Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Pļaviņš/Točs satriec poļus un negaidīti triumfē Hāgā

Savu pirmo kopīgo turnīru lieliski noslēguši Latvijas pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs. Latvieši Pasaules kausa tūres Hāgas četru zvaigžņu turnīra finālā satrieca poļus Pjotru Kantoru un Bartošu Lošjaku ar rezultātu 2-0 (21:14, 21:12), tiekot pie zelta medaļām.

Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs savu pirmo kopīgo turnīru aizvadījuši krietni labāk nekā varēja domāt, aizkļūstot līdz finālam. Neatlaidīga cīņa un Toča bloks pavēris pārim plašas iespējas. Pēc smagajām cīņām astotdaļfinālā un ceturtdaļfinālā, arī pusfinālā latviešiem viegli neklājās, bet izdevās atstāt mājiniekus Bouteru un Vārenhorstu bez fināla. Tikmēr latviešiem finālā piebiedrojās Pjotrs Kantors un Bartošs Lošjaks no Polijas, kuri bez fināla atstāja mājinieku cerības Aleksandru Brauveru un Robertu Mēvsenu, kuru latvieši pieveica grupu turnīrā. Pirms mača bija grūti atdot favorīta statusu kādam no pāriem.

Finālu labāk sāka Polijas pludmales volejbolisti, uz latviešu kļūdu rēķina izvirzoties vadībā ar 5:1. Latviešiem neizdevās gūt punktus, Lošjakam uzlasot bumbas aizsardzībā. Vajadzēja ņemt pārtraukumu, pēc kura izdevās nedaudz pamainīt spēli. Mainīts serves virziens, Toča bloks, Pļaviņa lieliskā darbība uzbrukumā pēc atspēlētas bumbas, kas beidzās ar sadeldētu deficītu līdz minimumam (4:5). Diemžēl Lošjaks brīdi vēlāk labi ieservēja sestajā zonā, poļiem atkal atraujoties. Rezultāta starpība sasniedza arī četrus punktus, bet Toča spēle pie tīkla līdz tehniskajam pārtraukumam pilnībā lauza cīņas gaitu. Liels izrāviens un jau 11:10 uz tablo Latvijas dueta labā.

Pēc tehniskā pārtraukuma poļi turpināja slikti atņemt serves un kļūdīties uzbrukumā izspēli pēc izspēles, kas ļāva palielināt pārsvaru līdz trīs punktiem (13:10). Točs turpināja ik pa brīdim atzīmēties ar lieliskiem blokiem, dzenot pretiniekus izmisumā. Pat tad, kad neizdevās gūt punktus pēc pašu uzbrukuma, tad Toča bloks atkal glāba. Pēc tam arī Pļaviņš pēc atspēlētas bumbas guva vēl vienu punktu, sākot seta galotni ar 18:13. Pirmajā setā Kantors bija lielākais punktu donors. Seta galotnē, atšķirībā no iepriekšējās spēles, latvieši neapstājās, uzvarot setu ļoti pārliecinoši - 21:14.

Otro setu ar realizētu uzbrukumu un kārtējo bloku sāka Točs, izvirzot Latvijas duetu vadībā ar 2:0. Poļi šoreiz uzreiz sniedza atbildi, Toču bloķējot Kantoram (2:2). Pēc tam Kantors kļuva arvien drūmāks un bezcerīgāks, Točam turpinot viņa uzbrukumus bloķēt (5:3). Poļi pamainīja uzbrukuma virzienu, uzreiz pie Pļaviņa atrodot punktu. Pēc tam Pļaviņam uzspīdēja veiksme, no troses bumbai tomēr pēc spēcīga sitiena pārlecot pāri. Vēl viena Kantora kļūda lika Polijas duetam uzreiz ņemt pārtraukumu (8:5). Pēc pārtraukuma Latvijas duets turpināja dominēt laukumā, palielinot pārsvaru arī līdz sešiem punktiem. Poļi pat mainījās pozīcijām, bet bedre bija pārāk dziļa, lai izlīstu no tās. Tehniskajā pārtraukumā dueti devās pie rezultāta 14:6.

Pēc tehniskā pārtraukuma Pļaviņš un Točs reizēm sāka izlaist punktus, bet kopumā nekāds apdraudējums latviešu uzvarai neradās. Dueti vienkārši aizvadīja cīņu līdz galam, līdzīgi kā citos medaļu mačos nesagādājot skatītājiem nekādu intrigu. Protams, ka Latvijas duetam bija jāliek punkts mačam un turnīram ar skaistu bloku. Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs pārspēja visu ekspektācijas, triumfējot Hāgas turnīrā - 2-0 (21:14, 21:12).

Tikmēr cīņā par trešo vietu starp diviem Nīderlandes duetiem skaidri iezīmējās, kurš ir valsts numur viens pāris. Brauvers un Mēvsens cīņā par bronzu ļoti pārliecinoši ar 2-0 (21:18, 21:14) pārspēja Bouteru un Vārenhorstu. Atcerēsimies, ka devītajā vietā turnīru noslēdza Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, piekāpjoties bronzu ieguvušajiem nīderlandiešiem, bet Rihards Finsters un Aleksandrs Solovejs nespēja iekļūt izslēgšanas spēlēs, paliekot 25. vietā.

Sieviešu turnīrā medaļu spēles bija gaužām neinteresantas. Finālā ASV pludmales volejbolistes Eiprila Rosa un Aleksandra Kleinemana satrieca brazīlietes Karolinu Salgado un Mariju Antonelli ar rezultātu 2-0 (21:12, 21:15). Cīņā par bronzu Taņa Huberli un Nina Becharta ar 2-0 (21:18, 21:10) apspēlēja spēcīgās Čehijas pludmales volejbolistes Barboru Hermanovu un Markeru Slukovu. Sieviešu turnīrā piedalījās arī Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka, kuras izstājās izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā, ieņemot 17. vietu.