Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

ASV hokejistes izcilā bullīšu sērijā pēc 20 gadu pārtraukuma izcīna olimpisko zeltu

© AFP/Scanpix

Par olimpiskajām čempionēm hokejā kļuvušas ASV hokejistes, kas izglābās no zaudējuma pamatlaikā un ar 3:2 pēcspēles metienos pārspēja Kanādu, triumfējot pirmo reizi kopš 1998. gada Nagano olimpiskajām spēlēm.

Kā jau daudzus gadus ierasts, tad finālā spēlēja Kanādas un ASV sieviešu hokeja izlases, kas jau uzskatāms par klasiku. Abas komandas pārliecinoši uzvarēja visas savas spēles, bet pirmajā savstarpējā spēlē ar 2:1 uzvarēja Kanāda. Pirms četriem gadiem Sočos Kanāda uzvarēja pagarinājumā, ASV hokejistēm noteikti vēloties revanšēties un šoreiz izcīnīt zelta medaļas. Interesanti, ka tieši ASV uzvarējusi pēdējos septiņos no astoņiem pasaules čempionātiem, bet Kanādai labāk veicies olimpiskajās spēlēs.

Spēli ASV hokejistes sāka aktīvāk, daudz kontrolēja ripu, bet pretinieces labi spēlēja aizsardzībā, neļaujot pretiniecēm izvērsties zonā. Pēc piecām nospēlētām minūtēm Kanādai bija pirmā vārtu gūšanas iespēja, bet vārtos prasmīgi nospēlēja Meidija Rūnija. Kanādas hokejistes arvien biežāk apdraudēja pretinieču vārtus, bet perioda otrajā pusē noraidījums pēc noraidījuma ļāva iniciatīvu pārņemt ASV. ASV hokejistēm bija daudzas vārtu gūšanas iespējas, bet centrālā persona laukumā bija Šenona Szabadosa, vairākkārt glābjot savu komandu. Arī ar viņas spēkiem bija par maz, lai nosargātu neizšķirtu rezultātu. Perioda pēdējā minūtē ASV izlase sagrieza virpuli vairākumā, Hilarijai Naitai vārtu priekšā pielabojot komandas biedres metienu - 1:0.

Otro periodu ar vārtu gūšanas momentu sāka ASV, bet vārtus brīdi vēlāk guva kanādietes. Kad savu individuālo meistarību nodemonstrēja Bleira Tērnbula, apspēlējot pretspēlētāju un atdodot piespēli uz vārtu priekšu, kur ripu vārtos ieraidīja Heilija Īrvina. Pēc 18 sekundēm ASV nopelnīja jau ceturto vairākumu, bet šoreiz iekarot pretinieču vārtus neizdevās. Ko nepaveica ASV, to paveica Kanāda. Kanādietes septītajā minūtē aizgāja uzbrukumā trijatā pret divām pretiniecēm un izspēlēja ripu brīvajai Marijai-Filipai Pulēnai (2:1). Divas minūtes vēlāk ASV izlasei bija lieliska iespēja panākt izlīdzinājumu, bet ripa nedaudz lidoja garām tukšajam vārtu stūrim. Perioda otrajā pusē pie sava pirmā vairākuma tika kanādietes, bet divu vārtu pārsvaru neieguva. Kādu laiku ASV izlase dominēja laukumā, bet perioda beigās noraidījums centienus atspēlēties apdzēsa. Kanāda vairākumu nerealizēja, bet saglabāja vadību - 2:1.

Trešā perioda trešajā minūtē kanādietes nespēja realizēt lielisku iespēju gūt vārtus. Pēc tam iniciatīvu pārņēma ASV hokejistes, daudz kontrolējot ripu un uzbrūkot pie pirmās iespējas. Kanādietes vairāk spēlēja no aizsardzības, gaidot kādu pretinieču kļūdu. Beigās tieši kanādietes iekrita uz ātro uzbrukumu. Vispirms neizdevās realizēt izgājienu divi pret vienu, bet pēc tam viena pret vienu izgāja Monika Lamoru-Morando, panākot izlīdzinājumu (2:2). Īsi pēc tam muļķīgu noraidījumu nopelnīja Emīlija Klārka, dodot ASV iespēju izraut uzvaru. Lai arī kā ASV centās, rezultāts pēc pamatlaika palika neizšķirts - 2:2.

Pagarinājumā komandas spēlēja ļoti piesardzīgi, bet ar katru minūti ASV spiediens pieauga. Pagarinājuma 14. minūtē reālākā vārtu gūšanas iespēja bija Meganai Kelerei, kurai tikai nedaudz pietrūka, lai raidītu ripu augšējā stūrī un izrautu uzvaru. Pagarinājuma beigās viņa sēdās uz noraidīto soliņa, bet Kanāda nespēja izraut uzvaru. Līdz ar to olimpiskās čempiones noteica pēcspēles metienu sērijā. Pēc piecām kārtām rezultāts bija 2:2. Tad Žaklīna Lamoru-Deividsona lieliski nomānīja Szabadosu un guva vārtus. Kanādai vēl bija pēdējā iespēja, bet Rūnija atvairīja metienu, ASV svinot uzvaru un izcīnītās zelta medaļas pirmo reizi kopš 1998. gada Nagano olimpiskajām spēlēm - 3:2.