Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Atceļ diskvalifikācijas krievu sportistiem; Martins Dukurs pie Soču zelta netiks

© Reuters / Scanpix

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) ceturtdien paziņoja par diskvalifickāciju atcelšanu 28 Krievijas sportistiem, tostarp skeletonistam Aleksandram Tretjakovam, kuriem iepriekš Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) bija piespriedusi mūža diskvalifikāciju no dalības olimpiskajās spēlēs, atjaunojot arī šo atlētu izcīnītos rezultātus 2014.gada Soču Olimpiādē.

CAS lēmums nozīmē, ka Latvijas skeletonistam Martinam Dukuram tomēr netiks piešķirta Soču olimpisko spēļu zelta medaļa, kuru saglabās Tretjakovs.

Vēl 11 Krievijas sportistu apelācijas apmierinātas daļēji, kuru vidū ir arī bobslejisti Aleksandrs Zubkovs un Aleksandrs Kasjanovs. CAS norāda, ka šajos gadījumos SOK lēmumi paliek spēkā, līdz ar to viņiem Sočos izcīnītie rezultāti tiek anulēti, kas ļauj pie olimpiskā zelta tikt Latvijas bobsleja pilota Oskara Melbārža četriniekam, bet divniekos viņam ar Daumantu Dreiškenu izcīnīt bronzu.

Diskvalifikācijas atceltas skeletonistiem Tretjakovam, Sergejam Čudinovam, Jeļenai Ņikitinai, Marijai Orlovai un Olgai Potiļicinai, distanču slēpotājiem Aleksandram Ļegkovam, Jevgēņijam Belovam, Maksimam Viļegžaņinam, Aleksejam Petuhovam, Ņikitam Krjukovam, Aleksandram Besmertniham, Jevgēņijai Šapovalovai un Natālijai Matvejevai. Tāpat sodi atcelti ātrslidotājiem Olgai Fatkuļinai, Aleksandram Rumjancevam, Ivanam Skobrevam, Artjomam Kuzņecovam, kamaniņu braucējiem Tatjanai Ivanovai un Albertam Demčenko un bobslejistiem Dmitrijam Truņenkovam, Aleksejam Ņegodailo, Olgai Stuļņevai, Ludmilai Udobkinai.

Diskvalifikāciju atcelšana nozīmē, ka šie sportisti teorētiski var piedalīties Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, kas tiks atklātas nākamajā piektdienā. Tiesa, viņiem vēl jāsaņem uzaicinājums no SOK. Savukārt tiem 11 sportistiem, kuru apelācijas tika apmierinātas daļēji, tiek atcelts mūža aizliegums piedalīties olimpiskajās spēlēs, taču viņi nedrīkstēs startēt vai būt oficiālas personas statusā Phjončhanas Olimpiādē.

Krievijas sportistu apelāciju izskatīšanu CAS sāka pagājušajā nedēļā Ženēvā, uzklausot liecības arī no bijušā Maskavas Antidopinga aģentūras vadītāja Grigorija Rodčenkova, kurš tagad slēpti spiests dzīvot ASV. SOK par antidopinga pārkāpumiem 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs diskvalificējusi kopumā 43 Krievijas sportistus, kuriem jebkādā statusā bija liegta dalība arī gaidāmajā Phjončhanas Olimpiādē.

Kopumā Krievijas delegācijai, kas uzvarēja Soču olimpisko spēļu medaļu vērtējumā, tika atņemtas 13 no 33 iegūtajām godalgām, kas tai kopvērtējumā lika atkrist uz ceturto vietu aiz Norvēģijas, Kanādas un ASV. Skeletonā Sočos par olimpisko čempionu kļuva krievs Aleksandrs Tretjakovs, tomēr SOK diskvalificēja arī viņu, kas pie zelta ļautu tikt Martinam Dukuram, bet bronzu iegūt viņa brālim Tomasam, kas gan tagad nepiepildīsies.