Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

PSG prezidents apsūdzēts kukuļdošanā, kas saistīta ar Pasaules kausa raidtiesībām

© PA Wire/Scanpix

Šveicē notiek izmeklēšana, kas saistīta ar Parīzes "Saint-Germain" prezidentu Naseru Al-Helaifī. Tomēr izmeklēšanai nav nekāda sakara ar Neimāra pāreju vai Francijas klubu – tiek pētīta Pasaules kausa televīzijas tiesību pārdošana.

Nasers Al-Helaifī ir ne tikai Parīzes "Saint-Germani" prezidents, bet arī mediju kompānijas "BeIN" vadītājs. Katarai piederošā organizācija ieguva tiesības translēt četrus nākamos Pasaules kausa izcīņas turnīrus - no 2018. līdz 2030. gadam. Tomēr tiek apšaubīta darījuma leģimitāte.

Šveices augstākajā instancē sākta lieta, kurā minēts Al-Helaifī, FIFA bijušais ģenerālsekretārs Žeroms Valks, kuram iepriekš tika piespriesta desmit gadu diskvalifikācija no futbola, un kāds vārdā neminēts biznesmenis, kurš saistīts ar sporta raidtiesību pārdošanu. Izmeklēšana sākta sakarā ar kukuļdošanu.

Iepriekš Šveices, ASV un Francijas drošības iestādes sadarbojās un veica kratīšanu FIFA, cīnoties pret korupciju, kam sekoja vadības maiņa. Aizdomas bija arī pirms tam, bet tās kļuva spēcīgākas, kad Katara ieguva tiesības 2022. gadā uzņemt Pasaules kausa izcīņu. Valstī nav nepieciešamās futbola infrastruktūras, turklāt tika apsvērta iespēja tunīru aizvadīt ziemā, jo vasaras laikā Katarā gaisa temperatūra pārsniedz 40 grādus.

Parīzē tika pārmeklēts "BeIN Sports" ofiss. Tāpat tika veikta kratīšana īpašumos Grieķijā, Itālijā un Spānijā. Savukārt Šveicē tika nopratināts Valks. "Tika pārmeklēti vairāki īpašumi, iegūti pierādījumi un veiktas nopratināšanas," paziņojumā sacīja Eiropas Savienības kriminālās izmeklēšanas aģentūra. Neviens cilvēks netika aizturēts.

Tiek norādīts, ka Al-Helaifī piedāvājis FIFA ģenerālsekretāram Valkam, kurš organizācijā vadošo amatu ieņēma no 2007. līdz 2016. gadam, kad tika atlaists, piedāvājis dažādas priekšrocības, lai apmaiņā iegūtu tiesības vairākās valstīs translēt 2026. un 2030. gada Pasaules kausa izcīņas.

Savukārt vienošanās par 2018. un 2022. gada Pasaules kausa pārraidīšanu tika panākta drīz pēc tam, kad Katara uzvarēja balsojumā. Tika paziņots, ka "BeIN" ieguvusi tiesības rādīt divus turnīrus 23 pasaules valstīs Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā. Savukārt darījums par 2026. un 2030. gadu netika publiski paziņots.

FIFA paziņojumā norādīja, ka atbalsta Šveices un citu valstu varas iestāžu veikto izmeklēšanu. "Uzsveram, ka mūsu organizācija šajā izmeklēšanā ir cietēju lomā," šādā veidā Cīrihē bāzētā FIFA mēģināja norādīt, ka Al-Helaifī un Valka darbības nodarījušas organizācijai finansiālus zaudējumus.

ASV Tieslietu departaments 2016. gadā veiktajā izmeklēšanā apķīlāja vairāk nekā 200 miljonus dolāru, kas tika iegūti, pārbaudot futbola funkcionāru un mārketinga amatpersonu darbības. Izmeklēšanā izdevies pierādīt vainu vai panākt atzīšanos no vairāk nekā 40 cilvēkiem.