Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Rastorgujevam masu startā 20. vieta, turpina dominēt J.Bē un M.Furkads

© SCANPIX

Šodien Pasaules kausa izcīņas piektajā posmā, kas risinās Rūpoldingā (Vācija), 15 kilometru masu startā vīriešiem Andrejs Rastorgujevs izcīnīja 20. vietu. Kārtējā uzvara sezonā Juhannesam Tinnesam Bē, kurš apsteidza Martēnu Furkadu un negaidīto bronzas ieguvēju Antonēnu Gigonā.

Pirms sacensībām


Pirms Jaunā gada negaidīti pārliecinoši PK izcīņā dominēja Juhanness Tinness Bē, mazliet ēnā atstājot pēdējo gadu pasaules biatlona neapstrīdamo līderi Martēnu Furkadu. Tomēr 2017. gada pirmajās trīs individuālajās sacensībās (sprintā un iedzīšanā Oberhofā, kā arī klasikā Rūpoldingā) uzvaru izcīnīja M.Furkads, kurš iespaidīgu sniegumu parādīja arī aizvakar savā stafetes posmā. Tādējādi šodien galvenā favorīta lomā tieši Martēns, kamēr Juhannesam prognozēs virtuālā otrā vieta. Jāmin, ka šīs sezonas līdzšinējās 11 sacensībās M.Furkads un J.Bē kopā bija uzvarējuši 10 no 11 sacensībām, kas lika skeptiski raudzīties uz pārējo biatlonistu izredzēm uzvarēt. Andrejam Rastorgujevam tika paredzēta vieta otrajā desmitā.

Sacensības


Rastorgujevs jau pirmajā aplī līda uz priekšu, turklāt šautuvē bija precīzs, pametot to trešajā pozīcijā. Precīzi arī M.Furkads un J.Bē, bet pirmais no 5/5 sašāvušajiem 19 biatlonistiem ugunslīniju pameta Simons Destjē. Katastrofa Antonam Šipuļinam, kurš pirmajā aplī mēģināja izraustīt grupu, bet šaušanā aizvēra tikai divus mērķus. Līderi gan notikumus neforsēja un ļāva sev pietuvoties sportistiem, kuri bija devušies soda aplī.

Uz otro šaušanu TOP24 ieradās 12 sekunžu intervālā. Vairums sportistu sašāva 5/5, kamēr Andrejam pirmā lode lidoja secen - soda aplis un šautuve pamesta 18. pozīcijā ar 19 sekunžu deficītu no līdera M.Furkada. 10/10 ne tikai francūzim, bet arī J.Bē, bet trešajā pozīcijā pamanījās iespraukties ātršāvējs Simons Eders, kuram pirmajā šaušanā bija soda aplis.

Trešajā aplī Rastorgujevs atguva dažas pozīcijas, bet līderiem tuvoties neizdevās, jo M.Furkads ar J.Bē kāpināja slēpojuma tempu. Vairāki TOP10 vīri kļūdījās, tomēr Rastorgujevam to izmantot neizdevās, atkal kļūdoties reizi - 16 pozīcija un +47 sekundes no līdera J.Bē. Divas kļūdas šoreiz M.Furkadam, kurš ugunslīniju pameta 15. vietā tieši pirms latviešu sportista. Savukārt par J.Bē tuvākajiem sekotājiem 12 sekunžu intervālā kļuva Simons Šemps, Tarjei Bē, Antonēns Gigonā un Eders (austrietis šai kompānijā vienīgais ar soda apli).

J.Bē bija ātrs un nedaudz attālinājās no sekotājiem. Rastorgujevs arī bija nasks un deficīts pret J.Bē pieauga tikai drusku. Tiesa, ātrākais starp visiem ceturtajā aplī bija M.Furkads, kurš aizmuka no Andreja un pamazām tuvojās TOP10. Pēdējā šaušanā Rastorgujevam diemžēl divas kļūdas un vairs tikai 21. pozīcija.

Tikmēr J.Bē šāva ļoti ātri un, lai gan vienreiz kļūdījās, viņa slēpošanas ātrums ļāva cerēt uz uzvaru, pat ja tuvākie sekotāji būtu precīzi. Taču viņi nebija un 5/5 iespēja vienīgi ceturtajā pozīcijā esošais Gigonā, kurš tagad izvirzījās otrajā vietā, no J.Bē atpaliekot 8.8 sekundes. Toties visu fantastiski darīja M.Furkads, kuram trakais slēpojums ceturtajā aplī neliedza arī sašaut precīzi - francūzis izvirzījās ceturtajā vietā, no tautiešiem Gigonā un Kentāna Fijona Majē atpaliekot pavisam nedaudz.

J.Bē, protams, pārliecinoši nosargāja vadību un pēc neilga četru individuālo sacensību pārtraukuma atgriezās uz uzvaru takas - tagad viņam sezonā sešas uzvaras, kamēr M.Furkadam, kurš šodien ar diviem soda apļiem izrāva sudrabu, paliek piecas. Gigonā, kurš šodien bija viens no trim ar 20/20 šaušanā, palaida garām tikai titulēto tautieti Martēnu un ieguva bronzu. Pirmās septiņas vietas tikai norvēģiem, francūžiem un vāciešiem.

Interesanti, ka Gigonā nemaz nebija šodien jāstartē, jo viņš kopvērtējumā ir 26. (startē TOP25 un no pārējiem pieci labākie attiecīgajā posmā), taču, pateicoties Bendžamina Vegera atteikumam, tika pie dalības. Gigonā sezonu sāka IBU kausa izcīņā, bet tagad kļuvis par stabilu Francijas izlases dalībnieku, šodien tiekot pie otrās PK medaļas.

Rastorgujevs ieņēma 20. vietu. Andrejam šodien 10. slēpojuma ātrums (pa apļiem 6., 24., 7., 5., 15.), bet šādu vai labāku vietu liedza ieņemt četri soda apļi - vairāk bija tikai trim sportistiem. Rastorgujevam 18. laiks šaušanas (range time) ātrumā.