Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Latviešu olimpiešus Phjončhanā pavadīs drošības virsnieks

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Pirmo reizi vēsturē Latvijas komandu olimpiskajās spēlēs pavadīs drošības virsnieks, kura pienākumus veiks Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs, sarunā ar žurnālistiem atklāja Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) ģenerālsekretārs un Olimpiskās komandas "Phjončhana 2018" delegācijas vadītājs Žoržs Tikmers.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Latviju nākamajā mēnesī gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs Dienvidkorejā pārstāvēs 35 sportisti deviņos sporta veidos.

Pirmdien ziemas sporta veidu federācijas apstiprināšanai LOK Izpildkomitejas sēdē iesniedza sarakstus ar sporta veidu atlētiem, treneriem un apkalpojošo personālu. LOK Izpildkomitejas sēdē iesniegtie saraksti tika izmantoti par pamatu Latvijas olimpiskās komandas sastāva apstiprināšanai.

"Īpašu domstarpību par komandas sastāvu nebija. Vienīgi nesaskanēja mūsu reālās iespējas ar slēpošanas federācijas vēlmēm. Tā kā šoreiz olimpiskajām spēlēm nav kvalificējusies hokeja izlase, nevaram vienlaicīgi akreditēt konkrētu skaitu cilvēku. Esam izmantojuši visas iespējas, tāpat iegādājāmies papildu gultas vietas ārpus olimpiskā ciemata. Arī pats olimpisko spēļu pirmo pusi nedzīvošu olimpiskajā ciematā, dodot iespēju kādam no apkalpojošā personāla," stāstīja Tikmers, atgādinot, ka olimpisko izlašu vietu skaits olimpiskajā ciematā ir atkarīgs no sportistu skaita sacensībās.

Pirms oficiālās paziņošanas delegācijā bija divas intrigas - kura būs otrā slēpotāja sastāvā, kā arī vai olimpiskajās spēlēs pie starta beidzot tiks pieredzējušais bobslejists Intars Dambis.

Reuters/Scanpix

Distanču slēpotājas Patrīcijas Eidukas iekļūšana pasaules ranga labāko trīssimtniekā sprintā Latvijai nodrošināja vēl vienas dāmas ceļazīmi uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm. Kaut Anda Muižniece šosezon sasniegusi augstākus rezultātus, jau iepriekš varēja prognozēt, ka ceļazīmi saņems Inga Paškovska, jo viņa atrodas augstāk pasaules rangā. Tas arī pirmdien tika apstiprināts oficiāli.

"Komandā ir iekļauts viens rezervists, kas būs Intars Dambis. Domāju, ka komandā nekas nemainīsies," atzīmēja Tikmers, neprognozējot, vai Latvija negaidīti tiks pie vēl kādas vietas olimpiskajās spēlēs. "Ja saņemsim piedāvājumu iekļaut kādu sportistu vai treneri sarakstā, rūpīgi apsvērsim šo jautājumu. Ja meistarība un veselības stāvoklis atbildīs, sportists tiks iekļauts komandā."

Viņš prognozē, ka olimpiskajā sastāvā korekcijas netiks veiktas, vienīgi jāgaida Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) apstiprinājums par sportistiem. Tiesa, arī FIS lēmums par sportistiem ir prognozējams, līdz ar to kalnu slēpošanā Latviju pārstāvēs Kristaps Zvejnieks un Lelde Gasūna, bet distanču slēpošanā - Eiduka, Paškovska un Indulis Bikše.

"Rezultāti ir aptuveni zināmi. Ne velti sportistu sarakstā neesam paredzējuši nekādu rezervi. Mums ir iespējas izdarīt korekcijas lēmumā. Ja vajag, apstiprināto sarakstu precizēsim. Taču nedomāju, ka tajā būs mazāk par 35 sportistiem," skaidroja Tikmers.

Pirmo reizi kopā ar Latvijas komandu uz uz olimpiskajām spēlēm dosies drošības virsnieks.

