Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Strenga norāda: Pēc Demčenko un Ivanovas diskvalifikācijām svētku noskaņas nav

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Krievijas radītā dopinga sistēma, lai tās sportisti veiksmīgi startētu 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs, ir jāsoda, tomēr ir žēl tos sportistus, kas ir šīs sistēmas augļi, tāpēc pašlaik svētku noskaņas nav, sacīja Latvijas Kamaniņu sporta federācijas (LKSF) prezidents Atis Strenga.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) piektdien par antidopinga noteikumu pārkāpumiem Soču olimpiskajās spēlēs diskvalificēja vēl 11 krievu sportistus, starp kuriem ir arī kamaniņu braucēji Alberts Demčenko un Tatjana Ivanova. Viņi Krievijas izlases sastāvā Olimpiādē tika pie sudraba stafetes sacensībās, kur trešā bija Latvija. Līdz ar to pēc krievu diskvalifiācijām Latvijas komandai pienāksies sudrabs, kamēr bronza tiks Kanādas kamaniņu braucējiem.

Tiesa, Strenga pēc šo jaunumu uzzināšanas lielu prieku nepauda.

"Negribu teikt, ka es tagad būtu priecīgs. Vairāk izskatās, ka šajā visā ir nostrādājusi Krievijas dopinga sistēma. Grūti spriest, cik katrs sportists ir vainīgs. Man žēl tos sportistus, kuri ir šīs sistēma augļi," pauda Strenga. "Man šobrīd nav svētku noskaņas," viņš teica.

Strenga gan atzina, ka lēmums par Demčenko un Ivanovas diskvalifikācijām nebija negaidīts, jo viņi jau iepriekš tika aicināti uz SOK noklausīšanos.

"Ja šāda dopinga sistēma ir izveidota, tā ir jāsoda, bet par pašiem sportistiem grūti ko pateikt. Informācija, ka varētu sekot kādu soda mēri bija jau iepriekšējā Pasaules kausa posmā," atklāja Strenga. "Sistēmu vajag sodīt. Jādod pa pirkstiem, lai nevienam vairs nebūtu vēlmes radīt kaut ko tādu," viņš uzsvēra.

Sočos Demčenko tika pie sudraba arī individuālajās sacensībās, kamēr Ivanova starp sievietēm bija septītā.

"Demčenko jau tāpat bija spēcīgs kamaniņu braucējs un viņš bija pārliecināts, ka Sočos dabūs zeltu. Viņš arī pirms tam sacensībās uzrādīja labus rezultāts. Arī Ivanovai individuālajās sacensībās paredzēja medaļas, bet viņas septītā vieta tika raksturota kā izgāšanās. Mūsu sporta veidā dopings jau maz ko dod," uzsvēra Strenga.

Latvijas komandas sastāvā Soču olimpisko spēļu stafetes sacensībās startēja Elīza Tīruma (tagad Caica), Mārtiņš Rubenis, kā arī divnieks Andris un Juris Šici. Par čempioniem kļuva Vācijas vienība.

"Mēs paši skatāmies uz priekšu un domājam, kā pēc iespējas labāk nostartēt februārī gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs," piebilda Strenga.

Starptautiskajai Kamaniņu braukšanas federācijai (FIL) tagad būs jālemj par Soču olimpisko spēļu medaļu pārdali, tomēr citus sporta veidus pārraugošās organizācijas ar saviem lēmumiem vilcinās. To starpā ir arī Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF), kam pēc SOK piespriestajām diskvalikācijām Krievijas sportistiem būtu jāpiešķir zelts Latvijas skeletonistam Martinam Dukuram, bet bronza - viņa brālim Tomasam. Tāpat bobslejā par olimpiskajiem čempioniem būtu jākļūst Oskara Melbārža četriniekam, kā arī latviešu pilotam jātiek pie bronzas divniekos.

SOK par antidopinga pārkāpumiem 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs diskvalificējusi kopumā 43 Krievijas sportistus. Kopumā komiteja bija atvērusi lietas pret 46 sportistiem, bet trīs no viņiem tika attaisnoti. Netiek gan izslēgta iespēja, ka varētu parādīties jauni pierādījumi, kas SOK ļautu sākt jaunu izmeklēšanu.

Visi 43 diskvalificētie noliedz savu vainu antidopinga pārkāpumos.

Kopumā Krievijas delegācijai, kas uzvarēja Soču olimpisko spēļu medaļu vērtējumā, ir atņemtas jau 13 no 33 iegūtajām godalgām, kas tai kopvērtējumā licis atkrist uz ceturto vietu aiz Norvēģijas, Kanādas un ASV.