Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Ostapenko tiksies ar 2008. gada finālturnīra čempioni Viljamsu

© AP / Scanpix

Aļona Ostapenko (WTA 7.) Singapūrā notiekošajā "WTA Finals" tiksies ar finālturnīru vienīgo eksčempioni šī gada sacensībās, amerikāņu veterāni Venusu Viljamsu (WTA 5.)

Var gadīties nospēlēt labi, taču tik un tā zaudēt un dažkārt, pat neskatoties uz labu sniegumu, nākas samierināties pat ar graujošu rezultātu. Runa ir par gadījumiem, kad pretiniece meistarības ziņā ir krietni pārāka. Šonedēļ par tādām situācijām runas nevar būt, jo visas finālistes ir sezonas Top 8 spēlētāju pulkā, kur apstākļu sakritības rezultātā nokļūt nav iespējams.

Visas četras tenisistes, kuras līdz šim Singapūrā nebija spēlējušas, zaudēja pirmajā mačā, turklāt bija tālu no sava labākā tenisa. Latvijas tenisa līderei Ostapenko spēles rezultāta ziņā bija vislabākais sākums - uzvarēts septiņos geimos pret Garbinji Mugurusu (3:6, 4:6).

Viņas otrā pretiniece Viljamsa svētdien ar 2:6, 2:6 kapitulēja Karolīnai Pliškovai, bet pārējās divas debitantes neveiksmīgi nospēlēja pirmdien, kad Karolīna Garsija ar 4:6, 2:6 piekāpās Simonai Halepai, bet Eļinai Svitoļinai pagalam bezcerīgs 2:6, 0:6 pret Karolīnu Vozņacki.

Ostapenko, Garsija un Svitoļina "WTA Finals" piedalās pirmoreiz, savās debijas spēlēs atstājot tādos gadījumos itin pierastu iespaidu. Viljamsai ir piektais finālturnīrs, bet Singapūrā, kur finālistes sacenšas kopš 2014. gada, viņa spēlē pirmoreiz. Šeit uzliktais ļoti lēnais "hard" segums agresīvām uzbrukuma spēlētājam nav diez ko patīkams, ar ko skaidrojama Viljamsas vājā uzstāšanās, pirmoreiz spēlējot sev vēl neiepazītā vidē.

Jaunākā fināliste pret vecāko

Šodienas mačā būs turnīra jaunākās spēlētājas Ostapenko (20) un vecākās dalībnieces Viljamsas (37) mačs. Titulētā amerikāniete finālturnīrā pirmoreiz spēlēja laikā, kad Ostapenko bija tikai divus gadus veca - 1999. gadā, kad Venusa novembrī slavenajā "Madison Square Garden" arēnā Ņujorkā notikušajā turnīrā tika līdz pusfinālam, tur zaudējot Martinai Hingisai. Singapūrā Viljamsai kopumā piektais finālturnīrs, gada noslēguma pasākumā piedaloties pirmoreiz kopš 2009. gada, kad viņa Dohā finālā zaudēja māsai Serēnai. Iepriekšējā sezonā turpat, Katarā, viņa kļuva par čempioni, uzvarot visos piecos mačos, no kuriem pēdējais bija fināls pret Veru Zvonarjovu. Viljamsa "WTA Finals" karjerā spēlējusi četrās pilsētās - Ņujorkā (1999), Losandželosā (2002), Dohā (2008-09) un Singapūrā (2017).

Starp šonedēļ notiekošā turnīra dalībniecēm Viljamsa ir ne tikai vienīgā, kura iepriekš ir uzvarējusi finālturnīrā, bet arī vienīgā, kura šogad kvalificējās, neuzvarot nevienā turnīrā. Venusa uz Singapūru tika ar 35-12 gada bilanci, spēlējot mazāk nekā pārējās finālistes un startu Singapūrā nopelnot ar produktīvu startu "Grand Slam" turnīros, kur viņai divi fināli ("Australian Open" un Vimbldonā), kā arī viens pusfināls ("US Open") un astotdaļfināls ("French Open"). Viljamsa četros lielajos turnīros sakrāja 3620 no saviem gada 4640 punktiem. Svetlana Kuzņecova 2008. gadā bija līdz šim pēdējā tenisiste, kura "WTA Finals" kvalificējās bez tituliem konkrētajā sezonā. Sveta togad zaudēja piecos finālos.

Viljamsa ir vienīgā tenisiste, kura šogad spēlējusi divos "Grand Slam" finālos, tiesa, abos nācies samierināties ar zaudējumu. Titula spēles sasniegšana Vimbldonā viņai ļāva atgriezties Top 10, kļūstot par trešo vecāko spēlētāju, kurai izdevies iekļūt ranga pirmajā desmitniekā. Rekordiste ir Billija Džīna Kinga (39 gadi un 322 dienas), bet 2. vietā atrodas Martina Navratilova (38, 75). Venusa 11 nedēļas pavadījusi ranga 1. vietā, kur pirmoreiz nokļuva 2002. gada 25. februārī. Viņa bijusi arī dubultspēļu ranga virsotnē (astoņas nedēļas 2010. gadā). Nākamais tituls (ja veterāne to kādreiz iegūs) Viljamsai būs 50. trofeja WTA līmenī vienspēlēs.

