Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Sports

Ātrslidotājs Lorencens ar jaunu olimpisko rekordu ātrākais 500 metros

© AFP/Scanpix

Par ātrākā pasaules ātrslidotāja titulu šodien 500 metru sprinta distancē cīnījās vīri. Uzstādot jaunu olimpisko rekordu, par sacensību uzvarētāju kļuva norvēģis Havards Lorencens, tuvāko sekotāju apsteidzot par nieka sekundes simtdaļu.

Pirms četriem gadiem Sočos ātrslidošanas sprintā pasaules ātrākie šī sporta veida pārstāvji bija no Nīderlandes, aizņemot visu goda pjedestālu. Pēc šīs sezonas rezultātiem visi galvenie pretendenti uz godalgām bija uz strīpas. Nīderlandiešiem Ronaldam Malderam un Kaiam Verbijam konkurenci bija gatavi sastādīt Havards Lorencens no Norvēģijas, Daiči Jamanaka no Japānas, Aleks Boisverts-Lakroi no Kanādas, kā arī soms Mika Poutala.

Sacensības sāka Tsubasa Hasegava no Japānas un Daniels Greigs no Austrālijas. Japānis uzvarēja šajā duelī, uzrādot laiku 35.08 sekundes. Abus šos sportistus nespēja pārspēt vēl vairāku slidojumu dalībnieki, vistuvāk esot baltkrievam Ignatam Golovatsjukam, kurš Greigam zaudēja simtdaļu, bet sestajā slidojumā austrālieti pārspēja kolumbietis Pedro Kausils. Par sacensību pirmo neveiksminieku kļuva polis Arturs Nogals, kurš krita uzreiz pēc starta.

Devītajā slidojumā nopietni ar Hasegavu konkurēja soms Peka Koskela, bet arī viņš beigās par nieka četrām sekundes tūkstošdaļām bija ātrāks vien par Kolumbijas ātrslidotāju. Sacensību 10. slidojumā startēja pirmais no Nīderlandes ātrslidotājiem - Jans Smīkens. Tieši viņš finiša taisnē beidzot bija gana ātrs, lai pārspētu Hasegavu par 0.15 sekundēm.

PAR LATVIJAS OLIMPIEŠU CERĪBĀM PHJONČHANĀ LASI JAUNĀKAJĀ "SPORTA AVĪZES" NUMURĀ / Publicitātes foto

Ar katru slidojumu dalībnieki kļuva arvien spēcīgāki. Tā 12. slidojumā starp diviem Āzijas pārstāvjiem ķīnietis Tingju Gao pārspēja japāni Džodži Kato, ar laiku 34.65 sekundes kļūstot par sacensību līderi, bet Kato esot otrajam. Pamatīgi kārtis konkurentiem sajauca mājinieks Min Kju Ča, uzvarot 14. slidojumā ar atkārtotu olimpisko rekordu (34.42 sekundes). Ar to viņš noteikti pieteicās uz cīņu par medaļām.

Pēdējos trīs slidojumos startēja visi šo sacensību favorīti. Pirmie uz starta izgāja Ronalds Malders no Nīderlandes un Havards Lorencens no Norvēģijas. Malders distanci sāka ātrāk, bet finišā nespēja iekļūt labāko trijniekā. Tikmēr jaunu olimpisko rekordu uzstādīja Lorencens, kurš korejieti pārspēja par sekundes simtdaļu (34.41 sekunde). Kais Verbijs pirmspēdējā slidojumā sacentās ar japāni Daiči Jamanaku, abiem enerģiski sākot distanci. Abi savā starpā cīnījās līdz distances pēdējiem metriem, bet arī palika ārpus labāko trijnieka.

Līdz ar to medaļu liktenis izšķīrās pēdējā slidojumā starp Aleku Boisvertu-Lakroi no Kanādas un somu Miku Poutalu. Distances pirmajā pusē soms vēl konkurēja ar sacensību līderi, bet finišā tomēr nespēja saglabāt ātrumu, paliekot trīs sekundes simtdaļas no labāko trijnieka. Līdz ar to no sacensību favorītiem vienīgais sevi apliecināja Lorencens, kļūstot par olimpisko čempionu. Sudraba godalga tika Min Kju Ča no Dienvidkorejas, bet bronza Tingju Gao no Ķīnas.