Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Phjončhana: Kristaps Zvejnieks un Hiršers nesasniedz finišu, drāmā uzvar zviedrs Mīrers

© F64

Latvijas kalnu slēpotājs Kristaps Zvejnieks ceturtdien Phjončhanas olimpiskajās spēlēs nesasniedza finišu slaloma sacensību pirmajā braucienā, līdzīgu neveiksmi piedzīvojot arī titulētajam austrietim Marselam Hiršeram. Savukārt triumfēja zviedrs Andrē Mīrers.

Zvejnieks, kuram slaloms ir kroņa disciplīna, trasē devās ar 52.numuru, taču tika vien līdz otrajai kontrolatzīmei, kurā bija 36.pozīcijā, bet tad pieļāva kļūdu un izstājās, līdz ar to noslēdzot dalību savās trešajās olimpiskajās spēlēs. Sacensības sāka 106 dalībnieki, bet pirmo braucienu veica mazāk kā puse, pie rezultāta tiekot 52 sportistiem. Zvejnieks Phjončhanā ieguva arī 26. vietu Alpu kombinācijā, kas ir Latvijas otrais labākais sasniegums kalnu slēpošanā olimpiskajās spēlēs, un 35. vietu milzu slalomā.

Tāpat neveiksme piemeklēja divkārtējo Phjončhanas olimpisko spēļu čempionu Hiršeru, kurš trasē nespēja atrast braukšanas ritumu un izlaida vienus no vārtiem, pēc 20 veiksmīgi veiktiem slalomiem šoreiz nesasniedzot finišu. Zīmīgi, ka šo trasi bija spraudis Hiršera treneris Mihaels Pirhers. 28 gadus vecais Hiršers, kurš Phjončhanā uzvarēja Alpu kombinācijā un milzu slalomā, neizmantoja iespēju kļūt par ceturto kalnu slēpotāju, kurš vienās olimpiskajās spēlēs izcīnījis trīs zelta medaļas. Pirms viņa to spēja tautietis Toni Zailers (1956.gadā), francūzis Žans Klods Killī (1968.) un horvātiete Janica Kosteliča (2002.).

Par olimpisko čempionu drāmas pilnās sacensībās kļuva zviedrs Andrē Mīrers. Divu braucienu summā 35 gadus vecais Mīrers, kurš 2010.gada Vankūveras olimpiskajās spēlēs bija trešais, divu braucienu summā finišēja pēc minūtes un 38,99 sekundēm. Viņš pēc pirmā brauciena bija otrais, tā brīža līderim Henrikam Kristofešenam no Norvēģijas zaudējot 0,21 sekundi. Tomēr otrajā braucienā norvēģis jau trases augšdaļā pieļāva kļūdu, saslīdēja un izlaida vienus vārtus, izstājoties no cīņas par zelta medaļu.

Līdz ar to sudraba godalgu negaidīti izcīnīja šveicietis Ramons Cenhauzerns, kurš pēc pirmā brauciena bija vien devītais, bet summā Mīreram zaudēja 0,34 sekundes, savukārt pie bronzas tika austrietis Mihaels Mats, kurš bija vēl par 0,33 sekundēm lēnāks. Mats pēc pirmā brauciena bija vien 12.pozīcijā. Gandrīz divus metrus garais Cenhauserns līdzšinējā karjerā uz goda pjedestāla Pasaules kausa posmos bija kāpis tikai reizi, kad pēdējās sacensībās pirms olimpiskajām spēlēm uzvarēja paralēlajā slalomā.