Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports

Norvēģiete Bjergena kļūst par visu laiku medaļām bagātāko ziemas olimpieti

© AP/Scanpix

Distanču slēpošanas komandu sprintā sievietēm triumfēja ASV sportistes, kamēr 2010. gada čempione Norvēģija šoreiz palika vien trešā. Tas gan netraucēja norvēģietei Māritai Bjergenai kļūt par visu laiku medaļām bagātāko ziemas olimpieti, ar 14 godalgām apsteidzot leģendāro biatlonistu Ūli Eināru Bjerndālenu.

Lai arī ASV šī ir tikai otrā olimpiskā medaļa distanču slēpošanas vēsturē un pirmā kopš 1976. gada, amerikānietes Kikena Rendela un Džesika Diginsa sprinta finālā jau bija triumfējušas 2013. gada pasaules čempionātā. Viņas arī bija ātrākās priekšsacīkstēs. Kamēr pirmajā pusfinālā uzvarēja Norvēģija, par 6,55 sekundēm apsteidzot Šveici, otrs pusfināls izrādījās par vairāk nekā desmit sekundēm ātrāks. ASV aiz sevis atstāja Zviedriju, kas atpalika 0,72 sekundes.

Arī finālā otro vietu izcīnīja Zviedrija - Šarlote Kalla un Stīna Nilsone -, kas ASV zaudēja nieka 0,18 sekundes, savukārt bronzas medaļniece Norvēgija ar Māritu Bjergenu un Meikenu Fallu sastāvā čempionēm zaudēja 2,97 sekundes. Šveice un Somija no līderēm atpalika par vairāk nekā 20 sekundēm. Lai arī Norvēģijai neizdevās nosargāt Soču olimpisko titulu sieviešu komandu sprintā, Bjergena līdz ar bronzas medaļu kļuvusi par visu laiku medaļām bagātāko ziemas olimpieti (septiņi zelti, četri sudrabi un trīs bronzas), pārspējot savu tautieti Ūli Eināru Bjerndālenu (astoņi zelti, četri sudrabi un viena bronza).

Pirmo olimpisko medaļu Bjergena izcīnīja 2002. gada Soltleiksitijas olimpiskajās spēlēs, iegūstot sudrabu 4x5 kilometru stafetē. Arī Turīnā viņai sudrabs, bet veiksmīgākās spēles viņai bijušas Vankūverā - trīs zelti un pa sudrabam un bronzai. Arī Sočos Bjergena ieguva trīs zeltus, kas gan arī palika vienīgās medaļas. Savukārt Phjončhanā viņas rēķinā ir viens zelts, viens sudrabs un divas bronzas. Vasaras olimpiskajās spēlēs ar 28 medaļām rekordists ir amerikāņu peldētājs Maikls Felpss (23+3+2).

Neilgi pēc tam komandu sprinta sacensības norisinājās arī kungu konkurencē. Tajā gan pie zelta tika Norvēgija, kas, pateicoties Martina Sunbī un Juhannesa Klēbu pūlēm, finālā par 1,71 sekundi apsteidza Olimpiskos sportistus no Krievijas. Norvēģija uzvarēja arī savā pusfinālā, taču priekšsacīkstēs ātrākais laiks bija pirmā pusfināla uzvarētājai Kanādai, kas finālā palika trešajā vietā no beigām. 21 gadu vecais Klēbu savās debijas olimpiskajās spēlēs ieguva trešo zeltu, bet 33 gadus vecais Martins Sunbī tika pie otrā zelta (abi Phjončhanā) un piektās medaļas olimpisko spēļu karjerā.