"Pēc Valsts policijas priekšnieka Ints Ķuža vēstules šīs funkcijas olimpisko spēļu laikā pildīs viņa vietnieks Artis Velšs. Olimpisko spēļu laikā darbosies speciāls drošības centrs, kurā būs arī Latvijas pārstāvis. Visai olimpiskajai komanda tiks sniegta speciāla informācija par drošības jautājumiem, kurus sagatavos Drošības policija un Valsts policija. Arī citu valstu olimpiskās federācijas nolēmušas sūtīt savus drošības virsniekus," stāstīja Tikmers.

"Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas uz olimpiskajām spēlēm dosies arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Tāpat ar Starptautiskās Olimpiskās komitejas ielīgumu dosies aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis," atklāja Tikmers.

Kopā ar komandu būs 35 treneri un atbalsta personāla dalībnieki, septiņi medicīniskā personāla pārstāvji, desmit LOK viesi, deviņas amatpersonas, seši LOK pārstāvji un piecu federāciju prezidenti.

2016.gada Riodežaneiro olimpiskās spēlēs daudziem palikušas atmiņā ar to, ka uz Olimpiādi aizdevās tā brīža Latvijas Peldēšanas federācijas (LPF) vadītājs Kaspars Pone, kamēr peldētājas Aļonas Ribakovas trenerim Germanam Jakubovskim bija jāpaliek mājās.

"Olimpiskajā ciematā atradīsies tikai tas personāls, kuram ir tiešas funkcijas, lai sagatavotu sportistus startiem. Būs arī trīs federāciju prezidenti, kuri uzturēsies ar starptautisko federāciju akreditācijām un veiks savas funkcijas," teica Tikmers.

Viņš atzīmēja, ka dzīvošanas apstākļi būs labāki nekā Soču un Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. "Istabiņas nav sevišķi lielas, ar maziem lodziņiem," atzīmēja Tikmers.

Latvijas sportisti uz olimpiskajām spēlēm dosies, izmantojot parastos avioreisus.

"Pārsvarā tie būs reisi ar pārsēšanos Frankfurtē vai Helsinkos. Pirmie sportisti dodas nākamajā nedēļā, tikko kā būs atvēries olimpiskais ciemats. Pirmā lielā komanda varētu ierasties 31.janvārī - kamaniņu sportisti ar pavadošo personālu," atklāja Tikmers.

Latvijas olimpiskās komandas karognesējs atklāšanas ceremonijā tiks nosaukts nākamajā pirmdienā.

Iepriekšējās trijās Ziemas olimpiskajās spēlēs, kas risinājās Turīnā, Vankūverā un Sočos, Latvijas delegācijā bija pa 58 sportistiem, bet šoreiz šo skaitu samazināja hokeja izlases netikšana uz Phjončhanu.

Hokeja izlasē parasti ir 25 spēlētāji, līdz ar to, ja Latvijas hokeja valstsvienība būtu kvalificējusies Olimpiādei, uz Phjončhanu dotos 60 atlēti.

Latvijas komandas sastāvs Phjončhanas olimpiskajām spēlēm:

ātrslidošana - Haralds Silovs;

biatlons - Andrejs Rastorgujevs, Oskars Muižnieks, Baiba Bendika;

bobslejs - Oskars Melbārdis, Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste, Jānis Strenga, Oskars Ķibermanis, Jānis Jansons, Helvijs Lūsis, Matīss Miknis, Intars Dambis (rezervists);

daiļslidošana - Deniss Vasiļjevs, Diāna Ņikitina;

distanču slēpošana - Patrīcija Eiduka, Indulis Bikše, Inga Paškovska;

kalnu slēpošana - Kristaps Zvejnieks, Lelde Gasūna;

kamaniņu sports - Elīza Cauce, Ulla Zirne, Kendija Aparjode, Inārs Kivlenieks, Kristers Aparjods, Artūrs Dārznieks, Juris Šics, Andris Šics, Oskars Gudramovičs, Pēteris Kalniņš;

skeletons - Martins Dukurs, Tomass Dukurs, Lelde Priedulēna;

šorttreks - Roberts Zvejnieks, Roberto Puķītis.