Ostapenko otrā tikšanās ar Viljamsu

Ostapenko pirmā pieredze spēlēt pret Viljamsu bija vasarā Vimbldonā, kas ir sliktākais variants pirmajai cīņai pret Venusu, kura piecas reizes uzvarējusi Vimbldonas kortos un ir ļoti laba zālāja seguma spēlētāja. Tajā mačā pārsteigumu nebija, un Viljamsa uzvarēja, pateicoties daudz labākai servei. Lai arī Ostapenko ar 3:6, 5:7 zaudētajā mačā neservēja tik slikti kā vairumā savu maču, daži vājie serves geimi kļuva par zaudējuma iemeslu, jo iespēju uzņemšanā bija ļoti maz.

Aļonai 11. jūlijā notikušajā mačā bija tikai divas breikbumbas, vienīgo breiku iegūstot ar pretinieces palīdzību, kad Venusai breikbumbas izspēlē dubultkļūda. Ostapenko sāncensei deva tikai trīs breikbumbas, taču nevienu nespēja atspēlēt. Lai arī pašai Ostapenko servēšana, ziņot viņas standartus, bija labā līmenī, uzņemšanā pretinieces servei klāt būtībā tikt neizdevās, un Viljamsa regulāri svarīgos brīžos spēja trāpīt tādas serves, pēc kurām Aļona nespēja bumbiņu atsist laukuma robežās. Ņemot vērā zālāja seguma specifiku, tāds teniss bija gaidāms.

Šodien Singapūrā var būt pavisam citādāks mačs lēnā seguma dēļ. Tāpat kā Ostapenko, arī Viljamsa savā pirmajā mačā tika nobreikota piecas reizes. Aļonas gadījumos tik daudz pretinieču breiki ir normāla parādība, bet Venusai ir daudz labāka serve, kas aizvakar bija palikusi ģērbtuvē. Viljamsai mačā pret Pliškovu tikai 4 eisi, 6 dubultkļūdas, pirmās serves punktos 22/36, ar otro tikai 6/25 un atspēlētas 7/12 breikbumbām.

Venusai mačā pret Pliškovu uzkrītoši bija precizitātes problēmas garo izspēļu tenisā, kurā Karolīnas pretiniecēm uz šāda seguma vajadzētu būt pārsvaram. Arī Ostapenko šajā spēles komponentā savā pirmajā iznācienā aizvakar darbojās nepārliecinoši.

Atceroties Vimbldonas maču, Aļonai tādā tenisā izdevās dominēt pret Viljamsu, bieži garākās izspēlēs par 1-3 sitieniem liekot viņai daudz skriet, kas ceturtā gadu desmita otrajā pusē esošajai amerikānietei saprotamu iemeslu dēļ vairs nav tādā līmenī kā savos ziedu laikos. Neskaitot eisus (Viljamsai 8-1 pārsvars), Ostapenko tīri uzvarēto izspēļu ieskaitē Viljamsu sagrāva ar 19-5. Vimbldona no Singapūras atšķiras ar to, ka tur ātrais segums izspēles ļauj pabeigt ātrāk, bet Singapūrā ir vairāk jāstrādā, kas nepacietīgām spēlētājām kā Ostapenko rada papildus problēmas.

Mugurusa un Pliškova cīņā par otro uzvaru

"WTA Finals" kalendārs veidots tā, lai vismaz trim no četrām spēlētājām cerības iekļūt pusfinālos saglabātos līdz grupu turnīra noslēgumam, tāpēc 2. kārtā tiekas pirmo maču uzvarētājas un zaudētājas. Tāds kalendārs nepieļauj situāciju, kad pēc divām kārtām divām spēlētājām ir 2-0 bilance, bet vēl divām 0-2, zaudējot daļu intrigas un arī motivācijas pirms 3. kārtas mačiem.

Šodien pirmās kortā plkst. 14:30 dosies svētdien zaudējušās Ostapenko un Viljamsa, bet pēc tam Mugurusa un Pliškova. Abas Singapūrā grupu turnīrā tikās arī pērn, un toreiz pārāka bija čehiete, uzvarot ar 6:2, 6:7(4), 7:5. Pliškovai savā debijas turnīrā tā bija vienīgā uzvara trīs mačos, no grupas ārā netiekot.

Esot jau nospēlējusi vienu turnīru uz sev netīkama pārāk lēna seguma, Pliškova šogad jūtas vairāk gatava spēlēšanai Singapūrā, kas ļoti labi bija redzams viņas pirmajā mačā pret Viljamsu. Pliškova dominējusi sāncensībā ar Mugurusu, iekrājot iespaidīgu 6-2 bilanci. Pēdējā mačā Spānijas tenisistei izdevās čehieti pieveikt, augustā ar 6:3, 6:2 graujoši uzvarot Sinsinati pusfinālā, ar šo uzvaru pārtraucot sešu zaudējumu sēriju pret Pliškovu.