Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

Jauktajā stafetē triumfē Francija, Furkadam Phjončhanā trešais zelts

© AFP/Scanpix

Šodien Phjončhanas olimpiskajās spēlēs aizvadīta jauktā stafete biatlonā. Pirmo vietu izcīnīja Francija ar Mariju Dorēnu Abēru, Anaisu Beskonu, Simonu Destjē un Martēnu Furkadu sastāvā. Pēdējo posmu ar 30 sekunžu pārsvaru sāka Vācija, taču tās dalībnieks Arnds Paifers bija nesekmīgs, sacensības pabeidzot ceturtajā vietā. Sudrabs un bronza attiecīgi Norvēģijai un Itālijai.

Pirms sacensībām

Galvenās favorītes bija trīs - Vācija, Norvēģija un Francija. Pirms četriem gadiem Sočos triumfēja Norvēģija, kamēr Vācija un Francija pie medaļas netika. Tāpat starp šodienas pretendentēm uz medaļu tika minētas Zviedrija un Itālija, kamēr pārējo dalībnieču izredzes tika vērtētas ievērojami zemāk.

Sacensības

Itāliete Lisa Vitoci precīzi un visveiklāk veica pirmo šaušanu, kļūdama par līderi. Norvēģiete Marte Olsbū izmantoja divas rezerves patronas un šautuvi pameta 24.5 sekundes vēlāk vien 17. pozīcijā. Vitoci bija izcila arī otrajā šaušanā, ātri aizverot visus piecus mērķus. Turpat blakus vāciete Vanesa Hinca (Vācija) un Marija Dorēna Abēra (Francija), bet katastrofa zviedrietei Broršonei - divi soda apļi. Olsbū atkal aizkavējās šaušanā un arī Norvēģijai diezgan liels deficīts.

Nomaiņā līderes Itālija, Vācija un Francija satilpa septiņās sekundēs, Norvēģijai +33 sekundes, kamēr Zviedrijai būtībā viss beidzās jau pirmajā posmā - gandrīz divu minūšu deficīts.

Doroteja Vīrere perfekti veica guļus šaušanu, bet Laura Dālmeiere, kaut lēnāk, arī sašāva 5/5 un sekoja. Francūziete Anaisa Beskona vienīgā izmantoja rezerves patronu. Vīrere un Dālmeiere uz stāvus šaušanu ieradās kopā - vācietei 5/6 un vadība, kamēr Vīrere aizkavējās un tikai ar trešo rezerves patronu aizvēra pēdējo mērķi. Arī Beskonai mocības un tik tikko izdevās izvairīties no soda apļa. Tā visa rezultātā Vācija ieguva 23 sekunžu pārsvaru pār Itāliju, bet Francijai jau 40 sekunžu deficīts, tobrīd palaižot garām Baltkrieviju (Darju Domračevu). Norvēģija turpināja slikti šaut - Tirilai Ekhofai soda aplis un +1:20.

Vācietis Eriks Lesers trešo posmu sāka pusminūti pirms itāļa Lukasa Hofera un 49 sekundes pirms francūža Simona Destjē. Lesers nevainojami veica guļus šaušanu, tomēr Hofers atkārtoja to pašu un atpalika 34 sekundes. 5/5 arī Destjē, kuram +57 sekundes un tuvošanās trešajā pozīcijā esošajam baltkrievam Sergejam Bočarņikovam. Stāvus šaušanā Lesers izmantoja vienu rezerves patronu un pārsvaru pār tāpat šāvušo (5/6) Hoferu palielināja līdz 42.5 sekundēm. Itālim pakausī elpoja Bočarņikovs un Destjē, kuriem 5/5.

Toties īstus brīnumus rādīja Johanness Tinjess Bē. Sācis posmu 10. pozīcijā gandrīz minūti aiz 2.-3. pozīciju īpašniekiem, norvēģis divās šaušanās izmantoja tikai vienu rezerves patronu, ļoti ātri slēpoja un posmu noslēdza kopā ar Hoferu un Destjē - tikai 33 sekundes aiz līdera Lesera. Baltkrievam +48 sekundes un piektā pozīcija. Pēdējā posmā līderei Vācijai Arnds Paifers, Francijai Martēns Furkads, Norvēģijai Emils Hegle Svensens, Itālijai Dominiks Vindišs.


Paifers guļus netrāpīja pirmos divus šāvienus. Pēc tam vācietis vairs nekļūdījās, taču viss pārsvars bija vējā - Furkads sašāva izcili un šautuvi pameta tikai par sešām sekundēm vēlāk. Vindišam un Svensenam pa rezerves patronai un +16 sekundes aiz Vācijas. Furkads ātri vien ne tikai panāca Paiferu, bet arī sāka attālināties no viņa. Uz pēdējo šaušanu Furkads ieradās par četrām sekundēm ātrāk un skaidrs, ka Martēns varēja atļauties izmantot rezerves patronas, ko vēlāk būtu iespējams kompensēt distancē. Tomēr Furkads kā īsts čempions svarīgā brīdī sašāva 5/5 un devās pretī uzvarai.

Paifers, iespējams, pārpūloties slēpojuma cīņā ar Furkadu, nopelnīja soda apli. Par pārliecinošu vicelīderi kļuva Svensens (5/6), bet ilgi šāvušais Vindišs (5/7) šautuvi pameta praktiski kopā ar Paiferu. Itālijai un Vācijai pēdējā aplī bija jāsadala bronza.

Francija kļuva par olimpisko čempioni, Phjončhanā zelta medaļu skaita ziņā biatlonā panākot Vāciju (trīs pret trīs). Lielākie nopelni šeit, protams, Furkadam. Norvēģijai, lielā mērā pateicoties fantastiskajam J.T.Bē, izdevās iegūt sudraba medaļu. Savukārt bronzas cīņā finiša spurtā Vindišs pārspēja Paiferu, kuram pamatīgs fiasko - Phjončhanas olimpisko spēļu čempions sprintā posmu sāka līdera godā ar solīdu laika rezervi, bet galu galā savai komandai nespēja nodrošināt pat bronzas godalgu. Trešā vieta Itālijai, kurai tāda paša kaluma godalga jauktajā stafetē bija arī Sočos (sastāvā tikai viena izmaiņa - Vitoci Karinas Oberhoferes vietā). Pateicoties brīnišķīgiem šaušanas precizitātes rādītājiem, šodien sešiniekā ielauzās Baltkrievija un Somija.