūdu vai pat sazvērestību. Krievijas Olimpiskā komiteja ierosināja kriminālizmeklēšanu, lai noskaidrotu lietas apstākļus un censtos pierādīt sportista nevainīgumu. ''Esmu šajā izmeklēšanā ieinteresēts vairāk nekā jebkurš cits, lai pēc iespējas ātrāk uzzinātu iemeslus tam, kas šobrīd notiek,'' tobrīd teica Krušeļņickis. ''Varu apstiprināt, ka nekad savā sportista karjerā neesmu lietojis aizliegtās vielas vai kā citādi negodīgi rīkojies."

Atgādinām, ka Phjončhanas olimpiskajās spēlēs iepriekš dopinga lietošanā tika pieķerts arī japāņu šorttrekists Kei Saito un slovēņu hokejists Žiga Jegličs. Pēc kērlinga bronzas anulēšanas Olimpisko sportistu no Krievijas rēķinā Phjončhanā ir 12 godalgas - neviena zelta, četri sudrabi un astoņas bronzas, kas kopvērtējumā dod 20. vietu.