Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Diskvalifikāciju un aizliegumu apmeklēt sacensības saņem arī Zubkovs

© Reuters / Scanpix

Starptautiskā bobsleja un skeletona federācija (IBSF) pieņēmusi lēmumu pieciem Krievijas sportistiem piešķirt pagaidu diskvalifikācijas, kas viņiem aizliedz apmeklēt sacensības. Starp sodītajiem ir arī Krievijas federācijas vadītājs Aleksandrs Zubkovs.

Balstoties uz Osvalda komisijas izmeklēšanas rezultātiem, Starptautiskā olimpiskā komiteja pirmdien un pagājušajā piektdienā no 2014. gada Soču olimpiskajām spēlēm diskvalificēja vairākus Krievijas bobslejistus un skeletonistus. Starp sodītajiem bija arī zelta medaļnieki Aleksandrs Tretjakovs un Aleksandrs Zubkovs, kuriem atņemtas godalgas un uz mūžu aizliegts piedalīties olimpiskajās spēlēs. Tūdaļ aiz viņiem palika un Sočos ar sudrabu samierinājās Martins Dukurs un Oskars Melbārdis.

Šodien Starptautiskā bobsleja un skeletona federācija paziņojusi, ka pieciem Krievijas sportistiem, kuri jau beiguši karjeras, piešķirtas pagaidu diskvalifikācijas. Sodu saņēmuši Aleksandrs Zubkovs, viņa stūmēji Aleksejs Ņegodailo un Dmitrijs Truņenkovs, bobslejiste Olga Stuļņeva un skeletonists Sergejs Čudinovs. Tiek norādīts, ka visiem ir tiesības lēmumu pārsūdzēt, bet tas stājies spēkā kopš paziņošanas brīža.

Visi pieci sportisti ir beiguši karjeru un vairs nepiedalās sacensībās, taču viņi nedrīkstēs apmeklēt IBSF rīkotās sacensības nekādā statusā. Protams, visvairāk tas attieksies uz Zubkovu, kurš ir Krievijas Bosleja federācijas vadītājs un, neskatoties uz pierādījumiem, uzsver, ka ir nevainīgs.

23. novembrī IBSF uz nenoteiktu diskvalificēja četrus Krievijas skeletonistus, kuri turpina karjeru - Tretjakovu, Jeļenu Ņikitinu, Mariju Orlovu un Olgu Potļicinu. Divas dienas vēlāk norisinājās Pasaules kausa trešais posms, kurā Tomass Dukurs ierindojās trešajā vietā, bet Martins Dukurs bija sestais. Viņus abus apsteidza krievu skeletonists Ņikita Tregubovs, kurš tika pie sudraba. Sočos viņš ierindojās piektajā vietā, bet pēc Tretjakova diskvalifikācijas varētu pacelties uz ceturto.